Másfél millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától az első fokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a szarvasgombás pesto okozta botulizmus esetben érintett kistermelőt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A járványügyi nyomozás megerősítette, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék felelős, a határozat nem jogerős - áll a közleményben. A pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő.
A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék a botulizmust okozó spórák elpusztítására nem volt alkalmas. Emellett a vizsgálat feltárta, hogy a kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett. Többek között többször megváltoztatta az élelmiszer előállítás helyszíneit a hatóság tájékoztatása nélkül, a termékeit nem a saját maga által termelt alaptermékekből készítette, nyomon követési rendszert nem működtetett, értékesítési területe meghaladta a jogszabályban előírt kistermelői korlátokat, valamint a termékek megnevezése, jelölése is több ponton hibás volt, amivel megtévesztette a fogyasztókat.
Az ételmérgezés négy személyt érintett - részletek >>