3p
A karácsonyi ebéd vagy vacsora mindig központi szerepet játszik a család életében. Az ünnep harmadik napjára már mindenhol több étkezés is elkészült, és egyre több maradék is a hűtőkbe kerül. A Nébih ezért is adott tanácsokat a karácsonyi élelmiszerek biztonságos tárolásához, valamint ahhoz, hogy hogyan kerüljük el az ételmérgezést.

A karácsony legnépszerűbb fogásai közé tartoznak a különféle sültek, a halászlé, a rántott hal és a töltött káposzta. A hús és a hal frissességét a szagából, színéből és állagából könnyen meg lehet állapítani: ha az a megszokottól eltérő, ne vedd meg. A süteményekhez, bejglihez felhasznált diót, mákot és aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizd le, és ha penészedésre, molyosodásra utaló jelet vélsz felfedezni, ne használd fel.

Tiszta konyha, tiszta kéz!

Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatók. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak. Ezért munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mossunk kezet, valamint a felhasznált edényeket is alaposan ki kell tisztítani.

Különítsük el az alapanyagokat!

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk. Különösen a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el ezeket, már bevásárláskor és a hazaszállítás során is.

Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez, melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamata közben is alaposan mossunk el.

Amikre külön oda kell figyelni

- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények,

- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,

- madártej, vaníliasodó, tiramisu,

- darált, töltött húsok

Amikre kevésbé

- minden jól átfőtt, átsült, frissen elfogyasztott étel,

- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül),

- jól átsült húsok,

- pogácsa, linzerek, rétesek.

Főzéskor is nagyon oda kell figyelni

Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük el nem éri a 75 fokot! Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb hasmenést, hányást okozó, emberre veszélyes mikroba elpusztítható.

Ennél alacsonyabb hőmérsékleten (50-60 fok körül) a baktériumok ugyan legyengülnek, számuk csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején újra elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.

Az ennél is alacsonyabb, langyos hőmérséklet még veszélyesebb lehet, mivel ezzel kifejezetten kedvező életfeltételeket biztosítunk a baktériumok számára, főként, ha az ételt hosszabb ideig tároljuk ezen a hőmérsékleten pl. az ünnepi asztalon tálalva egész este. A különböző élelmiszerek jellege, tömege, hővezetése lényegesen eltérő lehet, így belső hőmérsékletük hosszabb-rövidebb idő alatt éri el azt a hőfokot, melyen a mikrobák elpusztulnak.

Az egyben sült csirke és egyéb, nagyobb darabban, egészben elkészített húsok, vagy darált húsból készülő, illetve töltelékes, göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel. Ha az étel közepe nem kap elegendő hőt, az ott meghúzódó mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. A sültekhez kisebb darab húsokat részesítsük előnyben, ezek könnyebben elérik a biztonságos maghőmérsékletet! A nyers darált húst még a vásárlás napján készítsük el, minél tovább tároljuk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a rajta lévő baktériumok elszaporodnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG