4p
-

Nagyot fordul a feltöltőkártyás ügyfelek körül a világ egy új rendelet miatt, amely eredetileg a terroristákat hivatott megakadályozni a SIM-kártyák halmozásában, viszont a régebbi ügyfeleknek is komoly bosszúságokat okozhat. Az idő fogy, ezért megkérdeztük a szolgáltatókat, hogy mihez kezdjünk most, és miért nem szabad sokat halogatni.

Ahogy azt korábban is írtuk, július elsején megszűnnek azok a feltöltőkártyás mobil-előfizetői szerződésel, amelyekről nem nyilatkoznak az előfizetők az NMHH Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint.

A szolgáltatónak szólnia kell

Eszerint a szolgáltató köteles értesíteni az előfizetőt az évenkénti adategyeztetés, valamint a személyazonosságot igazoló ellenőrzés érdekében.

A személyazonosságot igazoló ellenőrzést a szolgáltató az előfizetői szerződés megkötését megelőzően, vagy már megkötött előfizetői szerződés esetén adategyeztetés érdekében az előfizető által megadott adatok alapján végzi el.

És te tudod, kinek a nevén van a kártyád?

Ma Magyarországon nagyon gyakori, hogy valaki olyan feltöltőkártyás telefont használjon, amely nem feltétlenül az ő nevén van. Ez közeli családtagok közt még rendben van, viszont akár már egy após vagy nagybácsi esetén már átíratásra lesz szükség.

Az ezzel kapcsolatos ügyintézést nem árt minél hamarabb lebonyolítani, ezért körbepuhatolóztunk a három mobilszolgáltatónál arról, hogy mi ennek a menete.

Magyar Telekom

A jelenleg piacvezető szolgáltató válasza szerint az átírást személyesen kell kezdeményezni az ügyfélszolgálaton, kivéve akkor, ha valaki a közeli hozzátartozójának adja át a SIM-kártyáját. Közeli hozzátartozónak az egyenesági rokon (fel- és lemenő rokon), valamint a házastárs minősül. Ha valaki úgy dönt, hogy ezeken kívüli rokonának vagy másnak adja át a SIM-kártyáját, azt csak a Telekom hozzájárulásával teheti meg.

Sokan vannak, akik nem tudják, hogy kinek a nevén van a szerződésük, a Domino-kártyát használóknak július elsejéig kell azonosítania magát, de a Telekom sms-t is küld a szükséges információkról. A szolgáltató szerint a kiküldött tájékoztatások követése esetén az ügyfél zavartalanul fogja tudni tovább használni a telefonját.

Vodafone

A mobilszolgáltató legkésőbb január 13-ig sms-t küld arról, hogy mi a teendője az érintett ügyfeleknek, ha ehhez képest még további változások jönnek, arról is tájékoztatást küldenek majd.

Egyébként, ha az előfizető ismeri azt, akitől a kártyát kapta, akkor a jogviszony átírásával lehet az adatokat módosítani, amelyhez egy online letölthető nyilatkozatot kell kitölteni. Ennek megtörténte után bármelyik üzletben el lehet indítani a folyamatot.

A helyzet nehezebb, hogyha a kártya eredeti tulajdonosa és a felhasználó nem ismerik egymást, ilyenkor a szolgáltató márkaképviseleteiben lehet elindítani az átírási folyamatot. Fontos megjegyezni, hogy nem minden Vodafone-bolt márkaképviselet is egyben.

Telenor

A kék szolgáltatónál egyelőre még folyamatban van az adategyeztetés pontos menetének kidolgozása, január első felében sms-t küldenek az ügyfeleknek arról, hogy jelenleg nincs teendőjük a jogszabályváltozások kapcsán.

A szolgáltatónál az átírás különbözik az átadástól, mert míg az átírásnál az előfizető személye változik, az átadás esetén az előfizető változatlan marad, de a felhasználó más lesz.

Bárkire van lehetőség átíratni, de az új előfizetőnek jelen kell lennie az átírásnál. A folyamatnál is megtörténik az adategyeztetés, hiszen az új előfizető adatait az új rendeletnek megfelelően ellenőriznünk kell.

A SIM-kártyák átadásával kapcsolatban is változott a jogszabály, az ingyenes továbbadás harmadik személynek (használónak) csak akkor lehetséges, ha arról az előfizető előzetesen tájékoztatja a Telenort és megadja a használó személyazonosító igazolványa (pl. fényképes személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) ellenőrzéséhez szükséges adatokat is. A SIM-kártya nem adható át cég vagy más szervezet részére, viszont a másik szolgáltatókhoz hasonlóan az egyeneságú rokonoknak korlátozás nélkül lehet továbbpasszolni.

A bejelentések és az adatok megadására személyesen a Telenor-üzletekben, a honlapon, és a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség.

Nem éri meg trükközni

Fontos, hogy amennyiben a telefonszolgáltatásra használt feltöltőkártyás előfizetését az ügyfél előzetes bejelentés és adatellenőrzés nélkül adja át használatra közeli hozzátartozóján kívül más személynek, akkor a szolgáltató köteles az előfizetői szerződést 5 napos határidővel felmondani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
Vásárló Azt ígéri a Penny tulajdonosa, hogy nem válik "nagy testvérré"
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 7. 15:55
Új boltot nyitott az Rewe kiskereskedelmi lánc Hamburgban, amelyben számos módszerrel vásárolhatnak a vevők, ezen belül olyannal is, amelyben videókamerák követik minden mozdulatukat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG