<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nagyot fordul a feltöltőkártyás ügyfelek körül a világ egy új rendelet miatt, amely eredetileg a terroristákat hivatott megakadályozni a SIM-kártyák halmozásában, viszont a régebbi ügyfeleknek is komoly bosszúságokat okozhat. Az idő fogy, ezért megkérdeztük a szolgáltatókat, hogy mihez kezdjünk most, és miért nem szabad sokat halogatni.

Ahogy azt korábban is írtuk, július elsején megszűnnek azok a feltöltőkártyás mobil-előfizetői szerződésel, amelyekről nem nyilatkoznak az előfizetők az NMHH Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint.

A szolgáltatónak szólnia kell

Eszerint a szolgáltató köteles értesíteni az előfizetőt az évenkénti adategyeztetés, valamint a személyazonosságot igazoló ellenőrzés érdekében.

A személyazonosságot igazoló ellenőrzést a szolgáltató az előfizetői szerződés megkötését megelőzően, vagy már megkötött előfizetői szerződés esetén adategyeztetés érdekében az előfizető által megadott adatok alapján végzi el.

És te tudod, kinek a nevén van a kártyád?

Ma Magyarországon nagyon gyakori, hogy valaki olyan feltöltőkártyás telefont használjon, amely nem feltétlenül az ő nevén van. Ez közeli családtagok közt még rendben van, viszont akár már egy após vagy nagybácsi esetén már átíratásra lesz szükség.

Az ezzel kapcsolatos ügyintézést nem árt minél hamarabb lebonyolítani, ezért körbepuhatolóztunk a három mobilszolgáltatónál arról, hogy mi ennek a menete.

Magyar Telekom

A jelenleg piacvezető szolgáltató válasza szerint az átírást személyesen kell kezdeményezni az ügyfélszolgálaton, kivéve akkor, ha valaki a közeli hozzátartozójának adja át a SIM-kártyáját. Közeli hozzátartozónak az egyenesági rokon (fel- és lemenő rokon), valamint a házastárs minősül. Ha valaki úgy dönt, hogy ezeken kívüli rokonának vagy másnak adja át a SIM-kártyáját, azt csak a Telekom hozzájárulásával teheti meg.

Sokan vannak, akik nem tudják, hogy kinek a nevén van a szerződésük, a Domino-kártyát használóknak július elsejéig kell azonosítania magát, de a Telekom sms-t is küld a szükséges információkról. A szolgáltató szerint a kiküldött tájékoztatások követése esetén az ügyfél zavartalanul fogja tudni tovább használni a telefonját.

Vodafone

A mobilszolgáltató legkésőbb január 13-ig sms-t küld arról, hogy mi a teendője az érintett ügyfeleknek, ha ehhez képest még további változások jönnek, arról is tájékoztatást küldenek majd.

hirdetés

Egyébként, ha az előfizető ismeri azt, akitől a kártyát kapta, akkor a jogviszony átírásával lehet az adatokat módosítani, amelyhez egy online letölthető nyilatkozatot kell kitölteni. Ennek megtörténte után bármelyik üzletben el lehet indítani a folyamatot.

A helyzet nehezebb, hogyha a kártya eredeti tulajdonosa és a felhasználó nem ismerik egymást, ilyenkor a szolgáltató márkaképviseleteiben lehet elindítani az átírási folyamatot. Fontos megjegyezni, hogy nem minden Vodafone-bolt márkaképviselet is egyben.

Telenor

A kék szolgáltatónál egyelőre még folyamatban van az adategyeztetés pontos menetének kidolgozása, január első felében sms-t küldenek az ügyfeleknek arról, hogy jelenleg nincs teendőjük a jogszabályváltozások kapcsán.

A szolgáltatónál az átírás különbözik az átadástól, mert míg az átírásnál az előfizető személye változik, az átadás esetén az előfizető változatlan marad, de a felhasználó más lesz.

Bárkire van lehetőség átíratni, de az új előfizetőnek jelen kell lennie az átírásnál. A folyamatnál is megtörténik az adategyeztetés, hiszen az új előfizető adatait az új rendeletnek megfelelően ellenőriznünk kell.

A SIM-kártyák átadásával kapcsolatban is változott a jogszabály, az ingyenes továbbadás harmadik személynek (használónak) csak akkor lehetséges, ha arról az előfizető előzetesen tájékoztatja a Telenort és megadja a használó személyazonosító igazolványa (pl. fényképes személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) ellenőrzéséhez szükséges adatokat is. A SIM-kártya nem adható át cég vagy más szervezet részére, viszont a másik szolgáltatókhoz hasonlóan az egyeneságú rokonoknak korlátozás nélkül lehet továbbpasszolni.

A bejelentések és az adatok megadására személyesen a Telenor-üzletekben, a honlapon, és a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség.

Nem éri meg trükközni

Fontos, hogy amennyiben a telefonszolgáltatásra használt feltöltőkártyás előfizetését az ügyfél előzetes bejelentés és adatellenőrzés nélkül adja át használatra közeli hozzátartozóján kívül más személynek, akkor a szolgáltató köteles az előfizetői szerződést 5 napos határidővel felmondani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló