BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 3. 11:45

A szigetelt födém rengeteg kellemetlenségtől megkímél. Ha a tető nem zár jól, rengeteg hő távozhat a lakásból hiába, nyáron pedig a kellemes hűvös helyett a plafonból is a hőség sugárzik. De mit lehet tenni, ha felülről nem tudjuk szigetelni a tetőt, vagy úgy érezzük, ennél többre van szükség? Födém szigetelés alulról. Lehetséges?

Miért van szükség födém szigetelésre?

A szigeteletlen tető főleg télen okoz problémát. A lakásból nagy mennyiségű hő szökhet el a plafonon keresztül. A felfelé áramló meleg levegő a mennyezeten és a padlástérben aztán találkozik a hideggel, ezeken a pontokon pedig páralecsapódás vagy hőhíd alakulhat ki. Ez hosszú távon penészesedéshez, szerkezeti kárhoz vezethet.

A födém szigetelésével csökkenthetjük a fűtésszámlánkat, kellemesebb és egészségesebb otthont teremthetünk. A megfelelően szigetelt födémnek köszönhetően elkerülhetők a beázás okozta nagyobb károk is, és a páratartalmat is a megfelelő szinten tarthatjuk.

Miért szigetelünk alulról?

Az alulról történő szigetelésnek sok oka lehet. Vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet hozzáférni a födémhez, például egy irodaház vagy bérház esetén előfordulhat, hogy a padlásteret tárolásra valaki másnak adták ki. Máskor a tető magassága vagy szerkezete nem engedi, hogy felülről burkoljuk be. Van, hogy a tetőnek ráhatónak és pakolhatónak kell maradnia, az ilyen szigetelés viszont túl drága. De olyan is előfordulhat, hogy a födémet alulról és felülről is szigetelni kell - például a már említett hőhíd veszélyei miatt.

Bonyolult-e a födém szigetelése alulról?

A födém szigetelése valójában nem nehéz feladat. A mai modern rendszerek segítségével akár saját kezűleg is kivitelezni tudjuk a munkát. Nem is feltétlenül kell kész megoldást választani. Az OSB Futártól megrendelhető betonyp lapok például tökéletes megoldást jelentenek a szigetelés rögzítéséhez, szép egyenletes, festhető felületet adnak.

Az egyetlen, amire a felszereléskor figyelnünk kell, az az, hogy a szerkezetet semmi sem tartja. Míg a felülről történő szigetelés esetén az anyagok a tetőn támaszkodnak, az alulról történő szigetelés esetén olyan rögzítési megoldást kell választanunk, amelyik a lapok és a szigetelőanyagok teljes tömegét képes megtartani.

A födém szigeteléshez alulról ma már rengeteg segédlet és hasznos útmutatás elérhető, így bátran a kezünkbe vehetjük a munkát. Egy kis felkészüléssel és némi anyagismerettel a mennyezet borítása sem nehéz feladat. Ha megbízható forrásból származó anyagokkal és kellő türelemmel dolgozunk, látványos és szép eredményt érhetünk el.

Vásárló Így írta át a lakásvásárlás szabályait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 10:24
Hamarosan indulnak a videós lakáshirdetések, és képbe kerültek az online megköthető adásvételi szerződések is. A néhány héttel ezelőtti hatalmas fékezés után újra elkezdtek érdeklődni az ingatlanok iránt az emberek, igaz, egyelőre csak visszafogottan.
Vásárló Koronavírus: tucatjával vannak most bolti eladói, pénztárosi állások
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:48
Angliában a Tesco 35 ezer embert vesz fel most a járvány miatti helyzetre való tekintettel, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett számú online-rendeléseket. Magyarországon inkább több bolti eladót és pénztárost keresnek, online-területen nincs kifejezett állásdömping.  
Vásárló Fájó pontunk a szabadság! Az idegenforgalom átrendeződése
Natív tartalom | 2020. március 31. 14:39
Nem túlzás, ha azt mondjuk a válság első üzleti áldozata az idegenforgalom! Az ágazat összes területe zuhanórepülésbe indult az elmúlt hetekben, és még a legjobb szakemberek is csak óvatosan mernek nyilatkozni a jövőbeni károk nagyságáról. A válság egyfajta tisztítótűz, melyben lesznek olyan cégek, akik elvéreznek, lesznek olyanok, akik túlélik, és lesznek olyanok, akik felemelkednek. Ami biztos, hogy a fogyasztók hatékony elérése most kiemelt jelentőségű.
Vásárló Adjunk a minőségre is!
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 08:46
Fertőtlenítsünk! - ez most a legfontosabb. Mi az otthonunkban, a hivatásos takarítók pedig mindenhol, ahol csak megfordulunk. Csakhogy mégsem becsüljük meg őket eléggé, ezért a változás érdekében érzékenyítő kampány indult.
Vásárló Kérjük most ne menjen kirándulni a Normafára!
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 07:24
A polgármester a sportolásra más helyszínt javasol, mert túl sokan járnak a hegyre kikapcsolódni.
Vásárló Nagyon elment a magyarok kedve a dízelautóktól
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 11:40
Újabb mélyponton áll a dízelautók népszerűsége: tavaly a forgalomba helyezett új személygépkocsiknak mindössze 20 százaléka működött gázolajjal.
Vásárló Ágyneműk - a Tchibo webáruház kínálatából válogattunk
Márkázott tartalom | 2020. március 25. 15:19
A Tchibo webáruház kínálatában a pihentető alváshoz szükséges puha ágyneműkből és lepedőkből is bőséges választékot találunk, hogy a lehető legteljesebb kényelemben pihenhessük ki a mindennapok fáradalmait.
Vásárló Mégsem lesz áramszünet? A munkák többségét elhalasztja az E.ON
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 07:48
Csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el.
Vásárló Beesett a használt autók kereslete
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 14:18
Komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak - jósolja a Használtautó.hu.
Vásárló A piacoknak nem kell bezárni 15 óra után
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 19:02
Az elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután.
hírlevél