Kína eddig is igen komoly vetélytársat jelentett a világ kiemelkedő bortermelő régióinak, de most megint emelték a tétet: az űrben akarnak szőlőt nevelni.
A helyi bortermeléssel foglalkozó DecanterChina szerint a kutatók cabernet sauvignon, pinot noir és merlot fajtákat lőnek ki a légkörön kívülre. Abban reménykednek, hogy az "új környezetben" olyan mutációk indulnak be, amelyek segítségével a rosszabb minőségű termőterületeken is használható szőlőt lehet nevelni: a legnagyobb kihívás Kína feltörekvő régióiban a fagypont alatti hőmérséklet és a rossz termőföld.
A világűrben beindulhatnak olyan genetikai változások, amelyek ellenállóbbá teszik a szőlőfürtöket. Amint visszaérnek a Földre, a kutatók megvizsgálják a változásokat és összehasonlítják más, Kínában nevelt gyümölcsökkel. A szőlőtőkék a Tiangong 2 űrállomásra kerültek, amelyet szeptember 15-én állították pályára.