Hortobágyi palacsinta Forrás: Wikimedia Commons |
A nagyszabású „Szupermenta” nevű projekt keretében összesen 21 „hortobágyi” elnevezésű, házhoz szállított palacsintát vizsgált a Nébih, ezek közül hétben találtak szennyezettséget jelző mikroorganizmusokat, kettőben pedig spórás baktériumokat. A felügyelet közleménye szerint ennek hátterében higiéniai okok állnak, így hamarosan az érintett vállalkozásoknál is ellenőrzést tartanak majd.
A palacsintákat ráadásul nem megfelelő hőfokon szállítják, az előírt 0-5 Celsius-fok helyett volt, amit 24 foknál melegebben vittek házhoz, ami a Nébih szerint súlyos kockázat. Emellett vizsgálták a palacsinták besorolását is, a 21-ből 11 „speciális”, fitt vagy light palacsinta volt, ezeknél kötelező a tápérték megjelölése, ez 7 speciális palacsintánál hiányzott.