<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Első ránézésre óriásit emelkedett a külföldi turisták száma decemberben, de az egy évvel korábban kicsúcsosodó menekültválság torzítja a képet. 2016-ban 7 százalékkal több turista volt a hazai szálláshelyeken.

2016. decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 21, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,6%-kal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A külföldi vendégek száma 18 százalékkal nőtt egyetlen év alatt - bár ez óriási ugrásnak tűnik, a KSH megjegyzi: ebben szerepet játszott a migránsválság miatti alacsony bázis is.

Külföldről nézve Magyarország az szinte csak Budapest

A fővárosi szállodákban tízből kilenc vendég külföldi, az emelkedés hátterében így a budapesti szállodák 22 százalékos forgalomnövekedése áll első sorban. A KSH adataiból az is kiderül, hogy az országba érkező összes külföldi vendég 70 százaléka Budapestre jön. Mindenesetre a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt.

A legtöbb vendégéjszakát az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkezett turisták töltötték el, a briteknél 20, az olaszoknál 17 százalékos az éves emelkedés. A külföldivendég-éjszakák együttesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14%-kal többet – a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A szintén jelentős küldő országoknak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében is nagymértékű (17–58%-os) vendégéjszaka-növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A belföldi turizmus is élénkült, mivel azonban ezt nem vetette vissza tavalyelőtt a menekültválság, így a bővülés sem annyira látványos számszerűsítve: a belföldi vendégek száma 5,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,6%-kal nőtt.

Ilyen volt 2016 a magyar turizmusban

Ha az egész évet nézzük, akkor azt látjujk: 2015-höz képest a szálláshelyek 7 százalékkal több, összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,9 százalékkal (13,9 millió), a belföldiek 7,1 százalékkal több (13,8 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG