Kinőtte a Horánszky utcát az Apacuka: a budapesti éjszakai élet üde színfoltja a belvárosban, a Nagymező utcában fogadja a minőségi kávéra, italra, ételre és szórakozásra vágyó vendégeket. Az új helyszín meghökkentően nagy és mégis barátságos: a gyönyörűen felújított műemléképületet mintha pont arra tervezték volna, amire most használják. Az üvegportál mögötti földszinti rész elképesztő, több mint 6 méteres belmagassága hatalmas teret ad, amit kiváló érzékkel használtak fel olyan különleges képzőművészeti alkotások bemutatására, amelyeket méretük miatt a legtöbb helyen ki sem tudnának állítani. Az Apacuka Varieté azonban nem egy steril múzeum, így a furulyázó lányt ábrázoló szobor nem hord bugyit, a festményen bájait takargató hölgyet pedig pár méterrel arrébb három dimenzióban is megcsodálhatjuk, körbejárhatjuk.
Nappal kávéház, este étterem, éjszaka bár – ezt állítja magáról az Apacuka, és valóban: a jól beosztott térnek köszönhetően a csendesebb vacsorázós rész és a jóval mozgalmasabb bár kiválóan megférnek egymás mellett - a földszinten akár százan is elférnek. A térelválasztóként is működő, de iparművészetileg is elismerést érdemlő acéllépcső felfelé a galériára vezet, ahol kényelmes bútorokról figyelhetjük a többi vendéget, kortyolgathatjuk italunkat – akár egy zártkörű rendezvényen vagy egy üzleti megbeszélésen is.
Aki a kényelmes üldögélés és a tartalmas beszélgetések helyett inkább a hangosabb szórakozás híve, a lépcsőn inkább lefelé vegye az irányt: a pinceszinten található klubhelységben színpad és dj-pult is van, így akár élő koncertbe vagy lemezpörgetős-táncos buliba is belefuthatunk az Apacukában. A tér itt is méretes, 80-100 fő is kényelmesen szórakozhat akár egy grandiózus szülinapi bulin is.
Egy valamirevaló multifunkciós közösségi hely nem élhet meg szeparé nélkül – az Apacuka különterme az öltönyös-kosztümös prezentációk, sajtótájékoztatók kiváló helyszíne, de el tudunk itt képzelni egy közepes esküvőt vagy egy nagyobb baráti összejövetelt is. A szeparéból betekinthetünk a látványkonyhába, és kitekinthetünk a gyönyörű belső kertre is. Ahogy megérkezik a jó idő, előkerülnek a kerti bútorok – a belső kert pedig egy hangulatos terasszá alakul át.
Az Apacukában a különleges épületnek és kialakításnak köszönhetően számos funkció fér meg egymás mellett, akár egyidőben is. Ez azonban nyilván kevés lenne ahhoz, hogy betérjünk vacsorázni, majd itt maradjunk szórakozni is – előbbiről a két kiváló séf, Őszi Balázs és Daniel O’Shea vezette konyha gondoskodik. Az étlap úgy különleges, hogy nem kell megértéséhez franciaszótár vagy gasztroszakértő: kiváló minőségű alapanyagokból elkészített, jól eltalált összeállítás bőven szerepel az étlapon. Úgy ehetünk különlegességeket, hogy nem kényszerülünk kétes kimenetelű kísérletezgetésre; nem kell tudnunk, mi az a sous-vide vagy a braisingelés ahhoz, hogy a szürkeborjú-flekkent tejszínes erdei gombával, a kacsacombot birskáposztával és laskagombás kalácsgombóccal vagy a szürkeharcsát szarvasgombás mangalicaszalonnával élvezzük – de könnyen elvarázsolják azt is, aki komoly gasztronómiai háttérismeretekkel és elvárásokkal ül le az asztalhoz. Desszertben a hely kifejezetten erős, ahhoz pedig nem kell étteremkritikus, hogy kijelentsük: ilyen alapanyagokból, ilyen szakértelemmel elkészített ételeket ilyen jó áron nem nagyon találunk máshol.
A hely miliője nagyon barátságos: kedves és csinos pincérlányok, helyes pincérfiúk végzik hibátlanul a dolgukat, tolakodás nélkül segítenek a választásban. Ottjártunkkor nagyra értékeltük, hogy nem hajtják végig a vendéget a vacsorán, kényelmesen tölthetik el a vendégek az estét, és arra sem néznek ferde szemmel, aki csak egy pohár bort kér. A borlap egyébként rendkívül igényes és széleskörű összeállítás, a könnyű kalandoktól a csúcsborokig mindent megtalálhatunk rajta, ha pedig valami különösen ízlett, kedvezményes áron vásárolhatnak a vendégek pár palackkal a kedvencükből.
A helyszín és a konyha mellett az Apacuka erőssége a szórakoztatás is, legyen szó a vacsorához illő zenei aláfestésről vagy akár a vacsora utáni „ereszdelahajamról”. Esténként jazz, bárzene és nagynevű dj-k segítik a vacsoraélmény kiteljesedését, aki pedig táncolni és mulatni szeretne, végre nem kell hogy másik helyet keressen a desszert után: elég még egy kör italt rendelni, és közelebb húzódni a dj-pulthoz – akár ütemesen bólogatnánk, akár kitáncolnánk magunkból az egész napi fáradalmakat.
Az Apacukát már az első „szalon-underground” helyként is emlegetik: kiváló minőségű ételeket és italokat kínálnak exkluzív környezetben, mégsem kell egyetlen este alatt eltapsolnunk vagyonokat, és semmi sem kötelező: aki enni akar, eszik, aki inni akar, iszik, és jellemzően mindenki jól érzi magát.
Hogy az Apacuka Varieté kávéház, étterem, bár vagy zenés-táncos szórakozóhely? Döntse el mindenki maga, mire van épp szüksége – mi ott leszünk a Nagymező utcában.