BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 10. 10:54

Ki ne hallott volna már a pozitív megerősítés szükségszerűségéről? Arról, hogy a dicséret jó hatással van az önbizalomra, és még jobb teljesítmény elérésére serkent, és nem mellesleg a szülő-gyerek kapcsolatot is építi? Na ugye, hogy ismerős a terep? Már csak ki kell kerülni a legfontosabb hibákat, amikkel csak árthatsz a kialakuló énképnek.

Nem mindegy, hogy mit dicsérsz

Nem működik mindenkinél azonnal, hogy mit is kell dicsérni. Az egyik nagyon fontos eleme a dicséretnek, hogy nem csak a végeredményt, hanem az oda vezetőt utat is méltatni kell. Azaz hiába lesz tökéletes a végeredmény, ha nem dicsérjük meg az erőfeszítést, amit tett érte. Természetesen ez igaz fordítva is, hiszen előfordulhat, hogy bár egy versenyen nem végzett a gyermeked a dobogón, de ettől függetlenül szívét-lelkét beleadta a felkészülésbe és a versenybe. Ilyenkor, ha a megtett erőfeszítést emeled ki és méltatod, akkor sokkal boldogabb lesz, mintha a dobogó tetején végzett volna. Sőt, valószínűleg alig várja a következő kihívást, amikor megmutathatja megint, hogy mire képes. 

Ahogy látható, ez utóbbi esetben sokkal többet ért a dicsérő szó, mint az eredmény, ami nem véletlen. Nagyon sokan elfelejtik, hogy ha csak akkor adunk pozitív visszajelzést valamire, ha egy bizonyos eredményt ér el, akkor az is rögzül a gyermekben.

Vegyünk egy példát. A gyermek az első helyen végez az úszóversenyen, így természetesen jár a taps. De ha csak azt dicséred, hogy “Szuper, hogy te lettél az első!”, akkor azt látja belőle, hogy az első helynek szól az egész, nem pedig neki. Ilyenkor óhatatlanul is kialakul egy komplexus a gyerekben, hogy ő csak akkor jó és szerethető, ha kiemelkedő eredményt ér el. Amennyiben ez éppen nem következik be, akkor azt kudarcként éli meg, hiába vigasztaljuk. Így kevésbé érzi magát értékesnek, ami az önbizalomhiányhoz vezető út kezdete. Hamar szorongáshoz vezet, és kevésbé lesz kedve az adott feladatokhoz. 

Mit dicsérj?

A legjobb, ha a teljesítményt, a befektetett munkát méltatod, hiszen az az igazi érdeme. Próbáld minél pontosabban körülírni azt, ami miatt elégedett vagy vele. Ilyen például az, hogy nagyon értékeled azt a sok erőfeszítést, amit a sikerért tett. Tehát ha választani kell, hogy az ügyes vagy és az okos vagy helyett mit mondj, akkor az vonatkozzon arra, hogy milyen folyamatban vett részt és ez mennyire befolyásolta az eredményt. 

Ez nagyon fontos abból a szempontból is, hogy a későbbiekben tudja majd, hogy a képességei alapján hova sorolja magát. Hiszen egy kevésbé jó tanulótól a 4-es sokkal nagyobb eredmény lehet, mint a kitűnő attól, aki a kisujjából kirázza azt. Mindig figyeld, hogy milyen utat tett meg az eredmény eléréséért és azt dicsérd!
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló Isztok ti eleget? A szeszgyárak szerint nem
Privátbankár.hu | 2020. május 31. 06:01
Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.
Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
hírlevél