<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az óraátállítás minden évben megviseli az emberek szervezetét, különösen igaz ez ősszel. Ilyenkor sokan napokig ingerültebbek, zaklatottabbak, és a hirtelen beköszöntő sötét délutánok csak tovább rontják a helyzetet. Nőhet a balesetek száma, nagyobbak lehetnek a dugók.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint mindez hatással van a közlekedésre is: átmenetileg 2%-kal nőhet a közúti balesetek száma és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. Éppen ezért érdemes fokozott figyelemmel közlekedni az október 28-i óraátállítást követő napokban.

Mintha másik időzónába kerülnénk

Az óraátállítást 1976-ban, gazdasági megfontolásból vezették be, mivel így a nyári hónapokban spórolni lehetett az energiával a közvilágításban. Ma, a modern energiahálózatok és az automatikus közvilágítás korában ennek már nincsen jelentősége. Élettani hatása azonban bizonyítottan megviseli az emberi szervezetet.

Ilyenkor az úgynevezett „jetlag”-hez hasonló jelenség figyelhető meg, azaz a valós idő és a belső idő egyfajta „elcsúszása”, amely pár napig megzavarhatja a napi ritmust, és fáradékonyságot, idegességet okozhat. Az állapot néhány napon belül elmúlik, addig is célszerű fokozottan odafigyelni a mindennapi teendők, különösen a közlekedés során, hiszen a balesetek nagy részét a feszült, figyelmetlen úthasználók okozzák.

Egyszer csak besötétedik

Az októberi óraátállítás hatással van a forgalomra is. Például aki október 26-án 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik, vagy halad át a zebrán. 28-án hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években a telematikai rendszerünkkel gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, 2%-kal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek - mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

Mire figyeljünk oda?

  • Az autókban lévő órákat ne menet közben állítsuk át, ez megzavarhatja a vezetést, hanem aznap, vagy akár indulás előtt.
  • Mindig tartsuk a megfelelő követési távolságot. Főként a reggeli órákban, a rosszabb fényviszonyok mellett a reakció idő is növekszik a váratlan helyzeteknél, emiatt jobban ügyeljünk az utakon. Figyeljünk másokra, legyünk előzékenyek.
  • Ha ritkán vezetünk sötétben, célszerű tudatosan készülni, tréningezni az esti vezetésre. Meg kell szokni a változó út és fényviszonyokat.
  • Ügyeljünk a motorosokra és a kerékpárosokra! Előfordul, hogy nem megfelelően kivilágított járművekkel közlekednek, a sötétben ez fokozottan veszélyes.
  • Hasonló veszélyt jelentenek a szürkületben közlekedő gyalogosok, különös tekintettel a reggel iskolába tartó gyerekekre. Ajánlott a fényvisszaverő csíkok, mellények használata.

Az óraátállítás hatásaihoz pár nap alatt alkalmazkodnak majd a közlekedésben résztvevők, így vissza fog állni a hétköznapi forgalom az utakon. Addig is fontos, hogy kellő körültekintéssel sokat tehetünk egymás biztonságáért, ezért próbáljunk az utakon is higgadtan, nyugodtan reagálni a felmerülő problémákra, így az átmeneti feszült időszak baj nélkül átvészelhető - tette hozzá a szakértő.

Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG