A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyvben azt az utasítást, ami 15 féle kenyér esetében szabályozza azok összetételt.
A sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek szintén egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.
Forrás: Privátbankár Árkosár felmérések |
Az Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a lisztek pontos arányát. Június 23-tól például a rozskenyérnek minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.
A 6 hónapos átállási idő lejártával, csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, melyeket június 22-én állítottak elő vagy kerültek forgalomba.