A Nébih egy ún. monitoring vizsgálati programot működtet, amely során a vágóhídon levágott állatok ehető szöveteiből maradékanyag-vizsgálatokat végeznek, amelyekből kiderül, hogy a szövet tartalmaz-e például antibiotikumot, környezeti szennyező anyagokat, növényvédő szereket, nehézfémeket. Ezen kívül mikrobiológiai, analitikai radiológiai vizsgálatokat is végeznek a Nébih 14 laboratóriumában.
Évente mintegy 70 ezer mintából körülbelül 250-300 ezer vizsgálatot végeznek el. A fogyasztásra alkalmasnak minősített tételek „állategészségügyi jelölést” kapnak.
Ez egy ovális alakú jel, felső harmadában „HU”, középen számjegy, alsó harmadában pedig „EK” szerepel. A szám alapján a vágóhíd megkereshető. Ugyanilyen ovális jel van minden állati eredetű élelmiszer csomagolásán, ezek segítségével a gyártó beazonosítható.