<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sajnos az utóbbi időben nagyon elszaporodtak azok az esetek, amikor fiktív munkával csaptak be embereket. Magyarországon is egyre több ilyen esetre derül fény, mely során anyagilag is megkárosítottak munkavállalókat. Nézzünk egy konkrét példát, valamint nézzük meg azt is, hogy miként tudunk az ilyen típusú fiktív munkák ellen védekezni.

Nem mindegy, hol keresünk munkát

Egy Facebook-posztot vagy egy ingyenes hirdetést bárhol bárki pillanatok alatt létre tud hozni. Azonban az olyan portálokon, mint amilyen a MiskolcAllas is, már regisztrálniuk kell cégadatok megadásával a vállalatoknak.

Ez máris egy egyszerű szűrő ahhoz, hogy csak valós cégek valós állásai kerüljenek fel egy oldalra. Érdemes tehát elsősorban az ilyen állásajánlatokat tömörítő, valós cégek által létrehozott felhívásokat tartalmazó oldalakat böngészni.

Érdemes utánanézni minden cégnek

Ha mégis máshol találnánk egy ígéretes állásajánlatot, akkor érdemes utánanézni a cégnek. Megkeresni a honlapját, a feltüntetett cégadatokat leellenőrizni, a Facebook-aktivitását megvizsgálni. Véleményeket keresni a cégről, a munkájukról. Ezek mind-mind segítenek nekünk abban, hogy elhelyezhessük őket valahol.

Megtörtént hazai eset: legalább 10 000 embert vertek át

Volt egy konkrét eset, ami megjárta a hazai sajtót is. Ebben több, mint 10 000 embert vertek át egy olyan online munkával, melyre online és személyesen is toborozták az embereket.

Az ígéretük szerint internetes munkával gyorsan sok pénzre tehettek volna szert a jelentkezők. A csavar az volt a történetben, hogy ehhez először be kellett fektetniük egy kisebb, vagy akár sokkal nagyobb összeget is. Ez az összeg lehetett 48 000 Ft, de akár 2,4 millió forint is.

A befizetést követően 10 vagy 20-25 videó megnézése volt a feladat, mely többnyire ismert filmipari cégek előzeteseiből állt. Ezt követően egy közösségi média csoportban kellett beszámolót írniuk a jelentkezőknek.

Ez alapján lehetett pénzt is keresni, elmondások alapján jellemzően videónként 5 dollárt, azaz körülbelül 1800 Ft-ot, mely az árfolyam függvényében is változott. Eleinte még mindenki megkapta az elvégzett munkáért nekik járó pénzeket.

De ezután jöttek a problémák, elmaradtak az utalások, elszámolták magukat a Telegram-csoportok, a mentorok is törölték magukat, és a cég is teljesen felszívódott, beleértve a hazai vezérigazgatót is.

Mi a tanulság? Hogy nem fognak minket is becsapni?

Jobb más hibáiból tanulni, mint magunknak is megtapasztalni mindezt. Ennél a munkánál például már messziről látnia kellett volna mindenkinek, hogy valami nincs rendben!

Érdemes lenne mindenkinek belevésnie az agyába, hogy olyan nincs, hogy gyors, könnyű, jelentős pénzszerzés. Legalább is munkánál nincs, maximum szerencsejátéknál, de ott meg az esély végtelenül alacsony. Akinek gyors és könnyű meggazdagodást kínálnak, annak egyszerűen hazudnak!

A másik dolog, amit meg tudunk a fenti esetből tanulni, az az, hogy nem szabad fizetnünk azért, hogy megkapjunk egy állást! Ez több, mint gyanús! Kerüljük el az ilyen ajánlatokat!

Címkék: Vásárló

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló Végre itt a nyár? – A szünidő gazdasági hatása a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2023. június 1. 17:56
Ahogy közeledik a nyár, a kisgyermekes családokban felmerül az egyre feszítőbb a kérdés: milyen terheket ró a szünidő a családi költségvetésre? A nyári szünetre minden bizonnyal szüksége van a gyerekeknek, hiszen ilyenkor lehetőségük nyílik a pihenésre és a játékra.
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG