TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mindannyian a fogyasztói társadalom részei vagyunk, szokásaink mégis generációról generációra változnak: a mai tizenévesek már jóval hamarabb belépnek a pénz labirintusszerű világába. Ez a korai kezdés komoly gondokat generálhat, akár a családi kasszában is. De ki tehet erről?

Tudatos döntéseket hozni olykor felnőttként is nehéz, miért lenne jogos a kamaszoktól azt követelni, amivel néha mi is hadilábon állunk? A megalapozatlan elvárások helyett okosabb a pénzügyi alapismeretek átadására időt fordítani. Előre szólunk: nem biztos, hogy a család fiatalabb tagjai kitörő örömmel fogadják majd az ötletet, ám ha cselesen közelítitek meg a kérdést, hasznos partnerekké válhatnak. Kapcsoljátok össze a gazdasági nevelést az átlagos napi teendőkkel: bevásárlással vagy utazással. Vonjátok be a srácokat a családi költségvetés kérdéseibe, gondolkodjatok együtt, és válasszatok közösen. Így a gyerekek szinte észrevétlenül egyre közelebb kerülnek a racionalitáshoz.

Menjetek közösen bevásárolni!

A bevásárlások egy család hétköznapjainak talán egyik legfontosabb gazdasági eleme. Bolt vagy piac nélkül nincs reggeli, vacsora, de bevásárlás híján az alapvető otthoni felszerelések is minden bizonnyal hiányoznának. Egy szupermarketben pontosan ezért lehet rengeteget tanulni arról, hogy mit, miért és milyen áron vásároljunk meg.

A bevásárlólistán közösen menjetek végig, beszéljétek meg, mit érdemes a kosárba rakni! Nézzétek át az egységárakat, figyelve a mennyiségekre! Kérdezgessétek a gyerekeket: „Ti mit választanátok?” És soha ne maradjon el a legfontosabb, az indoklás! Ha esetleg egyértelműen rosszul döntés születik, beszéljétek meg, mi volt a baj! Silány minőséget választottak? Túl drága terméket? Óriási kiszerelést, amelynek a fele úgyis a kukában végezné? A pénzügyi nevelés egyik kardinális része a kétoldalú kommunikáció. Enélkül a tanácsok csak üres szavak.

Ha rendszeressé teszitek a közös bevásárlásokat, rövid és hosszú távú eredményeket egyaránt elérhettek – a kamaszok egyrészt hamar elkezdenek tudatos fogyasztói döntéseket hozni. Akkor is, amikor egyedül járják a boltokat; sokkal megfontoltabban választják majd ki még az aznapi uzsonnát is. Másrészt a különélésre is felkészíthetitek őket. Talán még távolinak tűnik a „kirepülés a fészekből”, ám lehet, hogy nincs is az olyan messze. Az ösztöndíj, esetleg a kezdő fizetés nem feltétlenül jelentős összeg, bár az ötletelést és a következetességet nem lehet elég korán kezdeni.

Tervezzétek meg együtt a nyaralást!

Nyár, vakáció, kirándulás. Ezek a szavak már sokkal jobban csengenek, mint a krumplivásárlás az ősökkel, nem igaz? A nyári tervek kidolgozására vélhetően sokkal szívesebben szánja rá magát bármelyik gyerek, mint az aktuális nagybevásárlásra. A pénzügyi neveléshez ez is kapóra jön: nem mindegy, mennyibe kerül a családi nyaralás. Évről évre változhat a keret, de az is lehet, hogy a közösen spórolt pénzből egy különlegesebb vagy egy második kiruccanásra is marad. Ez igazán jó motiváció a gyerekeknek, hogy ők is beszálljanak a kalkulációba.

Először hasonlítsátok össze a belföldi és a külföldi nyaralás előnyeit, hátrányait. Miután úti célt választottatok, jöhet a szállás. Vázoljátok fel az igényeket, és bízzátok rájuk a választást. Mutassatok minél több keresési lehetőséget, különböző honlapokat, akár az Airbnb-t is. A cél, hogy a gyerekek megtanuljanak több forrásból tájékozódni, meg persze az is, hogy az előre meghatározott összegeket ne lépjétek túl.

A programok ugyancsak közös projekt: szerepeljenek közöttük ingyenes szórakozási lehetőségek, és mazsolázzatok a családi kedvezmények között. A diákok szerencsés helyzetben vannak: országszerte több ezer helyen ehetnek, ihatnak, bulizhatnak, kulturálódhatnak csökkentett áron. Megéri ezzel is mielőbb tisztábba kerülni. Miután közösen terveztetek meg mindent, meglátod, a gyerekek is sokkal szívesebben töltik veletek a nyarat. Gyakorlott szülőkként tisztában lehettek azokkal a kikapcsolódási lehetőségekkel, amelyek a fiataloknak bejönnek. Lehet, hogy ez lesz a legfantasztikusabb családi nyaralásotok!

Nyári tábor: egyhetes „Gazdálkodj okosan!”

Ha már nyaralás és pénzügy, ejtsünk pár szót a PEOPLE TEAM pénzmágusképzőjéről is: különleges nyári tábor, ahol a pénzügyi tudatosság csak az alap. Az oktatók természetesen a totál kezdőket is megtanítják, hogyan hozzanak ravasz fogyasztói döntéseket. A táborozók a gazdaság izgalmasabb kérdéseiben is elmerülhetnek: a családjuk büdzséje után megismerhetik az ország költségvetését, betekintést nyerhetnek a befektetések, illetve a vállalkozások világába, feltérképezhetik a tőkepiac működését, vagy hogy milyen események vezettek a 2008-as gazdasági világválsághoz. A lényeg: a pénzügyi galaxis száz meg száz szegmensét érintik majd. Az már a srácokon múlik, mennyire lelkesen vagy sikeresen hasznosítják a kapott infókat, jóllehet itt arra is ragadni fog a tudás, aki eddig fittyet hányt minderre.

A PEOPLE TEAM nem csupán gazdasági tábor: több mint tíz témacsoport és rengeteg alszekció várja a 7–17 éveseket. A turnusonként mintegy ötszáz táborlakó a választható programokból sem szenved hiányt, a tematikus foglalkozások után mindenkinek szabad a pálya! Az estéket pedig különféle versenyek, bulik, előadások és tábor show-k színesítik.

Szilágyi Sára

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
hírlevél