BUX
35 363.01
-1.17%
-417.00
OTP
10 620.00
-1.76%
-190.00
MOL
1 828.00
-1.98%
-37.00
RICHTER
6 675.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
383.00
-0.39%
-1.00
 
2020. május 31. 06:01

Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.

A globális alkoholértékesítést nyomon követő IWSR Drinks Market Analysis szerint ebben az évben “kétszámjegyű csökkenés” várható az iparágban az utazások, éttermek, bárok és élő rendezvények szigorú globális leállítása miatt. A globális eladások ebben az évben 12 százalékkal csökkennek majd, szemben a tavalyi szerény, 0,1 százalékos növekedéssel – írta a CNN Business..

Mark Meek, az IWSR vezérigazgatója szerint a 2008-as pénzügyi válságot követő visszaesés “kevésbé volt súlyos, mint amit most látunk”, és 2019 lesz az iparág számára sokáig az “utolsó rendes év”. A cég azt várja el, hogy legalább 2024-ig tart, hogy elérje a világjárvány előtti értékesítési szintet

- mondta Meek.

Védőmaszkot viselő pincérnő szolgálja ki a vendégeket egy bár teraszán a katalóniai L'Escalában 2020. május 28-án. EPA/David Borrat Védőmaszkot viselő pincérnő szolgálja ki a vendégeket egy bár teraszán a katalóniai L'Escalában 2020. május 28-án. EPA/David Borrat

A koronavírus azonban áldás volt az alkoholipar egyes szegmenseiben. A Nielsen marketingkutató cég a múlt héten azt közölte, hogy az Egyesült Államok kiskereskedelmi üzleteinek teljes alkoholértékesítése március közepe és május közepe között 26,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a zárt éttermek, bárok és rendezvények, sportesemények és fesztiválok miatt elszenvedett veszteségeket a teljes alkohol-iparágban.

Még az alkoholmentes sör is húzza

Az utazási kiskereskedelem az iparágban hozzávetőlegesen tízmilliárd dollárt termelt eddig évente. Ez a repülések során, hajóutakon és vámmentes üzletekben értékesített alkoholt jelenti. Ez különösen nehéz helyzetbe került az utazási korlátozások és a járattörlések miatt – közölte az IWSR.

Az alkoholtartalmú italok a korábbi gazdasági visszaesések során sokkal rugalmasabbnak bizonyultak. Különösen a sör eladása pattanhat vissza gyorsabban, mint a tömény szeszes italok vagy a bor, mert olcsóbb árszinten adják. Globálisan azonban az IWSR szerint a sörértékesítés eközben az alkoholmentes sörök irányába tolódik el. Az emberek az egészséges és másnaposság nélküli alternatívák felé fordulnak.

Egy másik nyertes részpiac az e-kereskedelem, mivel az emberek új szokásokat alakítanak ki, kiszállíttatják az alkoholt, miközben korlátozzák az emberi kapcsolatokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Kétszer annyiba kerül az alma, mint tavaly - a nyugdíjasoknak jobban fáj az élelmiszerár-emelés
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 14:47
Az ATV Start című műsorának vendége volt kedden munkatársunk. Gáspár András a Privátbankár Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeiről illetve az élelmiszerárak emelkedésének hátteréről beszélt.
Vásárló Dinnyére sört? Megint történelmi csúcsra drágult a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. július 7. 18:39
A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével párhuzamosan az élelmiszerárak tovább nőttek: 1 százalékkal drágább a bevásárlás májushoz képest Árkosár-felmérésünk szerint. Az éves drágulás ennél jóval több, 5 százalék fölé ugrott júliusban. Közel 22 ezer forintra lesz szükségünk ahhoz, hogy letudjunk egy átlagos nagybevásárlást. Megnéztük, hol és mennyibe kerülnek a nyár klasszikus hűsítői.  
Vásárló Újraindítja nemzetközi vonatait a MÁV
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 08:53
Visszatért az utazási kedv, bár egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság.
Vásárló Év végére visszarázódhat a kiskereskedelem
Valkai Nikoletta | 2020. június 18. 14:46
Döntött a kormány az idősek vásárlási sávjának eltörléséről, bár a maszk marad, de mostantól 9 és 12 óra között ismét már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lassú visszarendeződésre számít. Ha nem lesz a koronavírus-járványnak erős második hulláma, a hazai kiskereskedelem megúszhatja a visszaesést.
Vásárló Mégis retteghetnek a katás vállalkozások?
Privátbankár.hu | 2020. június 18. 08:25
Újra leporolták a terveket, jöhet a szigorítás 2021-től.
Vásárló Egyre meredekebben nő a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma
MTI | 2020. június 16. 08:32
A trend már 851 ezer ember kezelését érinti.
Vásárló BKK: hétfőtől újra fel lehet szállni a járművekre az első ajtónál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 12. 19:11
Jegyet továbbra sem lehet venni a járművezetőnél, valamint a maszk is kötelező marad.
Vásárló Aromák különböző vizekhez
Márkázott tartalom | 2020. június 10. 14:12
Horgászatnál a víz hőmérséklete sok mindent befolyásol, többek között az ideálisan használható aroma jellegét is. 
Vásárló A belföldi turizmus már újraindult, méghozzá elég lendületesen
MTI | 2020. június 10. 13:05
A koronavírus miatt idén sokan inkább itthon oldják meg a nyaralást.
Vásárló Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?
Márkázott tartalom | 2020. június 9. 12:35
Akár a nem megfelelő szájhigiénia, akár egy baleset következtében történik, egy fog elvesztése sosem kellemes élmény. A foghiány nem csak esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, de fájdalommal is járhat.
hírlevél