Hét esetben tártak fel a vizsgálat élelmiszer-szennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Tíz vállalkozást részesítettek határozattal figyelmeztetésben, és 15 esetben rendelkeztek a higiéniai feltételek rendezéséről, illetve az allergén információk jogszabálynak megfelelő feltüntetése érdekében. Bírságolás 9 esetben, 800 ezer forint értékben volt.
Mindegy milyen?
A hatóság szakemberei és a laikus tesztelők a fagylaltok színét, illatát, ízét, állagát 0-20 pontig értékelték. A csokifagyik közül a leggyengébb termék is „átlagos” érzékszervi minősítésű lett, az eperfagyinál viszont akadt „átlag alatti” is. A laikusok a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát Balatonmáriafürdőn, a Florida Fagyizóban kóstolták.
A három dobogós
A NÉBIH a balatoni fagyizókat kedveltségi vizsgálat, élelmiszerbiztonsági ellenőrzés és érzékszervi bírálat alapján rangsorolta. Az összesítésben a balatonfüredi Bergmann Cukrászda győzött, a második helyet a szigligeti Várkávézó, a harmadik helyet pedig a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó szerezte meg.
A 20 legjobb Balaton-parti fagyizó. Forrás: Nébih |
Milyen egy jó fagyizó?
A hatóság összeállítása szerint vásárláskor mindenképp jót tudni, hogy akkor működik jól egy fagyizó, ha:
- a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;
- a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;
- az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;
- a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;
- kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;
- a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;
- a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8 fok fölé.