3p
Az NFH szakemberei nyakláncokat, medálokat, gyűrűket és fülbevalókat, valamint bőr karkötőket és pénztárcákat vizsgáltak.

Az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm (VI) és azoszínezék tartalmának kimutatása volt. A biztonsági vizsgálatok keretében 39 termék mintavételére került sor, amelyből 3 féle termék bizonyult veszélyesnek az ellenőrzés során.

Allergiás reakciók

A vizsgálat fontosságát indokolta, hogy bizonyos vegyi anyagok az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve az élő szervezet számára komoly kockázatot jelenthetnek. Ezek közül kiemelhetők például a különböző fémötvözetekben jelen lévő nikkel, vagy a krómcserzéssel tartósított bőripari árucikkeknél előforduló króm (VI) tartalom, valamint a textil- és bőrtermékek színezéséhez felhasznált azoszínezékek.

 

 

Mindhárom anyag az arra érzékeny embereknél egészségkárosodást okozhat, a nikkel és a króm könnyen túlzott mértékű immunreakciót válthat ki, amelyek általában különböző bőrelváltozások formájában jelentkeznek, az azoszínezékek karcinogén hatásúak lehetnek.

Az azoszínezék-tartalom meghatározása fontos, hiszen egyes azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségügyi kockázatot jelenthetnek esetleges rákkeltő hatásuk miatt.

Három termék lekerül a polcokról

A biztonsági vizsgálatok keretében 39 termék mintavételére került sor. A fémtárgyak közül nyakláncokból, medálokból, gyűrűkből és fülbevalókból vettek mintát a kormányhivatalok munkatársai, a bőripari cikkek közül bőr pénztárcákra és karkötőkre terjedt ki a mintavétel. Az ellenőrzés során ellenőrzés alá került a termékek címkézési előírásoknak való megfelelőség is.

A 24 fémből készült (vagy fémet is tartalmazó) termék (közülük 2 db bőrből készült karkötő, amelyeknek fém díszítő elemei, illetve záraik nagy felületen közvetlenül érintkeznek csukló részen az emberi bőrrel) kioldódó nikkel tartalmát vizsgálták a szakemberek. Minden minta megfelelt a hatályos rendelet szerinti követelménynek, nikkel tartalmuk a kimutatási határérték alatt volt.

A 17 bőrből készült mintánál a kimosható króm (VI) tartalom, valamint az azoszínezékekből származó aromás amintartalom került vizsgálat alá.

A szakemberek 17 mintából 3 terméknél mértek magasabb króm (VI) tartalmat a hatályos rendeletben rögzített határértéknél. 2 db karkötő és egy pénztárca bizonyult veszélyesnek a vizsgálat során. Összességében a vizsgált 39 minta közül 36 megfelelt a biztonságossági követelményeknek. 3 termék az egészség károsodás szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználók számára. A veszélyes termékek forgalomból történő kivonása és visszahívása tekintetében a kormányhivatalok intézkednek.

Az ellenőrzött termékek listája itt található! >>>

Nem ment jól a címkézés sem

Címkézés szempontjából csupán 2 termék felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. Az azonosító jelölést 2 minta kivételével valamennyi terméken vagy annak csomagolásán feltüntették, azonban a gyártó és az importőr adatait jellemzően nem tüntették fel. A gyártó adatai csak 2 mintán, míg az importőr adatai 7 terméken szerepelt megfelelően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Meglepő statisztika készült az "egykékről"
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 09:31
Egy negyven évvel ezelőtti amerikai film egyik jelenetében a főhős suttogva jelezte egy vendéglőben a pincérnek, hogy egyedül jött és lopakodva foglalta el a helyét. Mit tenne ma?
Vásárló MacBook Pro: Az Apple csúcsgépe lenyomja a Windowsos masinákat
Márkázott tartalom | 2024. augusztus 30. 13:44
A MacBook Pro régóta az Apple prémium kategóriás laptopjainak zászlóshajója. Az elegáns dizájn, a kiváló teljesítmény és az integrált ökoszisztéma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a MacBook Pro kiemelkedjen a piacon. De miben különbözik egy MacBook Pro a Windowsos laptopoktól, és milyen előnyei vannak az Apple csúcsgépének? Lássuk!
Vásárló Felturbózott bolhapiacot alapított az IKEA
Buksza blog | 2024. augusztus 27. 11:08
Az IKEA már korábban rájött, hogy használt bútorai újraértékesítéséből pénzt csinálhat és a covid idején azt is megtapasztalta, mekkora lehetőségek rejlenek az e-kereskedelemeben. Most összeadták ezt a kettőt.
Vásárló Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
PR | 2024. augusztus 26. 10:38
A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
Vásárló Halvány remény a magyar diszkontokban - erre jutott a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. augusztus 26. 05:42
Valamivel olcsóbbak lettek a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek, de így is 10 ezer forint feletti összegről van szó, ami alig marad el a tavaly októberi szinttől. 
Vásárló Fogyókúrára küldi a termékeit a drogerie markt, de nem úgy
Buksza blog | 2024. augusztus 20. 09:31
A dm drogérialánc a sok kicsi sokra megy elvét alkalmazza a spórolásban.
Vásárló Feltámadt a Tesco, de nem a Lidl rovására
Buksza blog | 2024. augusztus 19. 15:34
Határozottan menetel előre hazai - egyesült királyságbeli - piacán a Tesco, ami abban mutatkozik meg, hogy az elmúlt időszakban apró lépésekkel hónapról hónapra növelte piaci részesedését hagyományos versenytársaival szemben.
Vásárló Dilemma a boltokban: hány fok legyen? Mennyit szeretnének a vásárlók?
Buksza blog | 2024. augusztus 18. 14:43
Az áruházak jelentős energiafelhasználók, ami megjelenik a költségeikben, így végső soron a vásárlók kiadásaiban is. Erre nem válaszolhatják egyszerűen azt, hogy csökkentik az energiafelhasználásukat. Az ugyanis kényelmetlenséget okozhat vevőiknek.
Vásárló Nemsokára örömhírt kaphatnak a magyar autósok?
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 17. 13:31
Nem kell már sokat várni az előrejelzés alapján. 
Vásárló Így lehet olcsóbban megvásárolni a méregtelenítési folyamatokat elősegítő étrend-kiegészítőt
Márkázott tartalom | 2024. augusztus 16. 11:39
Ma már vannak olyan étrend-kiegészítők, melyek a szervezet méregtelenítési folyamatait segítik elő, hozzájárulnak a sejtek közötti térben felhalmozódott toxikus anyagok eltávolításához. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a legjobb áron megvásárolni őket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG