MTI Fotó: Czeglédi Zsolt |
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta: 18 magyar és 8 külföldi előállítású sajt átfogó vizsgálatát végezték el. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt - közölte a hivatal a Privátbankár.hu-val.
Minden termék átment
A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat.
Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.
Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is.
A Nébih laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt. A nitrát és nátrium klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.
A jelöléssel akadtak problémák
10 trappista sajtnál találtak a Nébih szakemberei jelölési problémát. Főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására.
A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.
A három dobogós
A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.