2p
26 terméket vizsgált a Nébih.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta: 18 magyar és 8 külföldi előállítású sajt átfogó vizsgálatát végezték el. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt - közölte a hivatal a Privátbankár.hu-val.

Minden termék átment

A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat.

Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.

Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is.

A Nébih laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt. A nitrát és nátrium klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.

A jelöléssel akadtak problémák

10 trappista sajtnál találtak a Nébih szakemberei jelölési problémát. Főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására.

A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.

A három dobogós

A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.

A 26 vizsgált termék teljes listáját itt találja >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG