<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem volt hatásvizsgálat az üzleteket érintő törvényről, így felkészülni sem lehetett. Alkotmánybíróság elé kerülhet az ügy.

A Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az Alkotmánybírósághoz fordul - jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke pénteken. Álláspontjuk szerint a vasárnapi zárva tartásról  szóló törvénynél nem volt előzetes hatásvizsgálat, és nem volt elegendő idő a felkészülésre; ezek pedig a jogalkotási törvénybe ütköznek

Mint mondta, beadványuk összeállítása folyamatban van, az ombudsmannak is jóvá kell hagynia az érvelést; erről nemsokára egyeztetnek.

Hozzátette: azért is az Ab-hez fordulnának, mert álláspontjuk szerint a törvény különbséget tesz a vállalkozások között méret és tulajdonosi kör alapján.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára kiemelte: nemcsak a munkavállalók és vállalkozók "tömegei", hanem a vásárlók is rosszul járnak a zárva tartással, és már az első hétvége tapasztalatai megmutatták a szabályozás elhibázottságát. A jogalkotásról szóló törvényből idézve hangsúlyozta: a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri szabályozása várható következményeit. Vizsgálni kell a tervezett jogszabály valamennyi, jelentősnek ítélt hatását, különösen társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti, egészségi következményeit - emelte ki, hozzátéve, hogy a törvény alapján ez egyéni képviselői indítvány esetén is kötelező.

A VOSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet a jegyzőknek ad "bizonytalan jogosítványt", hogy eldöntsék, mely üzlet nyithat ki, és melyik nem, a turizmus szempontjából pedig hátrányos lehet, hogy a világörökségi területeken lévő üzleteket is be kell zárni.

Dávid Ferenc szerint az élelmiszer vásárlás "átprogramozható", vagyis a vásárlók hét közben, a hosszabb nyitvatartási időben is elmennek bevásárolni, de például a ruha, a bútor és a műszaki áruk megvásárlásánál nem segít a hétköznapi hosszabb nyitva tartás, "este 8-10 órakor senki nem megy be 300 ezer forintos színes televíziót vásárolni" - vélekedett. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a délutáni megnyújtott műszakban a dolgozók elesnek a vasárnapi pótléktól.

A problémák között említette, hogy - akár vidéken, akár a fővárosban - számos olyan vállalkozás van, amely 10-12 kisebb, tehát 200 négyzetméter alatti üzletet üzemeltet, és most ezek jelentős részét be kell zárni, mert nem tudják megoldani, hogy minden egységben családtag álljon a pult mögött.

A VOSZ főtitkára szerint a zárva tartásról szóló törvénnyel "durva hatalmi beavatkozás" történt az állampolgárok magánéletébe, úgy, hogy nem tudni, milyen közérdek szolgálta ennek elfogadását.

A vasárnapi zárva tartás hatásvizsgálatáról Gaskó István,  a Liga elnöke úgy fogalmazott: a kormány úgy kommunikál, hogy "ha azért akarjuk felelősségre vonni, hogy miért tette meg, ha volt, akkor inkább letagadja, ha pedig azért vonjuk kérdőre, hogy miért nem volt hatásvizsgálat, akkor meglobogtatja, hogy itt van".

Mint az a héten kiderült, volt hatásvizsgálat, nem is egy. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban elfeledkezett arról, hogy megrendelték ezeket.

Gaskó István kifejtette: a Liga úgy látja, szükség van a népszavazási kezdeményezés folytatására. (A Liga és a VOSZ január 25-én nyújtott be három népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesített, majd egy kérdést január végén ismét benyújtottak, ezt ugyancsak elutasította a választási bizottság.) 

Az elnök emlékeztetett arra, hogy jelenleg a jogorvoslati fázisban a Kúriánál van a választási bizottság által elutasított kérdésük. A Kúriához február 26-án nyújtották be felülvizsgálati kérelmüket, még két hónapja van a testületnek, hogy döntsön.

Gaskó István szerint a törvény előkészítetlen volt, és sok szakmai problémát felvet, ami miatt már több civil szervezet is jelentkezett, hogy támogatja a Liga és a VOSZ kezdeményezését. Kiemelte, hogy a munkavállalók szempontjából is hátrányos a pótlékok szabályozása: csak az adventi vasárnapokon lehet többletkeresetet szerezni, "a másik 48 hétvégén" azonban csak 50 százalékos bérpótlékot kapnak a kereskedelemben dolgozók.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Vásárló Dollármilliárdokat ér az alkoholos szóda
Márkázott tartalom | 2021. október 3. 09:05
Zordabb időben kevéssé vágyik az ember a frissítő, hűsítő nyári italokra, ha csak azért nem, hogy felidézze a forró évszak kellemes emlékeit, illetve elkezdjen hangolódni a következő szezonra.
Vásárló Romló járványadatok: hogyan várják a cégek a negyedik hullámot?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. október 3. 05:34
Az elmúlt hetekben egyértelműen növekedés volt tapasztalható a koronavírus-statisztikákban Magyarországon, így eljött az ideje annak, hogy feltegyük a kérdést, mi lesz akkor, hogyha valóban megérkezik a negyedik hullám? Több kkv-t kerestünk meg azért, hogy megtudjuk, hogyan zajlik felkészülésük arra, hogyha ismét beüt a krach.
Vásárló A legnépszerűbb családtámogatási formát keresed? Mutatjuk!
Márkázott tartalom | 2021. október 2. 14:10
  Mi a legnépszerűbb családtámogatási forma ma Magyarországon? A kormány Otthonteremtési programja az ingatlanvásárlást könnyíti meg a gyereket tervező családok számára. Sajnos sokan a támogatás nélkül nem tudnának belevágni az ingatlanvásárlásba. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy milyen segítségek érhetőek el jelenleg a családok számára, és hogy jelenleg melyik a legnépszerűbb.
Vásárló Megvan, mikor nyílik a jegybank múzeuma az egykori Postapalotában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 1. 11:33
A pénzmúzeumra jövő márciusig kell várnia az érdeklődőknek.
Vásárló Mi a különbség az egyes hitelek között?
Márkázott tartalom | 2021. október 1. 10:46
Az életben adódnak helyzetek, amikor elsősorban valamilyen hitel, például egy gyorskölcsön nyújthat megfelelő segítséget számunkra. Lehetséges, hogy új ház vagy autó finanszírozása a célunk, de előfordulhat az is, hogy egy váratlan orvosi beavatkozás miatt van szükségünk plusz pénzre. A pénzintézetek piaca ennek megfelelően széleskörű hiteltípus kínálattal rendelkezik. Azonban kevés az olyan ember, akinek ne okozna fejtörést ezek között eligazodni. Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szeretnének eligazodni az egymástól különböző hiteltípusok között.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos