6p
Több vonalon több vonatot ígér a MÁV. Főleg a Dunántúlon lesz gyorsabb a közlekedés.

Rövidebb utazásra készülhetnek az érdiek

Csúcsidőszakokban 5-10 percenként követik egymást a járatok Érd alsó vagy Érd felső és Budapest között. Az utasforgalmi igényekhez igazodva az eddigi személyvonatok mellett zónázó vonatok is indulnak, amelyek nem állnak meg Kelenföldig.

A főváros Érd alsóról így tizenkét perc alatt lesz elérhető, visszafelé pedig kilenc percbe telik az út a minisztérium közleménye szerint. Az új zónázó vonatok Tárnok, Martonvásár és a Velencei-tó partján fekvő települések számára is 30-40 százalékos menetidő-csökkenést hoznak.

Székesfehérvárról 39 perc alatt

A Budapest - Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon az eddigi leggyorsabb és legsűrűbb eljutási lehetőséget biztosítja december 15-étől a MÁV-Start. Székesfehérvárról gyorsvonattal már 39 perc alatt elérhető a főváros (Kelenföld). A csúcsidőszakokban félóránként követik egymást a gyorsvonatok. A zónázó- és személyvonatok döntő többsége légkondicionált, alacsonypadlós FLIRT-típusú motorvonat lesz. A komfortosabb utazás érdekében egyre több megújult belső terű jármű áll be a gyorsvonati forgalomba.

Öt év után újra InterCity-vonatok közlekednek vasárnaptól a zalai megyeszékhely és a főváros között. Az eddig megszokott, kétórás ütemes menetrendben induló gyorsvonatokon túl napi két pár InterCityvel: a Göcsejjel és a Citadellával is számolhatnak az utasok. A Déli pályaudvarról kora délután és késő délután induló járatok a fővárosi ügyintézéshez igazodó hazautazási lehetőséget kínálnak. Zalaegerszegről minden nap kora reggel és délután indul InterCity Budapestre.

Tanítási időben, vasárnap késő délutánonként egy harmadik IC vonat, a Hetés IC segíti majd a diákokat, heti ingázókat. Az InterCity-vonatok Zalaegerszeg és Budapest között csak Ajkán, Veszprémben és Székesfehérváron állnak meg, az eljutási idő ezzel három órára csökken. A folyamatos járműfelújításoknak köszönhetően egyre több felújított, komfortosabb kocsi közlekedik a gyorsvonatokban is.

Több vonattal Veszprémbe

Minden eddiginél bővebb menetrendi kínálatot és gyorsabb, rugalmasabb eljutási lehetőséget nyújt a vasúttársaság Veszprém és a főváros között. December 15-étől a kétóránként közlekedő gyorsvonatokon felül további napi hat pár járat indul, és a zalaegerszegi InterCity-vonatok is megállnak a megyeszékhelyen. Így a csúcsidőszakokban átlagosan harminc percenként követik egymást a vonatok. Budapestig – a fejlesztés előttihez képest mintegy 30 perccel – egy óra huszonegy percre csökken a menetidő. Az utazási komfort javítása érdekében itt is korszerűsített kocsik közlekednek majd a gyorsvonatokban.

Jön a viszonylatszámozás

A könnyebb és egyszerűbb tájékozódás érdekében új utastájékoztatási jelzésrendszert vezet be a MÁV-Start, hogy ezzel is erősítse a vasút szerepét az elővárosi forgalomban. A vasúttársaság legfeljebb négykarakteres betű- és számsorral jelzi, hogy az adott vonat merre közlekedik és hol áll meg.

A számok útvonalat jelölnek, a betű pedig vonatnemet. Az S30 jelentése például a 30-as vasútvonalon (Budapest-Déli - Székesfehérvár) közlekedő személyvonat (S), a zónázóvonatok ugyanitt a Z30-as megjelölést kapják. Az utasok első ütemben a Déli pályaudvaron és a kapcsolódó elővárosi vonalakon találkozhatnak a viszonylatszámozással, amelyet a vasúttársaság a tapasztalatok értékelése után az összes vonatra kiterjeszthet majd.

A fővároson belüli tömegközlekedésre és a reptéri eljutásra is megoldást jelent a MÁV-Start új viszonylata Székesfehérvár, Érd felső, Kelenföld, Ferencváros és Kőbánya-Kispest között. Az óránként közlekedő vonatok 14 perc alatt teszik meg a Kelenföld és Kőbánya-Kispest szakaszt. A dunántúli régióból így egyetlen átszállással elérhetőek lesznek a kelet-magyarországi nagyvárosok.

Kengyelfutó Debrecenből

Kengyelfutó néven új gyorsvonat közlekedik a hétvégi csúcsforgalom megfelelőbb kiszolgálása érdekében tanítási időszakban péntek délutánonként Budapest-Nyugati és Debrecen között, tanítási időszakban vasárnap délutánonként pedig visszafelé. A vonat csak Zuglóban, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen áll meg.

Új IC-járatot indít a MÁV-Start a folyamatosan növekvő utasforgalmú Győr - Tatabánya - Budapest útvonalon. A Győrből kora reggel induló Arrabona IC utasai már nyolc óra előtt megérkeznek a fővárosba. Budapestről Győrbe egy további esti indulási lehetőséget ad a kényelmes, ingyenes internetet is biztosító IC.

Rippl-Rónai InterCity közlekedik Budapestről Kaposvárra és tovább, Zágrábba. A vonattal a somogyi megyeszékhelyről indulók közvetlenül, átszállás nélkül juthatnak el a fővárosba.

Kiszámítható, kétórás ütemű menetrend lép életbe a Dél-Dunántúlon, a Pécs–Villány vasútvonalon csúcsidőben sűrűbb kínálat mellett. Óránkénti közlekedést vezet be a vasúttársaság egész napra, kiszámítható és rugalmasan tervezhető utazási lehetőséget biztosítva Szeged, Hódmezővásárhely, Orosháza és Békéscsaba utazóinak. A szegedi és békéscsabai csatlakozásoknak köszönhetően a térségből a főváros felé is óránként lesz eljutási lehetőség.

A közlemény szerint lényegesen bővebb vonatkínálat várja a Debrecen - Sáránd - Nagykereki felé utazókat vasárnaptól a reggeli és a délutáni csúcsidőben. Rugalmasabbá válik a hajdú-bihari megyeszékhely térségébe ingázók kiszolgálása, javulnak a Budapest és Nyíregyháza/Miskolc irányú, távolsági csatlakozások is.

Folytatják a felújításokat

Újabb közvetlen railjet közlekedik Münchenbe a Keleti pályaudvarról 9.10 órakor az egyre bővülő németországi utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében. A Dacia nemzetközi gyorsvonat Bécs és Bukarest között egész évben az utazók rendelkezésére áll. Egy újabb vonatpár indul Budapest és Zágráb között Rippl-Rónai néven a horvátországi utazásokat elősegítve. Ismét közvetlen magyar-szlovén eljutást biztosítanak a vasúttársaságok Budapestről Veszprémen és Zalaegerszegen át Mariborba, amelyhez Ljubljana felé és felől a szlovén vasút csatlakozást biztosít.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vasút megerősítése érdekében folytatja a hazai pályahálózaton megkezdett átfogó felújításokat. A tárca a jelenleg is zajló vagy a jövőben induló beruházások lezárását követően további kínálatbővítésre készül.  

A 2013. december 15-től 2014. december 13-ig érvényes menetrendi információk megtalálhatók az ELVIRA internetes menetrendi keresőben és a 200 nagyobb vasútállomás pénztáraiban megvásárolható menetrendkönyvben. Információ kérhető a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG