3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?

Előre gyártott betonelemek felhasználásával készült támfalak

Ezeket a klasszikus betonkerítéseket valószínűleg mindenki jól ismeri, sok helyen láthattunk már ilyeneket – mivel elég régóta használatosak. A legnagyobb előnyük a beton támfalaknak, hogy rendkívül strapabírónak és olcsónak számítanak más típusokhoz képest. Az átlagos ára olyan 40 ezer forint négyzetméterenként, tehát valóban jó megoldás az alacsonyabb költségvetésű kivitelezések alkalmával. A hátránya viszont, hogy nem túl mutatós. Így tehát azok, akik inkább egy dizájnos, modernebb stílusú kertet szeretnének, sokkal jobban járhatnak a különféle gabion támfalakkal, amelyek természetes köveket is felhasználnak. Ellenben az előregyártott beton elemekkel való építkezés sokkal gyorsabb lehet.

Zsalukövek felhasználásával épült támfalak

A különféle zsalukövekből épített falak már jóval nagyobb esztétikai élményt nyújtanak az előbb említett beton elemekből készült változatnál. Ráadásul sokkal rugalmasabb lehet a tervezés és kivitelezés ezek felhasználásával, mivel a több építőelem nagyobb szabadságot biztosít számunkra. Ráadásul olcsóbb a beton elemeknél, így szintén ideális kisebb költségvetés mellé. Nagyjából 35 ezer forint négyzetméterenként az ára. Azonban itt már nem feltétlen számíthatunk arra a tartósságra, mint amit a beton elemeknél kapunk – főleg ha a szakember hibázik, például rosszul kevert kötőanyagot használ.

Gabion támfalak

A gabion támfalakat sokan leginkább a közterületen felállított konstrukciókból ismerhetik. Ezek olyan dróthálóból készült kosarak, amelyeket valamilyen természetes anyaggal – leggyakrabban kövekkel – töltenek meg. Az ilyen kővel töltött gabionok felállítása rendkívül egyszerű és gyors, ráadásul nagyon mutatós is. Azonban itt már jóval magasabb árakra számíthatunk, mint a fentebb felsorolt típusok esetében. Itt változó árakkal számolhatunk a töltőanyagok és a kerítés méretének függvényében. Például egy fél méter széles és egy méter magas gabion támfal kőanyaggal töltve körülbelül 51 ezer forint köbméterenként. Nyilvánvalóan eltérhetünk ezektől az arányoktól, ahogyan kőanyagból is többféle variáció közül választhatunk. Viszont azt nem árt észben tartanunk, hogy a támfalak árai sosem fixek, a fentebb megadott árak is csak hozzávetőleges értéket képviselnek. Jó ötlet lehet tehát kicsit tájékozódnunk az aktuális árak tekintetében.

Munkadíjak

Bármilyen típusú támfalat válasszunk is viszont, érdemes előtte tisztában lennünk a munkadíjakkal kapcsolatban is. Általánosan elmondható, hogy olyan 31-32 ezer forint négyzetméterenként a támfal árak a kivitelezést illetően, amivel érdemes kalkulálnunk ilyenkor. Tehát ha olyan ajánlatokat kapunk, ami jóval drágább ezeknél, akkor jobb más szakember után néznünk.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mire számíthatnak a boltláncok? Mire hajtanak a vásárlók?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:48
Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.
Vásárló Árkörkép a magyar diszkontokból, itt az eredmény - elindult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2023. szeptember 25. 05:49
Nagyon kiélezett versenyt futnak egymással és a többiekkel a diszkontok. Sok terméknél forintra pontosan azonos árat szabnak - derül ki a Klasszis Média Lapcsoport legújabb, havi rendszerességgel megjelenő Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésének első epizódjából. Az Aldi, Lidl és Penny alkotta hármas első meccsében lényegében döntetlen született. 
Vásárló Kivételes cserét kínál a Tesco, nagyágyúval szövetkezik a brit boltlánc
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 15:45
Megunt, törött játékoknak adna új életet a Tesco: az üzletekben a gyerekek leadhatják a megunt, műanyagból készült játékaikat, amelyekből később akár székek, fogasok vagy kávéfőzők is készülhetnek. A brit üzletekben begyűjtött tárgyakat a Hasbro segítségével hasznosítja újra a Tesco.
Vásárló "Kutyás" újdonsággal rukkolt elő egy boltlánc, lehetnek követői
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 24. 12:49
A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 
Vásárló Álláskeresés online vagy személyes kapcsolatokon keresztül? Előnyök és hátrányok
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 17:41
Az álláskeresés nem könnyű feladat. Még ha sok lehetőség közül is választhatunk, az első személyes tapasztalatok megszerzéséig valójában nem tudhatjuk, melyik munkakör, cég, csapat illik leginkább kompetenciáinkhoz, személyiségünkhöz. Arra, hogy munkahelyet találjunk, ma már számos platformot biztosít az online tér, miközben még mindig sokan élnek a hagyományosabb módszerrel, és személyes kapcsolatokon keresztül tájékozódnak. Melyik lehet az előnyösebb?
Vásárló Sablonnal vagy egyedileg készüljön a névjegy?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 19. 08:53
A nagy cégek esetében, amelyek professzionális arculattal, megfelelő büdzsével rendelkeznek, nem lehet kérdés az egyedi tervezés, azonban a kisebb vagy kezdő vállalkozások esetében, illetve az utolsó pillanatban készülő névjegykártyák házilag, szerkesztő programokkal is készülhetnek. 
Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG