<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?

Előre gyártott betonelemek felhasználásával készült támfalak

Ezeket a klasszikus betonkerítéseket valószínűleg mindenki jól ismeri, sok helyen láthattunk már ilyeneket – mivel elég régóta használatosak. A legnagyobb előnyük a beton támfalaknak, hogy rendkívül strapabírónak és olcsónak számítanak más típusokhoz képest. Az átlagos ára olyan 40 ezer forint négyzetméterenként, tehát valóban jó megoldás az alacsonyabb költségvetésű kivitelezések alkalmával. A hátránya viszont, hogy nem túl mutatós. Így tehát azok, akik inkább egy dizájnos, modernebb stílusú kertet szeretnének, sokkal jobban járhatnak a különféle gabion támfalakkal, amelyek természetes köveket is felhasználnak. Ellenben az előregyártott beton elemekkel való építkezés sokkal gyorsabb lehet.

Zsalukövek felhasználásával épült támfalak

A különféle zsalukövekből épített falak már jóval nagyobb esztétikai élményt nyújtanak az előbb említett beton elemekből készült változatnál. Ráadásul sokkal rugalmasabb lehet a tervezés és kivitelezés ezek felhasználásával, mivel a több építőelem nagyobb szabadságot biztosít számunkra. Ráadásul olcsóbb a beton elemeknél, így szintén ideális kisebb költségvetés mellé. Nagyjából 35 ezer forint négyzetméterenként az ára. Azonban itt már nem feltétlen számíthatunk arra a tartósságra, mint amit a beton elemeknél kapunk – főleg ha a szakember hibázik, például rosszul kevert kötőanyagot használ.

Gabion támfalak

A gabion támfalakat sokan leginkább a közterületen felállított konstrukciókból ismerhetik. Ezek olyan dróthálóból készült kosarak, amelyeket valamilyen természetes anyaggal – leggyakrabban kövekkel – töltenek meg. Az ilyen kővel töltött gabionok felállítása rendkívül egyszerű és gyors, ráadásul nagyon mutatós is. Azonban itt már jóval magasabb árakra számíthatunk, mint a fentebb felsorolt típusok esetében. Itt változó árakkal számolhatunk a töltőanyagok és a kerítés méretének függvényében. Például egy fél méter széles és egy méter magas gabion támfal kőanyaggal töltve körülbelül 51 ezer forint köbméterenként. Nyilvánvalóan eltérhetünk ezektől az arányoktól, ahogyan kőanyagból is többféle variáció közül választhatunk. Viszont azt nem árt észben tartanunk, hogy a támfalak árai sosem fixek, a fentebb megadott árak is csak hozzávetőleges értéket képviselnek. Jó ötlet lehet tehát kicsit tájékozódnunk az aktuális árak tekintetében.

Munkadíjak

Bármilyen típusú támfalat válasszunk is viszont, érdemes előtte tisztában lennünk a munkadíjakkal kapcsolatban is. Általánosan elmondható, hogy olyan 31-32 ezer forint négyzetméterenként a támfal árak a kivitelezést illetően, amivel érdemes kalkulálnunk ilyenkor. Tehát ha olyan ajánlatokat kapunk, ami jóval drágább ezeknél, akkor jobb más szakember után néznünk.

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG