A tavaly lefolytatott vizsgálattal ellentétben az áprilisban végzett kutatás eredménye azt mutatja: jelentősen csökkent a tisztázatlan eredetű lóhúst tartalmazó készítmények aránya az uniós piacon - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.
A brüsszeli testület közleménye szerint a szakemberek összesen 2622 mintát vizsgáltak meg, amelyek közül 16 esetében sikerült kimutatni, hogy a marhahúsként forgalomba hozott termék tisztázatlan eredetű lóhúst is tartalmaz. Ez a minták 0,61 százaléka, míg 2013-ban még a górcső alá vett termékek 4,6 százalékánál volt megállapítható, hogy lóhúst is kevertek hozzájuk.
A kommünikéből az is kiderül, hogy az összehangolt kutatásban az unió 28 tagállamán kívül Norvégia, Izland és Svájc is részt vett; az ország méretétől függően pedig 10 és 150 körüli mintát vizsgáltak meg az egészségügyi szakemberek.
Miből lett a botrány?
Ahogyan arról korábban a Privátbankár is írt, 2013-ban elvégzett uniós szintű DNS-vizsgálatok a termékek 4,6 százalékában mutattak ki fel nem tüntetett, tisztázatlan forrásból származó lóhúst.
Bár a csalásnak közvetlen egészségi következményei nem voltak, a fogyasztók a botrányt követően egyértelműen azt jelezték, hogy az ellenőrzéseket szigorítani kell.