Itt van minden, amit az Otthon Start programról tudni kell, mielőtt belevágna

Szeptembertől indul az Otthon Start Program, amely akár 50 millió forintos, fix 3 százalékos, államilag támogatott kamatozású hitellel segíti a lakást vásárlókat, építőket – családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül, gyermekvállalási kötelezettség nélkül. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igénylés feltételeiről.
Itt van minden, amit az Otthon Start  programról tudni kell, mielőtt  belevágna
1p

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

Már nagyszülei is készítettek borokat a villányi régióhoz tartozó Palkonyán. A hagyományokra alapozva lépett ki a piacra Mayer Róbert családi pincészete, ahol a szőlő gondozását, nevelését a család végzi.

Mióta üzemel a pincészet?

Már a nagyszülők is készítettek borokat a palkonyai műemlékvédelem alatt álló pincesoron, de talán az 6 évvel ezelőtti teljes présház és pince felújítást nevezhetjük a borral történő komolyabb foglalkozás kezdetének.

Hogy tudná magát elhelyezni a jelenlegi hazai piacon?

Kis, családi pincészet vagyunk, hagyományos borkészítési technológiákat alkalmazunk, nem cél a nagy darabszámú ’tömegborok’ készítése. Ehhez mért a jelenlegi hazai piaci jelenlétünk, boraink elsősorban éttermekben, szaküzletekben és vinotékákban, illetve az egyik hazai áruházlánc polcain találhatók meg.

Milyen változások, fejlődés érzékelhetők a pincészet mindennapi életében?

Egy pincészet életében hirtelen változások nem jellemzőek. Az idő, amíg a szőlőfürtből egy pohár komoly bor lesz egy elegáns vacsorához, években mérhető. Így mi is hosszú távon gondolkodunk. A kitartó munka és a bevételek folyamatos visszaforgatása - ha nem is kiugró - de az évek során látható fejlődést eredményezett, és azon dolgozunk, hogy ez így folytatódjon. A borversenyeken elért eredmények, a szakújságokban megjelenő borteszteken kapott magas pontszámok, a borfesztiválokon tapasztalt közvetlen visszajelzések erősítenek meg ebben a hitünkben.

Hogyan definiálná a pincészet stílusát?

Családi hagyományok, klasszikus borkészítési technológia, természetesség, minőség. Talán ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább a pincészet.

Hogyan jellemezné a készített borokat?

A legfontosabb, hogy jó minőségű, szép borok készüljenek. Úgy gondolom, hogy fontos, hogy egy borász ismerje a borkedvelők ízvilágát, elvárásait, de ez nem jelenti azt, hogy a piac által elvártak szerinti borokat kell készíteni. Sok borásznak van egy stílusa, amit követ, ez nálam is így van. Én az olyan borokat kedvelem, melyek kerekek, harmonikusak és gazdag beltartalommal bírnak.

Mekkora területen és milyen borokat termelnek?

Jelenleg 4 hektáron termelünk, a területek a Palkonya fölötti Villányi-hegység dűlőin találhatók. A villányi régióra jellemző szőlőfajtákat termesztjük, azaz Portugieser, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Fehér fajták közül egy kisebb területen Olaszrizlinget is szüretelünk.

Milyen eljárásokat alkalmaznak? Jellemző-e az újítás ezen a területen?

Alapvetően hagyományos eljárásokat alkalmazunk a borkészítés során. A szőlő gondozását, nevelését a család végzi, a kézi szüret és bogyózás után a must betonkádakban erjed, majd fajtától függően tartályban illetve ászok- vagy barrique hordóban érik borrá.

Milyen jövőképe van a pincészetnek?

Azon az úton akarunk tovább haladni, ami elindultunk. Nem cél a gyors növekedés, ahogy már említettem hosszú távon gondolkodunk és alapvetően ennek a fényében hozunk döntéseket is.
Szeretném, ha a pincészet borai egyre ismertebbé válnának a borkedvelő közönség körében, és a jövőben egyre többen keresnék Mayer Róbert Pincészetének termékeit az éttermek borlapjain és a vinotékát polcain.

Mi a kedvenc bor?

Nincsen kedvenc bor, teljesen szituáció-, étel- és hangulatfüggő, hogy mit kóstol legszívesebben az ember. Ha mindenáron meg kell nevezni, akkor az ausztrál Peter Lehmann pincészet borait emelném ki.

Milyen arányban fogyasztja a saját és a „konkurencia” borát?

Egy borász természetes, hogy fogyasztja a saját borát, ez első sorban szakmai szempontok és a piaci összehasonlítás miatt fontos. Emellett szívesen kóstolok külföldi – pl.: chilei, ausztráliai, dél-afrikai – borokat, más talaj, eltérő időjárási viszonyok, különböző borászati technológiák alkalmazása miatt sokszor teljesen egyedi ízvilággal találkozik az ember.

Mi az alapelve a borkészítés során?

Szerintem fontos, hogy a borász együtt éljen a borral, azaz végigkísérje a bor születésének teljes folyamatát, mert ez garancia a fenntartható minőségre. Szeretném, hogy aki a kezében tart, kinyit egy palackot pincészetünk boraiból érezze a gondosságot, a minőségre, legjobbra való törekvést.

Az Ön számára mit jelent a borkészítés?

Hivatás, családi hagyományok tovább vitele, hobbi. A szőlő, a bor generációk óta része a mindennapjainknak, ez jelenleg is így van.

Hogyan készülnek a karácsonyra?

A honlapunkon található, az ünnep hangulatát idéző borcsomag ajánlatokkal, melyeket mindig a vevők igényeihez, egyéni elképzelésihez alakítunk.

(x)

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Legalább rossz hírt nem kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 11. 12:11
De jót sem.
Vásárló Van, ami 50-60 százalékkal drágább, mint tavaly – ennyibe kerül most a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. szeptember 8. 05:49
Hajszál híján ismét két számjegyű áremelkedést tapasztalt éves szinten a hazai hipermarketekben a Privátbankár Árkosár-felmérése – 38 ezer forintba kerül egy átlagos családi élelmiszer-nagybevásárlás, ez valamivel kevesebb, mint augusztusban. Szélsőséges árváltozásokat találtunk: a frissen meghosszabbított árrésstopos termékek között komolyabb csökkenést is mértünk, más termékeknél viszont 50-60 százalékos éves drágulás is előfordul.
Vásárló Költözés lomtalanítással – amikor a múlt hátramarad
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 4. 12:26
A költözés mindenki életében nagy feladat. Vegyünk példaként egy olyan esetet, ahol az új életkezdés mellett a régi nyomait is teljesen el kell tüntetni. 
Vásárló Miért fontos a megfelelő nyirokkeringés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 3. 12:13
A szervezetünk méregtelenítésében, egészségünk fenntartásában kiemelt szerepe van a nyirokkeringésnek. Felel egyrészt a folyadékegyensúlyért, másrészt pedig az immunfolyamatok szabályozásáért is.
Vásárló Mystery Hotel Budapest – Ahol a céges rendezvények élménnyé válnak
PR | 2025. szeptember 2. 16:29
Egy sikeres céges rendezvény több mint jól megválasztott előadók és programok sora: a helyszín, a hangulat és a vendéglátás mind hozzájárul ahhoz, hogy az esemény valóban maradandó élményt nyújtson a résztvevőknek. A budapesti Mystery Hotel különleges atmoszférájával, kifinomult tereivel és professzionális szolgáltatásaival ideális választás konferenciák, tréningek, gálaestek vagy akár kötetlen nyári összejövetelek számára.
Vásárló A harisnya etikettje: hogyan válasszuk és viseljük stílusosan?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 2. 13:17
A harisnya nem csupán kiegészítő, hanem egy kulcsfontosságú eleme lehet az elegáns megjelenésnek. Hidegebb évszakokban, amikor a hőmérséklet csökken, és a szoknyaviselés szinte kötelező, a harisnya különösen hasznos. Az ősztől tavaszig tartó időszakban a harisnya számtalan színben és mintában érhető el, és tökéletesen védi a lábakat a hidegtől. Még a tél leghidegebb napjain is remek aláöltözet.
Vásárló Nyílászárócsere: hogyan tegyük gördülékennyé és problémamentessé?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 2. 11:56
Gondolkodtál már azon, hogy milyen hatással van otthonunk kényelmére a megfelelő nyílászárók kiválasztása és beépítése? Az ajtók és ablakok kiválasztásán túl a helyes beépítés is alapvető, hogy biztosítsuk a megfelelő szigetelést, hőmegtartást és ezzel a költséghatékonyságot.
Vásárló A szabadtéri főzés új élménye
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 1. 12:52
A nyári esték és a hétvégi kikapcsolódások szinte elképzelhetetlenek egy közös bográcsozás vagy grillezés nélkül. A szabadtűzi ételek olyan emlékeket teremtenek, amelyek sokáig velünk maradnak. De hogyan lehet mindezt kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan megoldani?
Vásárló Tachográf csere 2025-ben: mire figyelj, hogy ne érjen meglepetés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 1. 11:39
Sokan azt hiszik, hogy a tachográfok cseréje csupán egy kötelező lépés a fuvarozási vállalkozások számára. Valójában, ha a határidőket nem tartod be, komoly jogi és gazdasági következményekkel számolhatsz. Az Európai Unió új szabályai szerint 2025-ben kötelező frissíteni a tachográfokat, s akik ezt elmulasztják, szigorú szankciókra számíthatnak.
Vásárló Pénzügyek vállalkozói szemmel: mit jelent ma okosan gazdálkodni?
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 29. 12:16
Egy vállalkozás hatékony működésének az egyik legfontosabb alappillére a pénzügyi tudatosság. Nem elég a bevételek megszerzése, legalább olyan fontos, hogy a költségeket reálisan tervezzük, valamint időben reagáljunk a piaci változásokra. A gazdasági környezet gyorsan változik, ezért a vállalkozók számára elengedhetetlen, hogy átgondolt döntéseket hozzanak, és ne hagyják, hogy a mindennapok sodrása irányítsa őket. Az okos gazdálkodás a gyakorlatban apró lépések összessége: reális költségtervezés, tartalékképzés, digitalizációs eszközök használata és stratégiai döntések meghozatala.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG