Mióta üzemel a pincészet?
Már a nagyszülők is készítettek borokat a palkonyai műemlékvédelem alatt álló pincesoron, de talán az 6 évvel ezelőtti teljes présház és pince felújítást nevezhetjük a borral történő komolyabb foglalkozás kezdetének.
Hogy tudná magát elhelyezni a jelenlegi hazai piacon?
Kis, családi pincészet vagyunk, hagyományos borkészítési technológiákat alkalmazunk, nem cél a nagy darabszámú ’tömegborok’ készítése. Ehhez mért a jelenlegi hazai piaci jelenlétünk, boraink elsősorban éttermekben, szaküzletekben és vinotékákban, illetve az egyik hazai áruházlánc polcain találhatók meg.
Milyen változások, fejlődés érzékelhetők a pincészet mindennapi életében?
Egy pincészet életében hirtelen változások nem jellemzőek. Az idő, amíg a szőlőfürtből egy pohár komoly bor lesz egy elegáns vacsorához, években mérhető. Így mi is hosszú távon gondolkodunk. A kitartó munka és a bevételek folyamatos visszaforgatása - ha nem is kiugró - de az évek során látható fejlődést eredményezett, és azon dolgozunk, hogy ez így folytatódjon. A borversenyeken elért eredmények, a szakújságokban megjelenő borteszteken kapott magas pontszámok, a borfesztiválokon tapasztalt közvetlen visszajelzések erősítenek meg ebben a hitünkben.
|
Hogyan definiálná a pincészet stílusát?
Családi hagyományok, klasszikus borkészítési technológia, természetesség, minőség. Talán ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább a pincészet.
Hogyan jellemezné a készített borokat?
A legfontosabb, hogy jó minőségű, szép borok készüljenek. Úgy gondolom, hogy fontos, hogy egy borász ismerje a borkedvelők ízvilágát, elvárásait, de ez nem jelenti azt, hogy a piac által elvártak szerinti borokat kell készíteni. Sok borásznak van egy stílusa, amit követ, ez nálam is így van. Én az olyan borokat kedvelem, melyek kerekek, harmonikusak és gazdag beltartalommal bírnak.
Mekkora területen és milyen borokat termelnek?
Jelenleg 4 hektáron termelünk, a területek a Palkonya fölötti Villányi-hegység dűlőin találhatók. A villányi régióra jellemző szőlőfajtákat termesztjük, azaz Portugieser, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Fehér fajták közül egy kisebb területen Olaszrizlinget is szüretelünk.
Milyen eljárásokat alkalmaznak? Jellemző-e az újítás ezen a területen?
Alapvetően hagyományos eljárásokat alkalmazunk a borkészítés során. A szőlő gondozását, nevelését a család végzi, a kézi szüret és bogyózás után a must betonkádakban erjed, majd fajtától függően tartályban illetve ászok- vagy barrique hordóban érik borrá.
Milyen jövőképe van a pincészetnek?
Azon az úton akarunk tovább haladni, ami elindultunk. Nem cél a gyors növekedés, ahogy már említettem hosszú távon gondolkodunk és alapvetően ennek a fényében hozunk döntéseket is.
Szeretném, ha a pincészet borai egyre ismertebbé válnának a borkedvelő közönség körében, és a jövőben egyre többen keresnék Mayer Róbert Pincészetének termékeit az éttermek borlapjain és a vinotékát polcain.
Mi a kedvenc bor?
Nincsen kedvenc bor, teljesen szituáció-, étel- és hangulatfüggő, hogy mit kóstol legszívesebben az ember. Ha mindenáron meg kell nevezni, akkor az ausztrál Peter Lehmann pincészet borait emelném ki.
|
|
Milyen arányban fogyasztja a saját és a „konkurencia” borát?
Egy borász természetes, hogy fogyasztja a saját borát, ez első sorban szakmai szempontok és a piaci összehasonlítás miatt fontos. Emellett szívesen kóstolok külföldi – pl.: chilei, ausztráliai, dél-afrikai – borokat, más talaj, eltérő időjárási viszonyok, különböző borászati technológiák alkalmazása miatt sokszor teljesen egyedi ízvilággal találkozik az ember.
Mi az alapelve a borkészítés során?
Szerintem fontos, hogy a borász együtt éljen a borral, azaz végigkísérje a bor születésének teljes folyamatát, mert ez garancia a fenntartható minőségre. Szeretném, hogy aki a kezében tart, kinyit egy palackot pincészetünk boraiból érezze a gondosságot, a minőségre, legjobbra való törekvést.
Az Ön számára mit jelent a borkészítés?
Hivatás, családi hagyományok tovább vitele, hobbi. A szőlő, a bor generációk óta része a mindennapjainknak, ez jelenleg is így van.
Hogyan készülnek a karácsonyra?
A honlapunkon található, az ünnep hangulatát idéző borcsomag ajánlatokkal, melyeket mindig a vevők igényeihez, egyéni elképzelésihez alakítunk.
(x)