1p
Már nagyszülei is készítettek borokat a villányi régióhoz tartozó Palkonyán. A hagyományokra alapozva lépett ki a piacra Mayer Róbert családi pincészete, ahol a szőlő gondozását, nevelését a család végzi.

Mióta üzemel a pincészet?

Már a nagyszülők is készítettek borokat a palkonyai műemlékvédelem alatt álló pincesoron, de talán az 6 évvel ezelőtti teljes présház és pince felújítást nevezhetjük a borral történő komolyabb foglalkozás kezdetének.

Hogy tudná magát elhelyezni a jelenlegi hazai piacon?

Kis, családi pincészet vagyunk, hagyományos borkészítési technológiákat alkalmazunk, nem cél a nagy darabszámú ’tömegborok’ készítése. Ehhez mért a jelenlegi hazai piaci jelenlétünk, boraink elsősorban éttermekben, szaküzletekben és vinotékákban, illetve az egyik hazai áruházlánc polcain találhatók meg.

Milyen változások, fejlődés érzékelhetők a pincészet mindennapi életében?

Egy pincészet életében hirtelen változások nem jellemzőek. Az idő, amíg a szőlőfürtből egy pohár komoly bor lesz egy elegáns vacsorához, években mérhető. Így mi is hosszú távon gondolkodunk. A kitartó munka és a bevételek folyamatos visszaforgatása - ha nem is kiugró - de az évek során látható fejlődést eredményezett, és azon dolgozunk, hogy ez így folytatódjon. A borversenyeken elért eredmények, a szakújságokban megjelenő borteszteken kapott magas pontszámok, a borfesztiválokon tapasztalt közvetlen visszajelzések erősítenek meg ebben a hitünkben.

Hogyan definiálná a pincészet stílusát?

Családi hagyományok, klasszikus borkészítési technológia, természetesség, minőség. Talán ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább a pincészet.

Hogyan jellemezné a készített borokat?

A legfontosabb, hogy jó minőségű, szép borok készüljenek. Úgy gondolom, hogy fontos, hogy egy borász ismerje a borkedvelők ízvilágát, elvárásait, de ez nem jelenti azt, hogy a piac által elvártak szerinti borokat kell készíteni. Sok borásznak van egy stílusa, amit követ, ez nálam is így van. Én az olyan borokat kedvelem, melyek kerekek, harmonikusak és gazdag beltartalommal bírnak.

Mekkora területen és milyen borokat termelnek?

Jelenleg 4 hektáron termelünk, a területek a Palkonya fölötti Villányi-hegység dűlőin találhatók. A villányi régióra jellemző szőlőfajtákat termesztjük, azaz Portugieser, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Fehér fajták közül egy kisebb területen Olaszrizlinget is szüretelünk.

Milyen eljárásokat alkalmaznak? Jellemző-e az újítás ezen a területen?

Alapvetően hagyományos eljárásokat alkalmazunk a borkészítés során. A szőlő gondozását, nevelését a család végzi, a kézi szüret és bogyózás után a must betonkádakban erjed, majd fajtától függően tartályban illetve ászok- vagy barrique hordóban érik borrá.

Milyen jövőképe van a pincészetnek?

Azon az úton akarunk tovább haladni, ami elindultunk. Nem cél a gyors növekedés, ahogy már említettem hosszú távon gondolkodunk és alapvetően ennek a fényében hozunk döntéseket is.
Szeretném, ha a pincészet borai egyre ismertebbé válnának a borkedvelő közönség körében, és a jövőben egyre többen keresnék Mayer Róbert Pincészetének termékeit az éttermek borlapjain és a vinotékát polcain.

Mi a kedvenc bor?

Nincsen kedvenc bor, teljesen szituáció-, étel- és hangulatfüggő, hogy mit kóstol legszívesebben az ember. Ha mindenáron meg kell nevezni, akkor az ausztrál Peter Lehmann pincészet borait emelném ki.

Milyen arányban fogyasztja a saját és a „konkurencia” borát?

Egy borász természetes, hogy fogyasztja a saját borát, ez első sorban szakmai szempontok és a piaci összehasonlítás miatt fontos. Emellett szívesen kóstolok külföldi – pl.: chilei, ausztráliai, dél-afrikai – borokat, más talaj, eltérő időjárási viszonyok, különböző borászati technológiák alkalmazása miatt sokszor teljesen egyedi ízvilággal találkozik az ember.

Mi az alapelve a borkészítés során?

Szerintem fontos, hogy a borász együtt éljen a borral, azaz végigkísérje a bor születésének teljes folyamatát, mert ez garancia a fenntartható minőségre. Szeretném, hogy aki a kezében tart, kinyit egy palackot pincészetünk boraiból érezze a gondosságot, a minőségre, legjobbra való törekvést.

Az Ön számára mit jelent a borkészítés?

Hivatás, családi hagyományok tovább vitele, hobbi. A szőlő, a bor generációk óta része a mindennapjainknak, ez jelenleg is így van.

Hogyan készülnek a karácsonyra?

A honlapunkon található, az ünnep hangulatát idéző borcsomag ajánlatokkal, melyeket mindig a vevők igényeihez, egyéni elképzelésihez alakítunk.

(x)

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Döntött az EU: ezt megemlegeti, aki rendszeresen rendel külföldről
Privátbankár.hu | 2025. december 12. 16:25
Jön a kötelező vám a kis értékű csomagokra.
Vásárló Érdemes lesz elővenni a töltőpisztolyt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2025. december 12. 11:05
Szombaton mindkét üzemanyag típus nagykereskedelmi ára csökken. A benziné jobban.
Vásárló Tegyél a kosaradba egy kis gondoskodást! – Indul az Adni Öröm! adománygyűjtő akció
PR | 2025. december 11. 13:27
Idén karácsonykor is több ezer rászoruló ember ünnepe válhat szebbé, ha csatlakozol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös Adni Öröm! tartósélelmiszer-adomány gyűjtéséhez. 2025. december 11. és 16. között több ezer önkéntes személyesen várja a vásárlók felajánlásait a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban.
Vásárló Táncra perdülhetnek az autósok – itt vannak az új üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2025. december 10. 11:42
Csütörtökön mindkét üzemanyag típus nagykereskedelmi ára csökken.
Vásárló Csak összehozta a kormány: másfél éve nem láttunk ilyet a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. december 8. 05:46
Hogy milyen áron, azt még nem tudhatjuk biztosan, de összejött az éves szintű élelmiszerár-csökkenés: annyi termék került be az árrésstop hatálya alá, hogy idén decemberben olcsóbban vásárolhatunk be a hipermarketekben, mint tavaly. Bezuhant a sertésmájas ára, a kávé és az alkohol viszont nagyot drágult. 
Vásárló Outdoor életmód – merész vállalkozás és divat találkozása
Márkázott tartalom | 2025. december 7. 17:21
Gondoltál már arra, hogy mitől válik egy márka ikonikussá a szabadtéri világban? A szabadidős életmód iránti növekvő lelkesedés nemcsak a természet szerelmeseinek körében terjed, hanem divatirányzatként is egyre hangsúlyosabban van jelen.
Vásárló Miért választják egyre többen a prémium magánegészségügyet?
Márkázott tartalom | 2025. december 7. 14:12
Az elmúlt években látványosan megváltozott, hogyan gondolkodnak az emberek az egészségügyi szolgáltatásokról. Egyre többen szeretnének gyors, kiszámítható, átlátható és magas színvonalú ellátást kapni, lehetőleg olyan környezetben, ahol a páciens valódi partnerként jelenik meg. A prémium magánegészségügy népszerűsége éppen ezért nő: nem csupán szolgáltatást nyújt, hanem komplex élményt, amelyben a figyelem, a kényelem és a szakértelem egyaránt kiemelt szerepet kap.
Vásárló Levelet küldtek Brüsszelbe egy jelentős ügyben – Orbán Viktor is az aláírók közt volt?
Privátbankár.hu | 2025. december 6. 08:57
Megtartanák a hibrid autókat 2035 után is.
Vásárló Adják is, veszik is a használt mobilokat a Magyar Telekomnál
PR | 2025. december 5. 13:41
2 évvel ezelőtti indulása óta már 30 ezernél is több felújított készüléket vásároltak a Magyar Telekom ügyfelei. A vállalat portfóliójában az összes online értékesített mobil 10 százaléka felújított. A felújított készülékek vásárlása mellett folyamatosan nő a népszerűsége a Telekom és a Recommerce közös online platformjának is, ahol bárki eladhatja használt mobilját, tabletét vagy játékkonzolját. Ezzel a megoldással a januári indulás óta több mint 75 millió forintnyi eszközt adtak el az ügyfelek.
Vásárló A szennyvíztárolás korszerű megoldásai: miért fontos a minőségi választás?
Márkázott tartalom | 2025. december 4. 17:04
A szennyvízkezelés jelentős szereppel bír a környezet védelmében és az ökológiai egyensúly fenntartásában. Az optimális szennyvíztározók választása alapvető a talaj és a vízforrások szennyezésének elkerülése érdekében. Milyen szempontokat vegyen figyelembe, ha tartályt keres?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG