Az Index cikke szerint ausztrál kutatóknak sikerült azonosítani az új ízt, mégpedig a szénhidrátét. A kísérletben azt vizsgálták, hogy ez a különálló íz hogyan kapcsolódik a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához, a szénhidrát íze ugyanis elkülönül a cukrok hagyományos, édes ízétől. A tudósok két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták – ezekből mindkettő megtalálható az olyan alapvető élelmiszerekben, például a rizs, a kenyér vagy a tésztafélék.
A tanulmányban összesen 34 felnőttet vizsgáltak. A kutatók megállapították, hogy akik a leginkább érezték a szénhidrát ízét, azok több keményítőtartalmú ételt fogyasztottak, és a derekuk is vastagabb volt. Az új ízek kutatására egyébként pont emiatt van szükség, az elhízás ugyanis globális népbetegség, amiről elsősorban az energiadús ételek nagyobb fogyasztása tehet. A szénhidrát így a hetedik íz lett a sorban az édes, savanyú, sós, keserű, unami és a zsír mögött – utóbbit néhány évvel ezelőtt adták a listához.