3p
Mesterséges intelligencia, önjáró autó, virtuális valóság – rengeteg dolgot fejlesztünk jövőre az Ericsson szerint.

Az őrület már régóta tart, idén is számos technológiai újítással találkoztunk, az Ericsson szerint azonban a trend tovább gyorsul majd, és rengeteg terület nagy lendületet kaphat majd a következő évben, ezt közölte a vállalat a Privátbankár.hu-val. Ez nem csak a különböző kütyük szerelmeseinek, de a befektetőknek is érdekes lehet – lássuk, mi az a tíz dolog, amire mindenképp érdemes lesz figyelni jövőre a techszektorban!

Okosabb lesz minden

A haladó internethasználók több mint harmada szeretne mesterséges intelligencia asszisztenst használni a munkahelyén, negyedük pedig akár egy MI menedzserrel is együtt dolgozna. Ugyanakkor az emberek fele még mindig tart attól, hogy a robotok elvehetik a munkájukat.

Az okosabb eszközökre egyébként óriási a kereslet: rohamosan terjednek a különböző hálózatba köthető (Dolgok Internete) eszközök, a gyalogosok negyede pedig nagyobb biztonságban érezné magát az utcán, ha önjáró autók furikáznák az autósokat, 65 százalékuk pedig maga is ilyenbe fektetne.

Elmosódik álom és valóság

Mit gondol a szakértő?

A jövő terveivel kapcsolatban Michael Björn, az Ericsson ConsumerLab kutatási igazgatója elmondta: „A fogyasztók a jövőben is a maximális mobilitást várják el, így a hosszú akkumulátoridőt biztosító, azonnali és gyors kapcsolat iránti kereslet lendületesen nő. E tekintetben a realitás az, hogy eljött az 5G ideje.”

A virtuális valóság technológia hatalmas lendületet kaphat, elsősorban a játékiparnak és az olyan nagyvállalatoknak, mint a Facebook, a Sony és a Googlenak köszönhetően. A felhasználók négyötöde szerint három éven belül a technológia már olyan élethű lesz, hogy nem lehet majd megkülönböztetni a valóságtól, felük pedig már most szívesen használna a hétköznapi életben is ilyen technológián alapuló eszközöket, például kesztyűket vagy cipőt.

A kiterjesztett valóságot hasonló lelkesedés övezi, a válaszadók fele szívesen használna ilyen szemüveget terek megvilágítására, veszélyek érzékelésére, valamint a környezetben lévő zavaró elemek „kiretusálására”. A nagy átállásnak persze orvosi hatása is lesz – jó eséllyel már jövőre megjelenhetnek olyan gyógyszerek, amik enyhíthetik a virtuális valóságra átállással járó rosszullétet.

Mi lesz a biztonsággal?

Az okostelefont használók több mint fele már most is használ valamilyen vészhelyzeti riasztót vagy nyomkövető alkalmazást. Ezzel párhuzamosan azonban az emberek kockázatvállalása is nő – az ilyeneket használók háromnegyede sokkal nagyobb biztonságban érzi magát, ezért több veszélyes helyzetbe is belemennek, mint a nem-okos telefont használó társaik.

Az adatvédelem komoly hangsúlyt kaphat a jövőben, ez azonban megosztja az embereket: felüknek az „elégséges” védelem is elég, míg kétötödük csak és kizárólag titkosított csatornán szeretne böngészni. Emellett a közösségi média is átalakulhat – a válaszadók harmada kizárólag innen tájékozódik a világ eseményeiről, így a hírek közvetítése és a hírgyártás kérdése nehéz dilemmákat állíthat a fejlesztők elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Drágulhatnak a termékek a Temun, véget érhet a trükközés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 28. 08:03
A német kormány is támogatja, hogy az Európai Unió szigorítson a vámszabályokon a kínai elektronikus piacterek inváziójának megfékezése érdekében. Nőhetnek a Temu és a Shein árai.
Vásárló Lidl-tulajdonos kontra Magyarország: már csak kevés hiányzik
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 27. 15:39
Jókora árbevétel-növekedést könyvelt el a Lidl és a Kaufland áruházláncok tulajdonosa a február végén zárult üzleti évében, amit nem csupán az inflációval magyaráz a vállalat.
Vásárló Újabb 180 fokos fordulat a magyar diszkontokban
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. május 27. 05:45
Miközben márciusról áprilisra feljebb ment a Privátbankár Diszkont Árkosarának átlagértéke, májusban irányváltás történt. A szóban forgó termékek ugyanis olcsóbbak lettek. 
Vásárló Lépett a Lidl: ennyi kedvezményt kaphatnak a hűséges brit vevők
Buksza blog | 2024. május 26. 15:41
Követve számos versenytársát, például a Tescót, hűségprogramot indított a Lidl is az Egyesült Királyságban, ám aki nem szereti, hogy adatok gyűjtenek róla, az nem fog lehidalni a lehetőségtől.
Vásárló A Penny boltjaiba tartó nyugdíjasok örülhetnek a szomszédban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 26. 14:59
A Penny sikeres Romániában, ám ennek ellenére jelentős változásokat tervez, mert nem akarja elveszíteni a növekedési tempót. Megcélozza a nyugdíjasokat és a gyermekes vásárolókat.
Vásárló Ez így nagyon kevés - kiakadtak az éttermesek a McDonald’s lépésén
Buksza blog | 2024. május 25. 08:22
Lyukat üthet a McDonald’s franchise-partnereinek gazdálkodásán a gyorsétteremlánc filléres menüje, amelynek ára mélyen a költsége alatt van. Szerintük nem velük kellene megfizetni a marketingesek ötletét.
Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG