3p

Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 

Meghökkentő megoldásokkal is igyekeznek hatékonyabbá tenni a működésüket világszerte a kiskereskedelmi cégek - derül ki a RetailWeek szakportál újdonságokat bemutató összefoglalójából.

Szintet lép a rakodás

A legfrissebb bizonyíték erre, hogy kísérleti alkalmazásban megjelentek azok az úgynevezett külső megerősítő vázak (exoskeleton), amelyek segítik az munkatársakat a rakodásban. Az Esselunga hálózat, amely Olaszország élelmiszer-elosztási piacának 9 százalékát birtokolja, a Comau és az IUVO robotfejlesztő vállalatok eszközét teszteli.

Exoskeleton, azaz gépi váz segítheti a raktárosokat, boltosokat. Forrás: mate.comau.com
Exoskeleton, azaz gépi váz segítheti a raktárosokat, boltosokat. Forrás: mate.comau.com

Egy vállra, derékra és lábra erősíthető vázról van szó, amely segíti a használóját a nagy dobozok megemelésében. Ezzel védelmet kínál a hát alsó részeinek emeléssel járó fájdalma ellen. A szerkezetben nincsenek motorok és akkumulátor, pusztán egy rugó tárolja a lehajló, leguggoló ember mozdulatában rejlő energiát, majd adja vissza azt az emelésnél.

Az elektronikai termékeket áruló brit Currys 2022 novemberében vezetett be exoskeletonokat, ami arra utal, hogy hamarosan egyre több áruházban jelenhetnek meg.

Mindent tudó bevásárlókocsi

További újítás a képernyővel, mérleggel és vonalkód-leolvasóval ellátott bevásárlókocsi. Erről a találmányról jó ideje ír a szaksajtó, ám a francia Carrefour, a világ nyolcadik legnagyobb áruházlánca már üzembe is helyezett 15 ilyen bevásárlókocsit egyik párizsi boltjában.

Szuper bevásárlókocsik álltak munkába a francia mamutnál. Fotó: Depositphotos
Szuper bevásárlókocsik álltak munkába a francia mamutnál. Fotó: Depositphotos

Azt még érdekes játéknak találhatja a vevő, hogy a maga előtt tolt guruló szerkezet automatikusan feljegyzi mi került bele, és a vásárlás végeztével már csak ki kell egyenlítenie a számlát. Azt azonban talán több vásárló irritálónak minősítheti, hogy a képernyőkön folyamatosan reklámokat tolhatnak az arcukba.

Házhoz szállítás bárhova

A Domino a világ legnagyobb pizzakiszállító vállalata, eleve azt tekinti küldetésének, hogy a lehető leggyorsabban eljuttassa a friss ételt az otthonából vagy a munkahelyéről rendelő ügyfélhez. A cég ezért úgy döntött, magasabb szintre emeli a házhoz szállítást az úgynevezett pinpoint kiszállítással.

A felhasználó a cég alkalmazásán megjelenő térképen rámutat egy helyre, ami lehet egy utcasarok, egy tér közepe vagy egy háztető, és rendszer automatikusan rögzíti ezt mint az pizzaszállítmány úti célját. Ezután már csak várni kell a futárt sütkérezve egy padon a sétálás közben tartott rövid pihenő idején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG