<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ha állattámadásokról van szó, legtöbbünknek a vadonban élő ragadozók jutnak eszébe. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem az oroszlán, vagy épp a cápatámadásoktól kell tartanunk: az ember számára legnagyobb veszélyt jelentő lények egészen aprók is tudnak lenni, máskor pedig éppen a házi- vagy háztáji állatok okoznak halálos baleseteket. Listáztuk, milyen állatok a legveszedelmesebbek a Földön.

Az Egyesült Államokban évente csaknem 200 ember hal bele állattámadásokba – derült ki az Elsevier tudományos kiadóvállalat legfrissebb tanulmányából. Számítások szerint az állatvilággal való összetűzések évi egy millió látogatót generálnak a sürgősségi osztályokon és nagyjából 2 milliárd dolláros forrást emésztenek fel az egészségügyben – írja az Earther.com.

Bár ilyenkor elsőre hajlamosak vagyunk medvékre vagy cápákra gondolni – a végzetes esetek többsége azonban mérges állatoknak, kutyáknak és háztáji állatoknak tulajdonítható. A kutatás vezetője, Jared A. Forrester szerint az ember közelében élő állatok statisztikailag sokkal nagyobb eséllyel okoznak végzetes sérüléseket az embereknél, mint más vadállatok. Mivel ezek az állatok inkább távol maradnak tőlünk – és fordítva – az ilyen jellegű kockázat továbbra is elenyésző.

A tanulmány szerint 2008 és 2015 között 86 mérges állat okozta halálesetet regisztráltak az Egyesült Államokban, amelyek nagy részét méhek és darazsak által kiváltott anafilaxiás sokk okozott. Összehasonlításként, az USA-ban évente kevesebb mint 20 cápatámadást jelentenek és csupán 1 halálesetet néhány év alatt.

Az ember legjobb barátja?

Térkép az afrikanizált méhek terjedéséről az Amerikai Egyesült Államokban 1990-től 2003-ig

Az afrikanizált méhek különösen nagy veszélyt jelentenek az Államokban. Annak ellenére, hogy méretükben és mérgük erősségében is alulmaradnak a hagyományos méhekkel szemben, az 50-es években létrehozott hibrid rovar jóval invazívabb és agresszívebb, mint más méhfélék – mérgük könnyebben vált ki erős immunreakciót, kaptárukat megzavarókat pedig képesek akár kilométereken át is követni.

A mérges állatokon kívül főként házi- és háztáji állatok vannak a lista élén, beleértve: kutyát, macskát, lovat, tehenet, disznót és mosómedvét is. Ezek főként vidéken jellemzőek, a két leggyakoribb eset a marhákkal és a lovakkal kapcsolatos balesetek. A négy év alatti korosztály körében azonban aggasztó a statisztika, a kutyák általi támadások száma ugyanis jóval magasabb, mint más korcsoportnál. Az adatok szerint évente átlagosan 34 halálos kimenetelű kutyatámadást regisztrálnak az USA-ban.

Az új kutatást az 1999 és 2007 közötti statisztikákkal összevetve kiderül, az állatok okozta halálos esetek száma az óta sem csökkent. A kutatás vezetője szerint a jövőben nagyobb figyelmet kellene fordítani a megelőzésre, mivel jelentős potenciál van a biztonsági intézkedések és a balesetek mielőbbi jelentése javításában. Hozzátette: mivel a négy év alatti gyermeket nem lehet  megtanítani, miként bánjanak az állatokkal, célszerű a szülői felügyelet a négylábúakkal való találkozásoknál.

Világszinten

Az Elsevier gondozásában publikált tanulmány az Egyesült Államokról próbál képet adni, globálisan azonban kissé megváltozik a lista. Nemzetközi statisztikák szerint a leghalálosabb élőlények jelenleg a számos betegséget terjesztő moszkitók, amelyek évente több mint 700 ezer ember haláláért felelősek. Bár a dengue-, a sárgaláz, a nyugat-nílusi vírus és a Zika-vírus is rengeteg embert veszélyeztet, ez mind eltörpül a legveszélyesebb betegség, a malária mellett. 2015-ben több mint 200 millió ember fertőződött meg és csaknem fél millióan haltak meg ebben a betegségben. Egyes tanulmányok szerint a valaha élt összes ember fele maláriában halt meg.

A globális statisztikákban második helyen az ember áll: évente ugyanis átlagosan majd félmillió ember hal meg embertársa keze által. Harmadik helyen a kígyófélék állnak, amelyek évente 50 ezer ember életét követelik. A kígyómarás okozta halálos eseteket – főként a harmadik világbeli országokban – gyakran nem is jelentik, így ez a szám akár jóval magasabb is lehet. Világszinten negyedik helyen a kutyafélék állnak, melyek évente 25 ezer ember haláláért felelősek – ezek azonban nem csak a háziállatokat, hanem az elkóborolt, veszett állatokat is magukba foglalják.

A lista hátralevő részében helyet kap a cecelégy, a rablópoloskafélék, édesvízi csigák és fonálférgek továbbá a vadállatok és más nagytestű ragadozók. A worldatlas.com cikke szerint ez a jelenleg 15 legveszélyesebb élőlény az emberre:

*Rangsor Állat Halálos áldozatok száma éves szinten
1 Moszkitó 725,000
2 Ember 474,000
3 Kígyófélék 50,000
4 Kutyafélék 25,000
5 Cecelégy 10,000
6
Rablópoloskafélék 10,000
7 Édesvízi csigák 10,000
8 Fonálférgek 2,500
9 Galandférgek 2,000
10 Krokodilok 1,000
11 Vízilovak 500
12 Elefántok 100
13 Oroszlán 100
14 Farkas 10
15 Cápák 10

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
Vásárló Túrázzunk Tenerife szigetén!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:02
A Kanári-szigetek egyik legkedveltebb úti célja Tenerife szigete, hiszen éghajlata az év minden szakában ideális a kikapcsolódásra. A tiszta vizű öblök és a számos turisztikai tevékenység mellett azonban érdemes figyelmet fordítanunk a sziget lélegzetelállító túraútvonalaira is.
Vásárló Mit érdemes tudni a megfelelő ágykeret vásárlásához?
Márkázott tartalom | 2022. május 2. 16:22
Segítünk kiválasztani a tökéletes darabot.
hírlevél
Ingatlantájoló