4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem kétéves folyamatos emelkedés után 2017 első negyedévében megtört a használtautó eladások növekedési trendje – derült ki a Használtautó.hu közleményéből. Az eladott használt személygépkocsik összértékét jelző mutató 128,4 pontra esett a tavaly év végi 132,4-es szintről. A közlemény szerint főként a gazdát cserélő használtautók mennyisége csökkent az azonos átlagár mellett.

A Használtautó.hu értékesítési vezetője elmondta: „Bár az év elején némileg visszaesett a hazai használtautó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke. Fodor László szerint ebben nagy szerepet játszott az árak emelkedése is, hiszen a meghirdetett autók átlagára kétszámjegyű növekedést mutatva immár csaknem 2 millió forint körül van. Az áremelkedéshez a gyenge forintárfolyamon túl az is hozzájárult, hogy egyre többen a belföldi piac kínálatát részesítik előnyben az olcsóbban behozott, kétes eredetű járművekkel szemben.

Kevesebb autót hoznak külföldről

Bár a használtautó-utánpótlás elsődleges forrása továbbra is importból származik, a behozatal aránya

Az autópiac változásairól rendszeren írunk, cikkeinket itt olvashatod >>>

lényeges lassulást mutat éves szinten: 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használtautót az előző évhez képest, addig idén mindössze 7 százalékos volt a bővülés.

Az eladott autók márkájukat tekintve továbbra is hasonló képet mutatnak: Száz eladott gépjárműből 14 az Opel, további 10-10 százalék pedig a Suzuki és a Volkswagen emblémáját viseli. Ezt követi a Ford és a Renault 8, illetve 6 százalékos aránnyal. Összességében a fenti öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom 48 százalékát.

Mint ahogy arról korábban is írtunk, az elmúlt két évben csaknem 14 évre nőtt a forgalomban lévő személyautók átlagéletkora. Ehhez képest az elmúlt öt évben sokat javult a hazai kínálat környezetvédelmi szempontból.

Míg öt évvel ezelőtt csak 6,5 százalékos volt az Euro 5-nél kedvezőbb besorolású járművek aránya, az idei első negyedévben ez az érték már csaknem 35 százalékra emelkedett. Másik oldalról nézve: 2012-ben még majdnem 32 százalék volt az Euro3-nál rosszabb besorolású járművek aránya, ez mára 19 százalékra esett. Az Euro3-nál rosszabb besorolású autók nem közlekedhetnek Budapest útjain szmogriadó esetén, ez az arány azonban sajnos magasabb a teljes hazai autóparkban, mint az eladásra hirdetettek körében.

Még mindig a Suzuki a sztár

A használtautó eladások visszaesése mellett élénkülni látszik az új autók értékesítése. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének közleménye szerint idén márciusban csaknem harmadával több új autó talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az MGE szerint az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése az idén is folytatódik. Ha valamilyen váratlan gazdasági fejlemény nem töri derékba ezt a trendet, a forgalomba helyezések száma idén meghaladhatja a százezer darabot is.

Az egyesület szerint a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból válogatnak, ugyanakkor elképzelhető, hogy a kis céges autó vásárlások (1-3 autó) egy része magánvásárlásnak tekinthető. Kis haszonjárművekből márciusban több mint 6 százalékkal kevesebbet adtak el éves szinten, míg a nagy haszonjárművek eladása enyhén javult a tavalyi szinthez képest.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt szélsőséges eltéréseket képes mutatni havi összevetésben. Márciusban például 31 autóbuszt helyeztek forgalomba, ami 55 százalékos növekedés éves alapon. Az MGE szerint az autóbuszpiacon az éves eredmények növekedése számít igazán. az egyesület kiemelte: fontos, hogy az emberek szállítását szolgáló buszpark jelentősen megfiatalodjon és korszerűbb legyen.

A Carinfo.hu hétfői tájékoztatása szerint a forgalomba helyezett személygépkocsik közül a legtöbb, 1377 Suzuki volt, ezt követte az 1154 Ford és a 897 Skoda. Egy évvel korábban, tavaly márciusban is a Suzuki és a Ford állt az élen, de a harmadik akkor az Opel volt, amely most a negyedik lett a havi forgalomba helyezési listán. Az első tízben benne van még a Toyota, a Volkswagen, a Nissan, a Dacia, a Kia és a Renault is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mire számíthatnak a boltláncok? Mire hajtanak a vásárlók?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:48
Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.
Vásárló Árkörkép a magyar diszkontokból, itt az eredmény - elindult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2023. szeptember 25. 05:49
Nagyon kiélezett versenyt futnak egymással és a többiekkel a diszkontok. Sok terméknél forintra pontosan azonos árat szabnak - derül ki a Klasszis Média Lapcsoport legújabb, havi rendszerességgel megjelenő Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésének első epizódjából. Az Aldi, Lidl és Penny alkotta hármas első meccsében lényegében döntetlen született. 
Vásárló Kivételes cserét kínál a Tesco, nagyágyúval szövetkezik a brit boltlánc
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 15:45
Megunt, törött játékoknak adna új életet a Tesco: az üzletekben a gyerekek leadhatják a megunt, műanyagból készült játékaikat, amelyekből később akár székek, fogasok vagy kávéfőzők is készülhetnek. A brit üzletekben begyűjtött tárgyakat a Hasbro segítségével hasznosítja újra a Tesco.
Vásárló "Kutyás" újdonsággal rukkolt elő egy boltlánc, lehetnek követői
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 24. 12:49
A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 
Vásárló Álláskeresés online vagy személyes kapcsolatokon keresztül? Előnyök és hátrányok
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 17:41
Az álláskeresés nem könnyű feladat. Még ha sok lehetőség közül is választhatunk, az első személyes tapasztalatok megszerzéséig valójában nem tudhatjuk, melyik munkakör, cég, csapat illik leginkább kompetenciáinkhoz, személyiségünkhöz. Arra, hogy munkahelyet találjunk, ma már számos platformot biztosít az online tér, miközben még mindig sokan élnek a hagyományosabb módszerrel, és személyes kapcsolatokon keresztül tájékozódnak. Melyik lehet az előnyösebb?
Vásárló Sablonnal vagy egyedileg készüljön a névjegy?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 19. 08:53
A nagy cégek esetében, amelyek professzionális arculattal, megfelelő büdzsével rendelkeznek, nem lehet kérdés az egyedi tervezés, azonban a kisebb vagy kezdő vállalkozások esetében, illetve az utolsó pillanatban készülő névjegykártyák házilag, szerkesztő programokkal is készülhetnek. 
Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG