<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Csaknem kétéves folyamatos emelkedés után 2017 első negyedévében megtört a használtautó eladások növekedési trendje – derült ki a Használtautó.hu közleményéből. Az eladott használt személygépkocsik összértékét jelző mutató 128,4 pontra esett a tavaly év végi 132,4-es szintről. A közlemény szerint főként a gazdát cserélő használtautók mennyisége csökkent az azonos átlagár mellett.

A Használtautó.hu értékesítési vezetője elmondta: „Bár az év elején némileg visszaesett a hazai használtautó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke. Fodor László szerint ebben nagy szerepet játszott az árak emelkedése is, hiszen a meghirdetett autók átlagára kétszámjegyű növekedést mutatva immár csaknem 2 millió forint körül van. Az áremelkedéshez a gyenge forintárfolyamon túl az is hozzájárult, hogy egyre többen a belföldi piac kínálatát részesítik előnyben az olcsóbban behozott, kétes eredetű járművekkel szemben.

Kevesebb autót hoznak külföldről

Bár a használtautó-utánpótlás elsődleges forrása továbbra is importból származik, a behozatal aránya

Az autópiac változásairól rendszeren írunk, cikkeinket itt olvashatod >>>

lényeges lassulást mutat éves szinten: 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használtautót az előző évhez képest, addig idén mindössze 7 százalékos volt a bővülés.

Az eladott autók márkájukat tekintve továbbra is hasonló képet mutatnak: Száz eladott gépjárműből 14 az Opel, további 10-10 százalék pedig a Suzuki és a Volkswagen emblémáját viseli. Ezt követi a Ford és a Renault 8, illetve 6 százalékos aránnyal. Összességében a fenti öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom 48 százalékát.

Mint ahogy arról korábban is írtunk, az elmúlt két évben csaknem 14 évre nőtt a forgalomban lévő személyautók átlagéletkora. Ehhez képest az elmúlt öt évben sokat javult a hazai kínálat környezetvédelmi szempontból.

Míg öt évvel ezelőtt csak 6,5 százalékos volt az Euro 5-nél kedvezőbb besorolású járművek aránya, az idei első negyedévben ez az érték már csaknem 35 százalékra emelkedett. Másik oldalról nézve: 2012-ben még majdnem 32 százalék volt az Euro3-nál rosszabb besorolású járművek aránya, ez mára 19 százalékra esett. Az Euro3-nál rosszabb besorolású autók nem közlekedhetnek Budapest útjain szmogriadó esetén, ez az arány azonban sajnos magasabb a teljes hazai autóparkban, mint az eladásra hirdetettek körében.

Még mindig a Suzuki a sztár

A használtautó eladások visszaesése mellett élénkülni látszik az új autók értékesítése. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének közleménye szerint idén márciusban csaknem harmadával több új autó talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az MGE szerint az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése az idén is folytatódik. Ha valamilyen váratlan gazdasági fejlemény nem töri derékba ezt a trendet, a forgalomba helyezések száma idén meghaladhatja a százezer darabot is.

Az egyesület szerint a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból válogatnak, ugyanakkor elképzelhető, hogy a kis céges autó vásárlások (1-3 autó) egy része magánvásárlásnak tekinthető. Kis haszonjárművekből márciusban több mint 6 százalékkal kevesebbet adtak el éves szinten, míg a nagy haszonjárművek eladása enyhén javult a tavalyi szinthez képest.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt szélsőséges eltéréseket képes mutatni havi összevetésben. Márciusban például 31 autóbuszt helyeztek forgalomba, ami 55 százalékos növekedés éves alapon. Az MGE szerint az autóbuszpiacon az éves eredmények növekedése számít igazán. az egyesület kiemelte: fontos, hogy az emberek szállítását szolgáló buszpark jelentősen megfiatalodjon és korszerűbb legyen.

A Carinfo.hu hétfői tájékoztatása szerint a forgalomba helyezett személygépkocsik közül a legtöbb, 1377 Suzuki volt, ezt követte az 1154 Ford és a 897 Skoda. Egy évvel korábban, tavaly márciusban is a Suzuki és a Ford állt az élen, de a harmadik akkor az Opel volt, amely most a negyedik lett a havi forgalomba helyezési listán. Az első tízben benne van még a Toyota, a Volkswagen, a Nissan, a Dacia, a Kia és a Renault is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG