Legújabb Szupermenta terméktesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak.
A teszt szerint a termékek nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.
A legédesebb a legegészségesebb
Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség és a savtartalmat egyaránt górcső alá vették, továbbá C-vitamin és likopintartalmat is mértek, jóllehet utóbbi értékekre nem vonatkoznak előírások. A vizsgálat megállapította: a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.
A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa, minőségi osztály – megtalálhatóak voltak. A Nébih vizsgálta szerint a paradicsomok jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.
Melyek lettek a legfinomabbak?
Laikus bírálók és szakértők pontozták a koktélparadicsomok külső megjelenését, állagát, illatát, valamint ízét. Ezek alapján a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom lett a legjobb. Másodikként zárt a Veresi Piroska, míg a harmadik helyen a Veresi Bíborka koktélparadicsom végzett. Az első három helyezett termék mindegyike hazai származású termék.