2p

Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.

A bakancsairól ismert Dr. Martens részvényeinek értéke 30 százalékos szabadesésbe kezdett, mielőtt felfüggesztették a papírokat még a keddi kereskedésben a londoni értéktőzsdén. A súlyos csapást azt követően szenvedte el a vállalat, hogy a cégvezetés szörnyűséges 2025-ös előrejelzéssel rombolta le a befektetők bizalmát a legendás cipőmárka iránt.

Rosszul megy a bakancsbiznisz.
Rosszul megy a bakancsbiznisz.
Fotó: drmartens.com

A bejelentést egy soron kívüli gyorsjelentésben hozták a piaci szereplők tudomására, ami némileg fokozhatta az izgalmakat. A felfüggesztés után a parkettre visszatérő részvények értékvesztése mínusz 28 százaléknál állt meg. Úgy tűnik, voltak olyan befektetők, akik a tőzsdei örök igazság szellemében akkor vásároltak, amikor egy részvény árfolyama megroggyan.

A Dr. Martens arra számít, hogy két számjegyű mértékben csökken nagykereskedelmi árbevétele 2025-ben az Egyesült Államokban éves összehasonlításban. Ezt abból sakkozták ki, amit az őszi-téli megrendeléseket összegző táblázatokban látnak. Ezen a piacon ez az az időszak, amikor az emberek bakancsokat vesznek.

A kiskereskedelmi forgalommal kapcsolatban csak egy számjegyű visszaesést jósolnak, miután nincsenek abban a helyzetben, hogy az inflációhoz igazodva emeljék termékeik árát. Ezen egyelőre nem segít, hogy a vállalat élén vezetőváltás lesz.

A CNBC idézi a RBC bank elemzőit, akik úgy vélik, hogy rövid távon a rossz hírek alakítják majd a Dr. Martens tőzsdei szereplését, mert a vásárlók az inflációra válaszul az olcsóbb termékeket fogják előnyben részesíteni. Investec befektetési cég szakértői is csak hosszabb távon számítanak javulásra a cég erős tőkehelyzetének köszönhetően.

A Dr. Martens a napokban bírósághoz fordult azzal vádolva a kínai Temu elektronikus piacteret, hogy a Google-keresések manipulálásával a bakancsaihoz hasonlóan kinéző termékek fel tereli a vásárlók figyelmét – adta hírül a Sunday Times. A cég más márkás ruhaipari vállalatok mellett korábban a fast fashion jelenlegi királyát, a Shein e-kereskedőt idézte bíróság elé azzal váddal, hogy az oldalain hamisított Dr. Martens bakancsokat árulnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb 180 fokos fordulat a magyar diszkontokban
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. május 27. 05:45
Miközben márciusról áprilisra feljebb ment a Privátbankár Diszkont Árkosarának átlagértéke, májusban irányváltás történt. A szóban forgó termékek ugyanis olcsóbbak lettek. 
Vásárló Lépett a Lidl: ennyi kedvezményt kaphatnak a hűséges brit vevők
Buksza blog | 2024. május 26. 15:41
Követve számos versenytársát, például a Tescót, hűségprogramot indított a Lidl is az Egyesült Királyságban, ám aki nem szereti, hogy adatok gyűjtenek róla, az nem fog lehidalni a lehetőségtől.
Vásárló A Penny boltjaiba tartó nyugdíjasok örülhetnek a szomszédban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 26. 14:59
A Penny sikeres Romániában, ám ennek ellenére jelentős változásokat tervez, mert nem akarja elveszíteni a növekedési tempót. Megcélozza a nyugdíjasokat és a gyermekes vásárolókat.
Vásárló Ez így nagyon kevés - kiakadtak az éttermesek a McDonald’s lépésén
Buksza blog | 2024. május 25. 08:22
Lyukat üthet a McDonald’s franchise-partnereinek gazdálkodásán a gyorsétteremlánc filléres menüje, amelynek ára mélyen a költsége alatt van. Szerintük nem velük kellene megfizetni a marketingesek ötletét.
Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG