3p
Idén februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 11, a belföldi vendégeké 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 10%-kal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11%-kal emelkedett.

 

Csökkent a Balaton dominanciája

A tavalyi év azonos időszakához képest a külföldi vendégek 595 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 13, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 11%-kal nőtt.

 

A külföldi vendégek a kilenc turisztikai régióból hétben több, a Tisza-tónál és a Balatonnál kevesebb éjszakát vettek igénybe.

Németek egyre kevesebben, britek egyre többen

A februári vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet.

A küldő országok közé tartozó Egyesült Királyság, Olaszország és Ausztria esetében 42, 11, illetve 5,4%-kal emelkedett, míg Oroszország, Ukrajna és Németország esetében 36, 11, illetve 5,1 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek 609 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,6, az általuk eltöltött éjszakáké 9 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a Tisza-tavi és a Balatoni régióban csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,6 százalékponttal emelkedett, és így 42 százalékos volt.  A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 732 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 6224, a szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 12 205 forint volt.

Jobban ment a szállodákak

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal nőtt; a bruttó árbevétel összesen 19 milliárd forint volt. Ezen belül a szállásdíjbevétel – 12 százalékkkal növekedve – 9,6 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele – 10 százalékkal emelkedve – 4,8 milliárd forintot, az egyéb bevételek – 9,4 százalékkal növekedve – 4,6 milliárd forintot tettek ki.

A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a külföldi valutaárfolyamok is. A forint havi átlagárfolyama az euróval és a rubellel szemben 1, illetve 34 százalékkal erősödött, a fonttal szemben pedig 10 százalékkal gyengült.

 

Használják a Széchenyi Kártyát

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1601 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 1,5%-kal többet, 755 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG