3p
A Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére, miután négyből egy cég sem akar már rezsicsökkentett gázt árulni a magyar lakosságnak. Megvan, melyik távozó cég ügyfelei mikortól kapják a gázt a Főgáztól. Mi lesz azokkal, akiknek tartozása van vagy már ki is kapcsolták a gázt? Itt vannak a válaszok.
A Főgáz kész befogadni a szolgáltatók fogyasztóit. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Főgázt szakmailag irányító ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató közleményben szedte össze, ki miért és mikortól lesz az ügyfelük.

  • A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alkalmasnak találta a Főgáz ajánlatát a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió fogyasztójának ellátására. A fogyasztók 2016. október 1-jéig kerülnek át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére garantálja a biztonságos földgázellátást, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik - írják.
  • Az ENKSZ közleménye szerint 2015 augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel csaknem 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe.
  • A Főgáz veszi át a Tigáz ügyfelein kívül az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől,
  • és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől - ismerteti az ENKSZ.
Régi szolgáltató Átvétel határideje
Magyar Telekom 2015. augusztus 1.
E.On 2016. január 1.
GDF Suez 2016. január 1.
Tigáz 2016. október 1.

Hamarosan villanyt is adnak

Megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, folynak a tárgyalások, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók. Ennek előkészítése egyébként májusban kezdődött, amikor szándéknyilatkozatot írtak alá az Elmű-Émásszal >>

Nem veszik ki a nyereséget

Az ENKSZ azt írja, a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatósága érdekében.

Mi a teendője a fogyasztóknak?

Röviden összefoglalva: semmi.

A fogyasztóknak jelenleg nincsen teendőjük a szolgáltatók közötti átadással kapcsolatban, az a MEKH által szabott határidőkig automatikusan megtörténik.

Adataink automatikusan átkerülnek a régi szolgáltatótól az újhoz. A Főgáz az átlagos fogyasztásai adatainkat kapja meg azzal a céllal, hogy a jövőbeni számlázás megfelelő legyen.

A fogyasztók átvételével kapcsolatban a Főgáz nem végez rendkívüli gázmérő-leolvasást, mérőcserét vagy bárminemű műszaki beavatkozást, az állami gáztársaság részéről ilyen megkeresésre a földgázfelhasználóknak nem kell számítania, személyes megkeresés esetén a Főgáz mindig előzetesen értesíti felhasználóit.

Tartozás nélkül vesznek át - de a tartozás attól még megmarad

Ha valakinek hátraléka van, az nem kerül át a Főgázhoz, a korábbi szolgáltatónál marad, ő hajthatja be a tartozást. Ha valakinél már kikapcsolták a gázt a tartozás miatt, az új szolgáltató csak akkor kapcsolja vissza, ha már törlesztett a réginek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG