<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 

Akár már ismered őket és a legjobb probiotikumot keresed, akár még csak ismerkedsz velük - tekintsd át velünk, hogy mégis mi az a probiotikum és mire jó?

Jótékony baktériumok a szervezetünkben

Az emberi szervezetben számos mikroorganizmus van jelen. Ezek egy része káros betolakodó, azonban egy jó nagy részük szimbiózisban él az emberekkel. A beleinkben ilyen jótékony baktériumok milliói élnek, és ezek teszik ki a bélflóra egy jelentős hányadát.

Ezek a baktériumok segítik az emésztést, a bélműködést, az immunrendszer működését és számos egyéb folyamatban játszanak fontos szerepet.

Éppen ezért elengedhetetlenek a bélrendszerünk és ezzel együtt a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Baktérium barátaink azonban néha gondban vannak

Sajnos a modern életmódunk megszámlálhatatlan különböző módon igyekszik megszabadulni ezektől a jótékony mikroorganizmusoktól.

Az egészségtelen élelmiszerektől, az alkoholon és a dohányzáson át, egészen a mindennapos stresszig, ezek mindegyike képes megtizedelni a bélflóránk lakosságát. És ennek sajnos leggyakrabban a velünk szimbiózisban élő baktériumok isszák meg a levét.

Ennek több kellemetlen következménye is lehet.

Csökkenhet az emésztés hatékonysága

Ezek a bélbaktréiumok fontos szerepet játszanak az emésztésünkben. Ha ebben a folyamatban nem tudnak megfelelően részt venni, akkor nehezebben dolgozzuk fel az elfogyasztott élelmiszereket. A szervezetünk kevésbé lesz képes felszívni és hasznosítani a tápanyagokat. Ez hiánybetegség kialakulásához vezethet.

Különböző bélbetegségek alakulhatnak ki

A nehezebb emésztés mellett az is gondot jelenthet, hogy a bélflóra kevésbé képes megküzdeni a káros mikroorganizmusokkal, így azok könnyebben elszaporodhatnak. Ez pedig kellemetlen bélrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Hasmenés, hasfájás, puffadás, krónikus problémák.

Az emésztés és a bélflóra mindennel összefügg a szervezetben

Ami a gyomrunkban és a beleinkben történik, az egyértelmű hatással van az egész testünk működésére. Annyira a szerves részét képezik ezek a folyamatok az emberi szervezetnek, hogy a sérült bélflóra egyenes hatással lehet akár a hangulatunkra is.

Mi az a probiotikum és miért jó nekünk?

A fenti problémákra az egyik legjobb megoldást a probiotikumok jelenthetik. Ezek olyan készítmények, amik a bélflórában élő jótékony baktériumok fejlődését segítik.

Ez több féle képpen is történhet. A prebiotikumok olyan anyagokat tartalmaznak, amik segítik ezeknek a baktériumoknak a fejlődését, kialakulását. A másik megoldást pedig a jótékony baktériumtörzsek közvetlen bevitele jelentheti.

A probiotikumok alkalmazása több jótékony hatással is járhat.

  • Segítenek helyreállítani a bélflóra működését
  • Javítják az emésztési folyamatokat
  • Enyhítik bizonyos bélrendszeri betegségek tüneteit
  • Csökkentik az antibiotikumok okozta károkat
  • Javíthatják az általános kedélyállapotot
  • Támogatják az immunrendszer működését

Milyen formában juthatunk hozzá a probiotikumokhoz?

A probiotikumokkal általában élelmiszerkiegészítők formájában szoktunk találkozni. Ezeket gyógyszertárakban vagy bio-boltokban vásárolhatjuk meg. Létezik belőlük folyadék formátumú, por, kapszula és tabletta is.

Ezek többnyire ugyanazt tudják, csak az alkalmazás módja más. Az ilyen készítményekben különböző jótékony baktériumtörzsek találhatóak meg, amik elfogyasztva képesek beépülni a bélflórába.

Ez azonban nem az egyetlen módja, hogy segítsünk a bélflóránkban található apró barátaink életét.

Probiotikus élelmiszerek

Bizonyos élelmiszerek is elősegítik a jótékony baktérium törzsek fejlődését vagy egyenesen tartalmaznak is ilyeneket. Ezek legtöbbször erjesztett termékek. Nézzük is meg gyorsan, hogy melyik mindennapi élelmiszerek segíthetnek helyreállítani a bélflóránk működését.

Savanyúságok

A savanyúkáposzta, kovászos uborka és más savanyított élelmiszerek mind jótékony hatással vannak a bélflóránk működésére.

Kombucha

A kombucha egy teából készült erjesztett ital, aminek mindennapi fogyasztása szintén segíthet helyreállítani a bélflóránk egészségét.

Joghurt

A joghurtok Lactobacillus baktériumokat tartalmaznak, ami a bélflóránkban élő egyik jótékony hatású törzs. Így a joghurt fogyasztása is segítheti a bél egészséges működését.

Probiotikus élelmiszer vagy probiotikum táplálékkiegészítő? Melyiket válasszam?

Ha szeretnénk probiotikumokkal erősíteni a bélflóránk működését, felmerülhet a kérdés, hogy melyiket érdemes választani.

Mindkét megoldásnak megvan a maga létjogosultsága.

A probiotikus élelmiszerek általában kisebb mennyiségben tartalmaznak jótékony anyagokat, azonban rendszeres fogyasztásuk jelentős javulást hozhat az emésztésünk működésében, és ezáltal az életminőségünk is javulhat.

A probiotikum táplálékkiegészítők nagyobb mennyiségeket tartalmaznak ezekből a jótékony baktérium törzsekből és könnyebben is hasznosítja őket a szerveztünk. Ezért tökéletes megoldást jelenthetnek akut problémákra vagy a tartalékok feltöltésére. Például egy antibiotikum kúra által okozott károk enyhítésében segíthetnek. De akár hosszabb ideig tartó egészségtelen életmód visszafordításában is hasznosak lehetnek.

Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a probiotikumokból, akkor érdemes lehet mindkét típust egyszerre alkalmazni.

Tudj meg még többet a probiotikumokról!

A probiotikumok és a bélflóra működése még egy félig meddig feltáratlan terület az orvostudmány számára. Rengeteg ígéretes eredményt találtak már, azonban még maradtak kérdések.

Így ha szeretnénk probiotikumokat alkalmazni, érdemes alaposan utánaolvasni a témának.

Ha szeretnél egészségesebb életet élni, és helyrerázni a bélflórád és a gyomrod működését, akkor a probiotikumokat mindenképpen érdemes kipróbálnod.

Címkék: Vásárló

Vásárló Hatalmas eredményeket ért el az energiafelhasználás terén a Pólus Center!
PR | 2023. március 25. 11:24
A pláza a gazdasági kihívások közepette megőrizte a stabilitását, növelte forgalmát, illetve a látogatók számát, és az infrastruktúra-fejlesztés révén csökkentette energiafogyasztását.    
Vásárló Nyomdaipari és dekoratőri munkalehetőségek Pécsett
Márkázott tartalom | 2023. március 22. 11:20
A nyomdai vagy dekoratőri állások azért válthatja ki sokak tetszését, mert látványos eredményeket lehet elérni, ami ráadásul kézzel is fogható, bemutatható. Ki ne szeretné megmutatni ismerőseinek azt a kirakatot, amit maga rendezett be? Vagy éppen milyen jó kézbe venni azt az újságot, ami a kezünk alól kerül ki! Pécsett is lehetőség van ilyen munkára, lássuk hol vannak üres helyek!
Vásárló Újabb árcsökkenés a magyar boltokban - most a CBA tett bejelentést
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 07:06
Újabb fronton csökkentek a beszállítói árak, így a vaj, a trappista, a tészta után újabb árcímkékre lehet kisebb számot írni. Egyelőre még nem a kenyérről van szó.
Vásárló Hogyan legyünk sikeresek a karrierünkben?
Márkázott tartalom | 2023. március 19. 09:28
A karrierépítés egy hosszú és kihívásokkal teli út, amely rengeteg lehetőséget kínál. Azonban ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükségünk van néhány jó tanácsra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony karriertippet, amelyek segítenek elindítani és fenntartani egy sikeres karriert.
Vásárló Így ne csapjanak be minket egy fiktív munkával
Márkázott tartalom | 2023. március 16. 18:49
Sajnos az utóbbi időben nagyon elszaporodtak azok az esetek, amikor fiktív munkával csaptak be embereket. Magyarországon is egyre több ilyen esetre derül fény, mely során anyagilag is megkárosítottak munkavállalókat. Nézzünk egy konkrét példát, valamint nézzük meg azt is, hogy miként tudunk az ilyen típusú fiktív munkák ellen védekezni.
Vásárló Az autósokat kiszolgáló szervizek és szolgáltatók svájci bicskájává válhat a most induló nDRU startup
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 18:02
Az autóipari szolgáltatók mostantól egy új, innovatív alkalmazás segítségével digitalizálhatják működésüket és eladásaikat, ezzel radikálisan, akár 40%-kal, növelve hatékonyságukat.  
Vásárló Öltözködési gyorstalpaló állásinterjúra, hölgyeknek
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 11:50
Bárkinek jól jöhet egy öltözködési gyorstalpaló állásinterjú előtt, nem igaz? A hölgyek olykor kifejezetten nehéz helyzetben érezhetik magukat, ugyanis nem szeretnének sem alul-, vagy épp túlöltözni.  Vannak íratlan szabályok, melyek betartásával máris magabiztosabbak lehetünk a következő állásinterjúnkon.
Vásárló Ezektől az ételektől óvakodj késő este!
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 13:25
Amikor diétába kezdünk, akkor érdemes előre megtervezni és beszerezni azokat az ételeket, melyeket a nap folyamán el szeretnénk fogyasztani. Egy nem megtervezett nap során ugyanis könnyen kísértésbe eshetünk, és összevásárolhatunk mindenféle olyan ételt, ami nem illik bele az étrendükbe. Az sem helyes, ha egész nap nem eszünk rendesen, mivel ebben az esetben estére már olyan éhesek leszünk, hogy mindent felfalunk, ami a kezünk ügyébe kerül. A vacsorával egyébként is érdemes csínján bánni, mivel könnyen elcsúszhat rajta a diétánk, ezért cikkünkben összegyűjtöttük 5 ételt, amit semmiképpen ne fogyassz vacsorára.
Vásárló Munkakeresés a 21. században
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 11:38
Régebben a dédszüleinknek, nagyszüleinknek nem volt szüksége arra, hogy munkát keressenek. Már gyerekkorukban meg volt, hogy mit fognak dolgozni egész életükben. Földművelés, termelőszövetkezet és miegymás, aki, amibe született. Viszont mára már mindenki megtalálhatja az ideális állást.
Vásárló Melyek a videós álláspályázat előnyei?
Márkázott tartalom | 2023. március 13. 11:16
A modern cégek toborzási módszereinek korszerű eleme a videós álláspályázat, amelynek lehetőségével egyre több munkáltató él. A mai világban sok olyan munkakör van, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, de azok esetében is hatékony lehet, ahol igen. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG