Cukrozott, szénsavas üdítők szemléltetésként a Csata Utcai Általános Iskolában 2013. április 10-én, a népegészségügyi termékadó hatásait vizsgáló kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztató előtt. (Kép forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás) |
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség tájékoztatása szerint mintegy tíz év leforgása alatt csökkentették az üdítők cukor- és kalóriatartalmát, ami így 2020-ra fele lesz a 2010-ben látott mértéknek. Ehhez az ágazat vállalkozásai a termékek receptjének átalakításával, valamint új termékek bevezetésével járulnak hozzá, emellett bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát is. A cukor- és kalóriatartalom 7 év alatt 40 százalékkal csökkent az üdítőkben 2017 végéig.
Ugyanebben az időszakban a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23 százalékról 55 százalékra emelkedett. A most bejelentett önkéntes vállalás eredményeként 2020 végéig - a 2017. évi bázishoz képest - a szövetség tagvállalatai további 10 százalékkal csökkentik termékeik átlagos cukor- és kalóriatartalmát.