TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amerikában a csökkenő munkanélküliség és növekvő lakossági fogyasztás fő haszonélvezői a szerencsejáték-ipar, az alkohol és az édességek gyártói voltak. Nálunk, amennyire az adatokból meg lehet állapítani, nem az a helyzet, hacsak nem az adózatlan élvezeti cikkek felé ment el a költés.

Három nagy káros szenvedély hajtja az amerikai gazdaságot a Bloomberg cikke szerint. Az utóbbi egy év fogyasztói kiadásai a januártól januárig tartó egy évben 3,4 százalékkal nőttek az országban, amire 2006 óta nem volt példa. Ezen belül kiemelkedő, 10,7 százalékos bevétel-növekedést értek el az USA-ban népszerű kaszinók, de a lottóköltés is 1,8 százalékkal bővült.

Itt az ideje bulizni

Az alkoholeladások a vendéglátó-ipari egységekben, éttermekben és bárokban 8,3 százalékkal nőttek, ez egészen 2001 óta nem látott magas érték. Mivel azonban a lokálokon kívüli alkoholfogyasztás csak egy százalékkal lett nagyobb, úgy látszik, nem annyira az amerikaiak szomja volt nagy, hanem inkább talán a kimozdulhatnékjuk.

Mi öli meg idő előtt a fehér amerikai nőket?

Meglepő módon romlani kezdtek az utóbbi években a korábban folyamatosan javuló halálozási statisztikák. Itt írtuk meg az okokat.

A harmadik bűnös élvezet az édességfogyasztás volt, ami két kategóriában is megjelenik a statisztikában, a sütőipari termékeknél és egyéb cukros édességeknél egyaránt, mindenesetre mindkettő szépen bővült. A kávé, tea és cigaretta eladásai viszont visszaestek. Talán kávéról és cigiről is az alkoholra nyergeltek át az amerikaiak? – veti fel a cikk. Korábban ezeket a testi örömöket okozó árucikkeket válságállóknak kiáltották ki, amelyeket nehéz időkben is vásárolnak az emberek – jegyzik meg.

Kevesebb alkohol fogyott itthon

De mi lehetett a helyzet nálunk, ahol szintén volt bérnövekedés és munkanélküliség-csökkenés az utóbbi időben? Az alkoholtartalmú italok kiskereskedelmi eladásainak aránya visszaesett pár tized százalékpontot az összes kiskereskedelmen belül 2013 utolsó és 2014 utolsó negyedéve között, a KSH táblázatából számolva 3,89 százalékról 3,62 százalékra.

Nagyon hasonló mértékben mérséklődött az alkoholmentes üdítők részaránya is. Egyébként egyértelműen többet költünk alkoholos italokra, mint alkoholmentesekre, az utóbbiak aránya ugyanis csak 2,67 százalék volt legutóbb az összes kiadáson belül.

Trafikmutyi után szabadon

A dohánytermékek értékesítése elvileg kissé, 0,13 százalékponttal nőtt, ám mivel tudjuk, hogy az úgynevezett trafikmutyi óta a forgalom egy jelentős része a csempészáruk felé fordult – ráadásul 2013 végén a statisztikai adatszolgáltatás módja is változott –, ezért erre nem mernénk mérget venni. Kérdés az is, hogy az alkoholfélék eladásait a házipálinka-főzés, házibor-készítés mennyire befolyásolja, a kereskedelem és a valós fogyasztás között mekkora lehet a különbség.

Az édességekkel kapcsolatos magyar adatokat nem találtunk, olyat sem, ami külön a szórakozóhelyek fogyasztásáról szólt volna. Az összes élelmiszer aránya a kiskereskedelmen belül viszont a javuló jövedelmek ellenére – vagy épp azért – 26,69 százalékról 25,65 százalékra esett. A szerencsejátékról sem volt adat, de a múltban általában évről évre nagyobb bevételt sikerült belőle beszednie a monopolhelyzetben levő magyar államnak. A kávéeladások pedig csak nagyon minimális mértékben bővültek Magyarországon az utóbbi egy évben.

És a szex hol van?

Komolyan nőtt nálunk az utóbbi egy évben a ruházati cikkek, a sporteszközök és játékok, a kozmetikai és testápoló cikkek eladása. Nagyon megugrott az új gépjárműveké, eközben azonban visszaesett a használt járművek és az alkatrészek, valamint az üzemanyagok értékesítése. (Ez utóbbiban persze az alacsonyabb fogyasztású járművek megjelenése és az üzemanyagár-csökkenés is szerepet játszhatott.)

A Bloomberg megjegyzi, milyen kár, hogy más bűnös élvezetekről, mint a kábítószer-vásárlás, prostitúció vagy az óceán túlpartján szintén igen népszerű sztriptízbárok, nincsen statisztika. A szexuális árukról, mint filmek, szexi fehérneműk vagy segédeszközök, szintén nincs – tehetjük hozzá.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Koronavírus: idén kétséges, hogy lesz-e roham a plázákban
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. december 2. 14:04
A koronavírus-járvánnyal megváltozott az emberek hétköznapi rutinja és ez minden bizonnyal hat a karácsonyi vásárlásokra is. Habár az üzletek a mostani szabályozás szerint este hétig nyitva vannak, idén az ünnepi bevásárlásokban minden eddiginél hangsúlyosabb lesz az online kereskedelem.
Vásárló Nem szabad halogatni a kazáncserét!
Natív tartalom | 2020. december 2. 10:04
Ha egy háztartási gépünk elromlik, megjavíttatjuk vagy lecseréljük egy újra – egy kazán esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A legfontosabb talán az, hogy nem szabad megvárni, amíg menthetetlenné válik a berendezés, hiszen családunk egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő fűtést biztosítsuk a téli hónapokban.
Vásárló CSOK felvétel ellenőrzőlista: a 7 legfontosabb előfeltétel
Márkázott tartalom | 2020. november 30. 09:02
A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, gyermekek után igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás kétségtelenül az Otthonteremtési Program egyik éllovasa. A támogatás 2021 éves feltételrendszere az idők folyamán sokat módosult, így bemutatjuk a 7 legfontosabb előfeltételt, ami egy konkrét ellenőrző listaként fog szolgálni a felvételnél.
Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Friss
hírlevél