<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Amerikában a csökkenő munkanélküliség és növekvő lakossági fogyasztás fő haszonélvezői a szerencsejáték-ipar, az alkohol és az édességek gyártói voltak. Nálunk, amennyire az adatokból meg lehet állapítani, nem az a helyzet, hacsak nem az adózatlan élvezeti cikkek felé ment el a költés.

Három nagy káros szenvedély hajtja az amerikai gazdaságot a Bloomberg cikke szerint. Az utóbbi egy év fogyasztói kiadásai a januártól januárig tartó egy évben 3,4 százalékkal nőttek az országban, amire 2006 óta nem volt példa. Ezen belül kiemelkedő, 10,7 százalékos bevétel-növekedést értek el az USA-ban népszerű kaszinók, de a lottóköltés is 1,8 százalékkal bővült.

Itt az ideje bulizni

Az alkoholeladások a vendéglátó-ipari egységekben, éttermekben és bárokban 8,3 százalékkal nőttek, ez egészen 2001 óta nem látott magas érték. Mivel azonban a lokálokon kívüli alkoholfogyasztás csak egy százalékkal lett nagyobb, úgy látszik, nem annyira az amerikaiak szomja volt nagy, hanem inkább talán a kimozdulhatnékjuk.

Mi öli meg idő előtt a fehér amerikai nőket?

Meglepő módon romlani kezdtek az utóbbi években a korábban folyamatosan javuló halálozási statisztikák. Itt írtuk meg az okokat.

A harmadik bűnös élvezet az édességfogyasztás volt, ami két kategóriában is megjelenik a statisztikában, a sütőipari termékeknél és egyéb cukros édességeknél egyaránt, mindenesetre mindkettő szépen bővült. A kávé, tea és cigaretta eladásai viszont visszaestek. Talán kávéról és cigiről is az alkoholra nyergeltek át az amerikaiak? – veti fel a cikk. Korábban ezeket a testi örömöket okozó árucikkeket válságállóknak kiáltották ki, amelyeket nehéz időkben is vásárolnak az emberek – jegyzik meg.

Kevesebb alkohol fogyott itthon

De mi lehetett a helyzet nálunk, ahol szintén volt bérnövekedés és munkanélküliség-csökkenés az utóbbi időben? Az alkoholtartalmú italok kiskereskedelmi eladásainak aránya visszaesett pár tized százalékpontot az összes kiskereskedelmen belül 2013 utolsó és 2014 utolsó negyedéve között, a KSH táblázatából számolva 3,89 százalékról 3,62 százalékra.

Nagyon hasonló mértékben mérséklődött az alkoholmentes üdítők részaránya is. Egyébként egyértelműen többet költünk alkoholos italokra, mint alkoholmentesekre, az utóbbiak aránya ugyanis csak 2,67 százalék volt legutóbb az összes kiadáson belül.

Trafikmutyi után szabadon

A dohánytermékek értékesítése elvileg kissé, 0,13 százalékponttal nőtt, ám mivel tudjuk, hogy az úgynevezett trafikmutyi óta a forgalom egy jelentős része a csempészáruk felé fordult – ráadásul 2013 végén a statisztikai adatszolgáltatás módja is változott –, ezért erre nem mernénk mérget venni. Kérdés az is, hogy az alkoholfélék eladásait a házipálinka-főzés, házibor-készítés mennyire befolyásolja, a kereskedelem és a valós fogyasztás között mekkora lehet a különbség.

Az édességekkel kapcsolatos magyar adatokat nem találtunk, olyat sem, ami külön a szórakozóhelyek fogyasztásáról szólt volna. Az összes élelmiszer aránya a kiskereskedelmen belül viszont a javuló jövedelmek ellenére – vagy épp azért – 26,69 százalékról 25,65 százalékra esett. A szerencsejátékról sem volt adat, de a múltban általában évről évre nagyobb bevételt sikerült belőle beszednie a monopolhelyzetben levő magyar államnak. A kávéeladások pedig csak nagyon minimális mértékben bővültek Magyarországon az utóbbi egy évben.

És a szex hol van?

Komolyan nőtt nálunk az utóbbi egy évben a ruházati cikkek, a sporteszközök és játékok, a kozmetikai és testápoló cikkek eladása. Nagyon megugrott az új gépjárműveké, eközben azonban visszaesett a használt járművek és az alkatrészek, valamint az üzemanyagok értékesítése. (Ez utóbbiban persze az alacsonyabb fogyasztású járművek megjelenése és az üzemanyagár-csökkenés is szerepet játszhatott.)

A Bloomberg megjegyzi, milyen kár, hogy más bűnös élvezetekről, mint a kábítószer-vásárlás, prostitúció vagy az óceán túlpartján szintén igen népszerű sztriptízbárok, nincsen statisztika. A szexuális árukról, mint filmek, szexi fehérneműk vagy segédeszközök, szintén nincs – tehetjük hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Vásárló Étrend-kiegészítők hasaltak el a vizsgálaton
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 09:58
40 vizsgált termékből 4-nél volt valamilyen probléma. Az egyik étrend-kiegészítőben például a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló