<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Érdemes már akkor tárgyalni a szolgáltatókkal, amikor érzed, hogy baj lesz.

Sokakkal megesik, hogy késve fizeti be a közüzemi számláit, viszont egyre többen vannak, akik huzamosabb ideig sem képesek fizetni. Egymillióan a villanyért, félmillióan a gázért nem fizettek időben, a 30 napon túl lejárt tartozások 50 milliárd forint felett vannak.

2016 novemberében

  • áramot 24 382 fogyasztónál kapcsoltak le a 2016 áprilisi 20 742 fogyasztóhoz képest,
  • gázt 91 580 fogyasztónál, a 88 590-hez képest,
  • javulást egyedül a távfűtésnél látni, 6 897 kizárt fogyasztóval a 7064-hez képest.

A szolgáltatók természetesen a pénzüket akarják, hiszen rendben teljesítették a szerződésben vállalt szolgáltatást. Lehetőleg gyorsan és hatékonyan szeretnének a pénzükhöz jutni, ez olvasható ki abból, hogy a tartozások összege egyébként a fenti időszaktól korábbról számítva is folyamatos csökkenést mutat - igaz, a statisztikákban nem szerepelnek a behajtócégeknek eladott kintlevőségek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által közölt adatok.
3: Az egyes szolgáltatók nyilvántartási rendszerei nagymértékben különböznek.
4: Tekintettel arra, hogy a TIGÁZ ügyfeleket a FŐGÁZ 2016. október 1-jétől átvette, azonban a hátralékokat a TIGÁZ kezeli tovább és a TIGÁZ 2016. október 1-jétől nem rendelkezik földgáz egyetemes szolgáltatói engedéllyel, így az adatszolgáltatásokban a TIGÁZ Zrt. adatai nem jelennek meg az adatok között (2016. szeptember végi adat szerint összesen 4 200 millió Ft tartozás).

Nem hagyják veszni a pénzüket a szolgáltatók - de mit tehetnek?

Persze a behajtás az utolsó lépcsőfok, addig hosszú az út. A közműszolgáltatók több lehetőséget is kínálnak, hogy rendezzük a tartozásunk. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal lapunk kérdésére elmondta, hogy először mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval és egyeztetni a lehetőségekről, amint látjuk, hogy fizetési nehézségünk adódott. Azért fontos, hogy gyorsak legyünk, mert a kezdeti szakaszban meglepőn rugalmasak tudnak lenni a szolgáltató mamutcégek.

Ma már mindenhol lehetőségünk van részletfizetést és fizetési haladékot kérni. Ha érezzük, hogy baj lesz, jó lehet ezekkel is kalkulálni, de érdemes észben tartani, hogy a legtöbb esetben egy évben egyszer "gyakorol kegyet" a szolgáltató és maximum 6 hónapra tudja leosztani a részletfizetést.

Mennyi időnk van viszont akkor, ha nem tudunk fizetni? Van néhány kritérium, amelyeknek teljesülniük kell, hogy a szolgáltatónak jogában álljon a szolgáltatást lekapcsolni:

  • a fogyasztó már több mint 60 napot késett a fizetéssel,
  • nem sikerült megegyezni haladékról vagy részletfizetésről,
  • legalább kétszer értesítette a szolgáltató a fogyasztót arról, hogy tartozása van és ki fogja kapcsolni a szolgáltatást. Első értesítésében felhívja a figyelmet a szociális rászorulóknak járó kedvezményekre és az előrefizetős mérő felszerelésének lehetőségére.

Ha mindezek megtörténtek, a gáz- és villanyszolgáltató elzárhatja a szolgáltatást a fogyasztónál, miközben az adósság behajtóhoz kerül.

A távfűtés esetében is 60 nap áll rendelkezésünkre, hogy rendezzük tartozásunkat. A fizetésért az ingatlan tulajdonosa a felelős, amennyiben dokumentummal nem tudja bizonyítani, hogy más a fogyasztó (például bérleti szerződéssel).

Azok az adósok, akik később sem fizetik ki közműtartozásukat és nem reagálnak a megkeresésekre, fizetési meghagyásos eljárást kapnak a nyakukba, nemfizetés esetlén megkezdődik a végrehajtás előkészítése is. Ha perré alakul az ügy és jogerős bírósági döntés születik, megkezdődik a végrehajtási folyamat. Mindeközben viszont a távfűtési szolgáltatást - közösségi természete lévén - nem szünetelteti a távhőszolgáltató; ennek ellenére nem szabad a végsőkig hagyni, hogy a dolgok elfajuljanak, a szolgáltatás korlátozására ugyanis ebben az esetben is biztosít lehetőséget a jogszabály.

Minden közműszolgáltató esetében igaz: törekedni kell a megegyezésre, minél hamarabb jelezni kell, ha nehézségeink támadnak, hiszen a szolgáltatóval közös érdekünk, hogy gyors megoldást találjunk.

Kik lehetnek védett fogyasztók?

Szociális alapon rászorulók és a fogyatékkal élők is kaphatnak védett fogyasztói státuszt, amely jóval rugalmasabban kezeli a kritériumokat, illetve könnyebb ügyintézést tesz lehetővé, mint például a helyszíni fizetés vagy kikapcsolás alóli mentesség. A védettség kritériumairól és a kedvezményekről itt olvashat bővebben >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ne maradj le semmi jóról csak azért, mert idős vagy!
Márkázott tartalom | 2021. július 12. 10:02
Emlékszel még a rohanó hétköznapokra? Amikor annak is örültél, hogy egy gyors zuhanyra be tudsz ugrani a kádba, miután mindent elrendeztél a gyerekek és a háztartás körül. Nyoma sem volt ott ülőfürdőnek, nemhogy wellnessélménynek…
Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Vásárló Milyen szíjat válasszak az Apple Watch okosórámhoz?
Márkázott tartalom | 2021. július 2. 12:49
  Bizony olyan nagy már a választék, hogy nehéz dönteni. Az okosórák az utóbbi években felváltották a hagyományos társaikat, és a szíjakat olyan könnyű cserélni, mintha egy karkötőt vennénk fel. Mégis, szeretnénk, ha a karkötőnk hosszú távon is kiszolgálna minket, ellenálló legyen, és jól is érezzük magunkat benne!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos