4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Éves szinten csaknem másfél milliárd eurónyi (434 milliárd forint) adóbevételtől esik el az EU a hamisított játékoknak köszönhetően, és a problémát az is súlyosbítja, hogy a játékszektort érintő hamisítások miatt az elmúlt években összesen több mint 13 ezer ember vesztette el az állását. A hazánkat érő kár évente átlagosan 3,41 milliárd forint - derül ki az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentéséből.

Az EU-ban megjelenő hamis játékok 434 milliárd forintnyi éves bevételkiesést okoznak, ami a szektor forgalmának csaknem 12,3 százalékát jelenti. Becslések szerint eddig közvetlenül a játékiparban 6150 ember vesztette el a munkáját, többek között olyan hamisított termékeknek köszönhetően, mint például babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok.

Egy hamis játékautó. Kép forrása: NAV

Szakértők hangsúlyozzák, hogy amennyiben figyelembe vesszük a hamisítványok más szektorokra gyakorolt hatását is, akkor már egy jóval magasabb, összesen mintegy 2,3 milliárd eurós (710 milliárd forint) uniós veszteséggel számolhatunk a 2007-től 2012-ig terjedő időszakban, ami közvetve 13 168 munkanélkülit és további 370 millió eurós (115 milliárd forint) adóbevétel-kiesést jelent, vagyis a hamis játékokból származó károkozás más területeken is érezteti hatását.

Közel 400 ember veszíti el a munkáját Magyarországon

A kutatás hazai vonatkozás kapcsán Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese elmondta: „A karácsonyi nagybevásárlás kapcsán fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy hazánkban az elmúlt években a hamisított játékok miatt évente átlagosan 351 fő vesztette el a munkáját, ami a hazai játékiparban dolgozók 16,5 százalékát jelenti. Éves szinten ez 3,41 milliárd forintnyi kárt jelent hazánknak. És még nem beszéltünk a hamisítással okozott közvetlen károkról, ami a gyerekeink, unokáink egészségét veszélyezteti! ” Hozzátette: amennyiben nem akarunk további elbocsátásokkal szembesülni, akkor az unió és a tagállamok határozott és egységes fellépése mellett arra is szükség lesz, hogy a fogyasztói hozzáállás jelentősen megváltozzon.

Néhány hete a NAV-osok például 7 millió forint értékű hamis játékra bukkantak egy szlovák rendszámú autóban. Részleteket itt olvashat >>>>
Egy másik ellenőrzésnél pedig csaknem 5 millió forint értékben találtak hamis játékokat. Hogy mit találtak a pénzügyőrök, erről itt olvashat >>>>

A tanulmányból az is kiderül, hogy az EU 28 tagállamában a szektor teljes forgalma egyébként – figyelmen kívül hagyva a viszonteladókat – 10,6 milliárd euróra (3290 milliárd forint) tehető, ami hozzávetőleg 53 ezer ember foglalkoztatását jelenti. Az iparág legmeghatározóbb szereplője az elmúlt években Németország (40%) volt, több mint egy 1 milliárd eurós export értékkel. A hamisított játékszerek szempontjából a németeken kívül fontos szereplő még Olaszország, Franciaország és Spanyolország, mivel a négy tagállam együttesen az EU teljes iparág veszteségének 60 százalékát teszi ki.

Kevesebb folyik be a kasszába

Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának kutatása azt is megállapította, hogy a negatív tendencia leginkább a kisebb méretű cégeket érinti, mivel a szektorhoz valamilyen módon kapcsolódó 5200 vállalkozás 99  százaléka olyan kis- és középvállalkozásokból áll, amelyek átlagosan 8 főt foglalkoztatnak. A hamisításnak köszönhetően 202 millió euróval (62,6 milliárd forint) kevesebb ÁFA-bevétellel számolhat az Unió, valamint a munkanélküliség számlájára írható 70 millió eurós (21,7 milliárd forint) társadalombiztosítási járulék-kiesés, ezen kívül az a további 29 millió eurós (9 milliárd forint) hiány, amit az egyes cégek és adóalanyok a profitjuk után fizetnének be az államkasszába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG