Az Európai Unió országaiban az egy főre jutó átlagos halfogyasztás eléri a 19-20 kilogrammot, míg Magyarországon fejenként átlagosan mindössze 4,2 kilogramm hal fogy el évente. Zalában és Vas megyében még ennél is kevesebbet, 3-3,5 kilogramm halat esznek. Ugyanakkor a a Duna menti és a Balaton parti településeken hagyományosan többet fogyasztanak: Baján például az éves átlagos halfogyasztás eléri a 70 kilogrammot is.
Az évi átlagos halmennyiség közel egynegyede karácsony környékén kerül az asztalra. A legkeresettebb halfaj - amely nélkül elképzelhetetlen a halászlé - a ponty, amit aztán a hazai tavakban fogható harcsával, kevés csukával, kárásszal lehet dúsítani.
A ponty kilója jelenleg ezer forintba kerül, de az ünnepek előtt a kereskedelmi láncok akciós, 500-800 forint körüli áron is kínálták. A ragadozó halak, csuka, harcsa kilónkénti ára 2 ezer forint körül mozog. Az európai piacon a ponty termelői ára kilónként 2 euró, a busát pedig egy euróért lehet értékesíteni.
Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul. |
Németh István - aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója - beszélt arról is, hogy a kilenc megyét átfogó gazdaság évente ezer tonna étkezési halat állít elő, amelynek jelentős része külpiacon talál gazdára. Az élő állatokat vizes tartályokban, cseppfolyós oxigénnel ellátott kádakban szállítják Romániába, Lengyelországba, Ausztriába, Belgiumba, ahol az uniós korlátozások, kvóták miatt is nagy a kereslet az édesvízi halakra. A cég 30-50 embernek ad állandó munkát, de az őszi, nyári halászat időszakában 250 embert is tudnak foglalkoztatni.
A vizsgálatok azt igazolták, ha az egészséges halfogyasztás beépül az étrendbe, megnőhet az átlagéletkor, csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Egy évtizeddel ezelőtt a hazai átlagos évi halfogyasztás még alig érte el a 3 kilogrammot, most pedig az a cél, három éven belül elérje a 6 kilogramm körüli mennyiséget - fűzte hozzá Németh István.