Valamennyi Magyarországon forgalomban lévő, palackozott természetes ásványvíz biztonságos, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így minden korlátozás és kockázat nélkül fogyasztható a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács szerint.
A szervezet közleményében emlékeztet az utóbbi napokban megjelent hírekre, amelyek szerint egyes ásványvizek ártalmasak, nem megfelelő minőségűek, összetevőik mennyisége meghaladja a megengedett határértékeket, így fogyasztásuk egészségügyi kockázatokat jelenthet.
Ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltokban kapható természetes ásványvizek természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében – ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi – összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat.
Ha a víz összetétele nem felel meg az előírásoknak, akkor a termék nem kapja meg a "természetes ásványvíz" elismerést - figyelmeztet a szövetség. Az ásványvízként elismert termékek összetétele tehát biztosan megfelelő, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.
Szintén a fogyasztók biztonságát szolgálja, hogy az ásványvizek összetevőire vonatkozó határértékeket olyan nagy biztonsággal határozzák meg a jogszabályok, hogy az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége – a természetes ingadozás miatt – esetenként meghaladja a megengedett határértékeket - hívja fel a figyelmet a terméktanács.
MTI