A csirketermékeknél újabb 10 százalék körüli áremelésre lehet számítani novemberben - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A baromfitermékek iparági átadási árai már az elmúlt hetekben is fokozatosan nőttek: szeptemberben 6-7 százalékkal, októberben 5-6 százalékkal drágítottak a cégek.
A csirkemellfilé átlagára hazai hipermarketek adatai alapján (Forrás: Privátbankár Árkosár felmérés) |
Az újabb drágítás hátterében az áll, hogy drasztikus mértékben emelkedtek a takarmányárak, és a vállalatok egyéb költségei is nőttek. Tovább növeli a cégek aggodalmát, hogy a becslések szerint a korábbi előrejelzéseknél is gyengébb, 3,6-3,8 millió tonnás idei kukoricatermésről szólnak. Ez tartósan magas szinten tarthatja a takarmány-alapanyagok árát.
A csirkefeldolgozókhoz hasonló helyzetben van az ágazat többi vállalata is, így minden baromfitermék drágulására számítani lehet - mondta a BTT elnöke. Az áremelések eddig azért nem egy lépcsőben történtek, mert a baromfiipari társaságok különböző időpontokban tárgyaltak az árakról a kiskereskedelmi láncokkal. Emellett az egyszeri, nagymértékű drágítást a fogyasztók is nehezen viselnék el.
A BTT elnöke megjegyezte: az alapélelmiszereknél bekövetkező áremelések befolyásolják majd az infláció mértékét, esetleges elmaradásuk esetén viszont létszámleépítéseket kell végrehajtani, és a munkanélküliségi ráta emelkedik.
A helyzetre megoldást jelenthetne, ha az alapvető élelmiszereket terhelő általános forgalmi adót (áfa) a jelenlegi 27 százalékról drasztikusan csökkentenék. Így az alapanyagár emelkedéséből származó kényszerű áremeléseket a fogyasztók nem, vagy csak részben éreznék meg, és szűkülne a szürke- és feketegazdaság, ezáltal javulnának a magyar vállalkozások túlélési esélyei - mondta Csorbai Attila.