5p
A külföldre utazók jelentős részének ma már nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, mivel köztudott: a bankkártyák többségéhez tartozó utazási védelem vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya ugyan hasznos, de korántsem elegendő a gondtalan nyaraláshoz.

Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mire is fizet egy utasbiztosítás, így előfordul, hogy baj esetén az utazók nem igényelnek kártérítést, noha jogosultak lennének rá - hívta fel a figyelmet blogbejegyzésében a Vienna Life Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

1. Ha 30 ezer dollárba kerülne a napi ellátás

Az idei év első felében volt olyan ügyfelünk, akinek több mint hétmillió forintos thaiföldi kórházi számláját térítettük, de említhetem az Egyesült Államokban kórházba került ügyfelünket is, akinek több tízmillió forintra rúgó kezelését fedeztük – utóbbi nem is meglepő, hiszen az USA-ban az ellátási költségek kirívóan magasak, akár a napi harmincezer dollárt (mintegy 8 millió forintot) is elérhetik - mondta Szabó Tamás, a Vienna Life Biztosító utasbiztosítási szakértője.

Egy utasbiztosítás fedezheti többek között egy balesetnél a mentés költségeit (például a helikopteres szállítás díját), az extrém sportolás következtében felmerülő ellátást, szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét, a magánkórházi ellátást, de a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát is.

2. Ha a háziállat lesz beteg

A háziállatokat is érheti baleset vagy betegség külföldön, például egy rovarcsípés vagy egy fertőzés miatt. Ebben az esetben pedig az orvosi ellátásuk és a gyógyszereik sok száz, vagy akár több ezer euróba is belekerülhetnek. Egy megfelelő, az ilyen jellegű költségekre is fedezetet nyújtó utasbiztosítás viszont ezeket a kiadásokat is megtéríti.

3. Ha csődbe megy az utazási iroda

Ha például egy betegség vagy baleset miatt elmarad, vagy előbb véget ér az utazás, az utasbiztosítás térítheti a már kifizetett szolgáltatások, programok árát: többek között a repülőjegy és a fel nem használt utazási napok (például a szállás) költségét, az autóbérlés, a turisztikai program, a körutazás díját, vagy síelés alkalmával a síbérlet árát is.

Az ügyfelek akár az utazási iroda csődje esetén is számíthatnak biztosítójukra, amely például a megszakított utazás kapcsán díjvisszatérítéssel, illetve a telefonköltségek térítésével tudhat hozzájárulni a kárenyhítéshez.

4. Ha elvész a poggyász vagy késik a repülő

2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repülőterein, míg a légitársaságok járatainak késése, törlése és túlfoglalása miatt 297 ezer magyar utas foghatta a fejét az elmúlt 5 évben. Ha eltűnik a bőrönd, a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyak értékét, míg a csomagok 6 vagy 12 órán túli késése esetén, fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járattal akad probléma, általában a többletköltséget – például a szállást és az étkezést állja.

5. Ha ellopják értékeinket

A turistákra utazó trükkös tolvajok akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni egy mobiltelefont, tabletet, fényképezőt, de akár a drága sportfelszerelést is, például egy zsúfolt városban vagy a vízparton. Az így keletkező kár pedig könnyen elérheti akár a több százezer forintot is, ám a biztosítási védelem erre is kiterjedhet.

6. Ha lerobban az autó

Ha valaki autóbalesetet szenved, vagy csak meghibásodik az autó, a biztosító fizetheti a helyszíni javíttatás vagy a szervizbe szállítás költségét, a csereautó bérleti díját vagy a hazautazás költségét, ám akár a szállásbérlést is a javítás idejére.

7. Ha terrortámadás történik

Az utazás előtt mindenképpen érdemes megnézni a konzuli szolgálat hivatalos honlapját, hogy az adott ország vagy régió, ahova készülünk, nem szerepel-e az utazásra nem javasolt úti célok között. Ha nem szerepel ezen országok között, és mégis terrortámadás történik ott, akkor a biztosítók jelentős része megtéríti például a baleseti ellátás és a kórházi kezelés, illetve a hazaszállítás költségét is.

8. Ha kárt okozunk más testi épségében

Ha a biztosított személy kárt okoz más testi épségében vagy tulajdonában – például egy baleset során, vagy a gyerekek a szállodában –, akkor emiatt kártérítési kötelezettsége keletkezhet. Amennyiben rendelkezik utasbiztosítással, akkor – megfelelő biztosítási fedezet esetén - ezt is a biztosítója fizetheti.

9. Ha a helyi rendőrséggel gyűlik meg a bajunk

Ha egy külföldi nyaralás során az utazót letartóztatja a rendőrség – például közlekedési baleset okozása miatt –, az utasbiztosítása terhére igényt tarthat ügyvédre, tolmácsra vagy az óvadék megtérítésére is.

10. Ha eltűnnek az iratok vagy a pénz

Ha valakinek ellopják az iratait, úti okmányait, a helyi magyar konzulátushoz kell fordulnia: az útlevél vagy a személyi igazolvány ellopásának vagy elvesztésének bejelentése után a konzul állítja ki az ideiglenes hazatérési engedélyt. A biztosítója az ezzel kapcsolatos kiadásokat is térítheti: fizetheti a konzulátusra utazás költségét, a konzul által kiállított, ideiglenes útiokmány díját és pénzsegélyt is küldhet ügyfele részére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG