5p
A külföldre utazók jelentős részének ma már nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, mivel köztudott: a bankkártyák többségéhez tartozó utazási védelem vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya ugyan hasznos, de korántsem elegendő a gondtalan nyaraláshoz.

Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mire is fizet egy utasbiztosítás, így előfordul, hogy baj esetén az utazók nem igényelnek kártérítést, noha jogosultak lennének rá - hívta fel a figyelmet blogbejegyzésében a Vienna Life Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

1. Ha 30 ezer dollárba kerülne a napi ellátás

Az idei év első felében volt olyan ügyfelünk, akinek több mint hétmillió forintos thaiföldi kórházi számláját térítettük, de említhetem az Egyesült Államokban kórházba került ügyfelünket is, akinek több tízmillió forintra rúgó kezelését fedeztük – utóbbi nem is meglepő, hiszen az USA-ban az ellátási költségek kirívóan magasak, akár a napi harmincezer dollárt (mintegy 8 millió forintot) is elérhetik - mondta Szabó Tamás, a Vienna Life Biztosító utasbiztosítási szakértője.

Egy utasbiztosítás fedezheti többek között egy balesetnél a mentés költségeit (például a helikopteres szállítás díját), az extrém sportolás következtében felmerülő ellátást, szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét, a magánkórházi ellátást, de a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát is.

2. Ha a háziállat lesz beteg

A háziállatokat is érheti baleset vagy betegség külföldön, például egy rovarcsípés vagy egy fertőzés miatt. Ebben az esetben pedig az orvosi ellátásuk és a gyógyszereik sok száz, vagy akár több ezer euróba is belekerülhetnek. Egy megfelelő, az ilyen jellegű költségekre is fedezetet nyújtó utasbiztosítás viszont ezeket a kiadásokat is megtéríti.

3. Ha csődbe megy az utazási iroda

Ha például egy betegség vagy baleset miatt elmarad, vagy előbb véget ér az utazás, az utasbiztosítás térítheti a már kifizetett szolgáltatások, programok árát: többek között a repülőjegy és a fel nem használt utazási napok (például a szállás) költségét, az autóbérlés, a turisztikai program, a körutazás díját, vagy síelés alkalmával a síbérlet árát is.

Az ügyfelek akár az utazási iroda csődje esetén is számíthatnak biztosítójukra, amely például a megszakított utazás kapcsán díjvisszatérítéssel, illetve a telefonköltségek térítésével tudhat hozzájárulni a kárenyhítéshez.

4. Ha elvész a poggyász vagy késik a repülő

2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repülőterein, míg a légitársaságok járatainak késése, törlése és túlfoglalása miatt 297 ezer magyar utas foghatta a fejét az elmúlt 5 évben. Ha eltűnik a bőrönd, a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyak értékét, míg a csomagok 6 vagy 12 órán túli késése esetén, fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járattal akad probléma, általában a többletköltséget – például a szállást és az étkezést állja.

5. Ha ellopják értékeinket

A turistákra utazó trükkös tolvajok akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni egy mobiltelefont, tabletet, fényképezőt, de akár a drága sportfelszerelést is, például egy zsúfolt városban vagy a vízparton. Az így keletkező kár pedig könnyen elérheti akár a több százezer forintot is, ám a biztosítási védelem erre is kiterjedhet.

6. Ha lerobban az autó

Ha valaki autóbalesetet szenved, vagy csak meghibásodik az autó, a biztosító fizetheti a helyszíni javíttatás vagy a szervizbe szállítás költségét, a csereautó bérleti díját vagy a hazautazás költségét, ám akár a szállásbérlést is a javítás idejére.

7. Ha terrortámadás történik

Az utazás előtt mindenképpen érdemes megnézni a konzuli szolgálat hivatalos honlapját, hogy az adott ország vagy régió, ahova készülünk, nem szerepel-e az utazásra nem javasolt úti célok között. Ha nem szerepel ezen országok között, és mégis terrortámadás történik ott, akkor a biztosítók jelentős része megtéríti például a baleseti ellátás és a kórházi kezelés, illetve a hazaszállítás költségét is.

8. Ha kárt okozunk más testi épségében

Ha a biztosított személy kárt okoz más testi épségében vagy tulajdonában – például egy baleset során, vagy a gyerekek a szállodában –, akkor emiatt kártérítési kötelezettsége keletkezhet. Amennyiben rendelkezik utasbiztosítással, akkor – megfelelő biztosítási fedezet esetén - ezt is a biztosítója fizetheti.

9. Ha a helyi rendőrséggel gyűlik meg a bajunk

Ha egy külföldi nyaralás során az utazót letartóztatja a rendőrség – például közlekedési baleset okozása miatt –, az utasbiztosítása terhére igényt tarthat ügyvédre, tolmácsra vagy az óvadék megtérítésére is.

10. Ha eltűnnek az iratok vagy a pénz

Ha valakinek ellopják az iratait, úti okmányait, a helyi magyar konzulátushoz kell fordulnia: az útlevél vagy a személyi igazolvány ellopásának vagy elvesztésének bejelentése után a konzul állítja ki az ideiglenes hazatérési engedélyt. A biztosítója az ezzel kapcsolatos kiadásokat is térítheti: fizetheti a konzulátusra utazás költségét, a konzul által kiállított, ideiglenes útiokmány díját és pénzsegélyt is küldhet ügyfele részére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG