Sosem ettünk még ilyen kevés disznóhúst
A sertéságazat helyzetének javítására elkészült a sertésstratégia 2012-ben. Míg a nyolcvanas években Magyarországon a sertések száma elérte a 10 milliót, és az egy főre eső éves fogyasztás meghaladta a 40 kilogrammot, addig három évtized múltán a sertéslétszám 3 millió alá csökkent, és az egy főre jutó fogyasztás 25 kilogramm körülire.
A sertésstratégia ezen a helyzeten kívánt változtatni - mérsékelve a 30 százalék körülire becsült feketegazdaság, illetve az áfacsalások arányát -, ennek része az ágazatban az élősertés áfájának csökkentése, valamint a mostani, január 1-jétől érvényes tőkehúsáfa csökkentése. A sertésstratégia első eredményei már mutatkoznak - mondta a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs.
Jöjjenek a húskészítmények is
Hollósy Tibor, a Kométa ügyvezető helyettese a Világgazdaságnak elmondta, az élénkebb keresletet ugyan még korai lenne megjósolni, de már vannak erre utaló jelek. „Az első néhány napi eladásaink alapján emelkedő forgalomról tudunk beszámolni, ennek egyik tényezője az áfacsökkentés is lehet. Bízunk benne, hogy az alacsonyabb áfát a következő körben a feldolgozott húskészítményekre is kiterjesztik. A fogyasztókon túl a sertéshús teljes vertikumára, így a tenyésztők, feldolgozók, kereskedők számára is pozitív hatást gyakorolhat ez az intézkedés - mondta Hollósy a lapnak.