<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az év első tíz hónapjában a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,4 százalékkal haladta meg az előző évit.

A bruttó szobaár-bevétel pedig 14 százalékkal, 164 milliárd forintra nőtt - egyebek között ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb elemzéséből.

A főváros vitt mindent

Az országos szállodai teljesítményeket a budapesti hotelek húzták: a fővárosban január-októberben a szállodák összes bruttó forgalma 15 százalékkal 137 milliárd forintra nőtt, a szobaár-bevétele pedig 17,2 százalékkal 87,8 milliárd forintra emelkedett.

Idén egyébként még így is rekordéve volt a magyar turizmusnak, erről itt olvashatnak! >>>

Az idén az első tíz hónapban a szállodák belföldi vendégéjszakáinak száma 7,1 százalékkal, a külföldieké 4,7 százalékkal volt nagyobb a múlt évinél. A hazai hotelek átlagos kihasználtsága 2,7 százalékponttal javult, 55,4 százalék volt. Budapesten a külföldi vendégéjszakák száma 7,6, a belföldieké 2,1 százalékkal nőtt, a szobafoglaltság 4,8 százalékpontot javulva 71,2 százalékos lett.

A jelentés szerint az összes szállodai vendégéjszaka 40,7 százaléka, a belföldi 8,8, a külföldi 66,6 százaléka realizálódott a fővárosi hotelekben október végéig, az összes szállodai árbevétel 49 százaléka, a szobaár-bevétel 53,6 százaléka, miközben a szállodai kapacitás - szobaszám - 34,4 százaléka volt Budapesten.

Durván hiányoznak az oroszok

A balatoni régióban az első tíz hónapban 8,4 százalékkal, októberben 9 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma az előző évhez képest, ami a jelentés szerint döntően a hévízi szállodák iránti orosz és ukrán kereslet csökkenésének következménye. Hévíz nélkül a balatoni régióban az összes szállodai vendégéjszaka 0,3 százalékkal, a külföldi 1,3 százalékkal csökkent, a belföldi pedig 0,1 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

A balatoni régióban január-októberben a szállodák átlagos kihasználtsága 51,7 százalék, a bázisnál 1,4 százalékponttal jobb volt, bruttó átlag szobaára 8,1 százalékkal 15 363 forintra nőtt, bruttó szobaár-bevétele 5,1 százalékkal 22,7 milliárd forintra, összes árbevétele 1 százalékkal 40,6 milliárd forintra emelkedett. A balatoni szállodák szobaár-bevétele az országosnak 13,9 százalékát, az összes árbevétele az országosnak 14,5 százalékát tette ki az idén október végéig.

Menekültek, orosz ukrán balhé

Az EU-ból 4,9 százalékkal, az európai országokból 2,2 százalékkal, Ázsiából 18,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 42,7 százalék, Dél-Koreából 13,1 százalék volt a növekedés. Az összes ázsiai vendégéjszaka 20,6 százalékát kínai, 12,2 százalékát dél-koreai 25,3 százalékát izraeli vendégek töltötték el a hazai hotelekben.

Honnan jöttek többen? Honnan kevesebben? Változások egy év alatt. Forrás: KSH / Privátbankár

Az első tíz hónapban a legnagyobb beutazó piacokról jelentős volt a növekedés Nagy-Britanniából (19,9 százalék), az Egyesült Államokból (14,8 százalék) Olaszországból (8,8 százalék), Csehországból (7,9százalék), Franciaországból (8 százalék), és Lengyelországból (5,4 százalék).

Január-októberben az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus miatt a szállodai vendégéjszakák száma Oroszországból 27,5 százalékkal, Ukrajnából 16,9 százalékkal csökkent.

A szeptember-októberben Magyarországon kialakult migránshelyzet lehet az oka annak, hogy októberben a vendégéjszakák száma országosan Németországból 15,2, Olaszországból 8,4, Szerbiából 27 százalékkal, Horvátországból 32 százalékkal volt kisebb, mint tavaly októberben.

Vásárló Újabb árcsökkenés a magyar boltokban - most a CBA tett bejelentést
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 07:06
Újabb fronton csökkentek a beszállítói árak, így a vaj, a trappista, a tészta után újabb árcímkékre lehet kisebb számot írni. Egyelőre még nem a kenyérről van szó.
Vásárló Hogyan legyünk sikeresek a karrierünkben?
Márkázott tartalom | 2023. március 19. 09:28
A karrierépítés egy hosszú és kihívásokkal teli út, amely rengeteg lehetőséget kínál. Azonban ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükségünk van néhány jó tanácsra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony karriertippet, amelyek segítenek elindítani és fenntartani egy sikeres karriert.
Vásárló Így ne csapjanak be minket egy fiktív munkával
Márkázott tartalom | 2023. március 16. 18:49
Sajnos az utóbbi időben nagyon elszaporodtak azok az esetek, amikor fiktív munkával csaptak be embereket. Magyarországon is egyre több ilyen esetre derül fény, mely során anyagilag is megkárosítottak munkavállalókat. Nézzünk egy konkrét példát, valamint nézzük meg azt is, hogy miként tudunk az ilyen típusú fiktív munkák ellen védekezni.
Vásárló Az autósokat kiszolgáló szervizek és szolgáltatók svájci bicskájává válhat a most induló nDRU startup
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 18:02
Az autóipari szolgáltatók mostantól egy új, innovatív alkalmazás segítségével digitalizálhatják működésüket és eladásaikat, ezzel radikálisan, akár 40%-kal, növelve hatékonyságukat.  
Vásárló Öltözködési gyorstalpaló állásinterjúra, hölgyeknek
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 11:50
Bárkinek jól jöhet egy öltözködési gyorstalpaló állásinterjú előtt, nem igaz? A hölgyek olykor kifejezetten nehéz helyzetben érezhetik magukat, ugyanis nem szeretnének sem alul-, vagy épp túlöltözni.  Vannak íratlan szabályok, melyek betartásával máris magabiztosabbak lehetünk a következő állásinterjúnkon.
Vásárló Ezektől az ételektől óvakodj késő este!
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 13:25
Amikor diétába kezdünk, akkor érdemes előre megtervezni és beszerezni azokat az ételeket, melyeket a nap folyamán el szeretnénk fogyasztani. Egy nem megtervezett nap során ugyanis könnyen kísértésbe eshetünk, és összevásárolhatunk mindenféle olyan ételt, ami nem illik bele az étrendükbe. Az sem helyes, ha egész nap nem eszünk rendesen, mivel ebben az esetben estére már olyan éhesek leszünk, hogy mindent felfalunk, ami a kezünk ügyébe kerül. A vacsorával egyébként is érdemes csínján bánni, mivel könnyen elcsúszhat rajta a diétánk, ezért cikkünkben összegyűjtöttük 5 ételt, amit semmiképpen ne fogyassz vacsorára.
Vásárló Munkakeresés a 21. században
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 11:38
Régebben a dédszüleinknek, nagyszüleinknek nem volt szüksége arra, hogy munkát keressenek. Már gyerekkorukban meg volt, hogy mit fognak dolgozni egész életükben. Földművelés, termelőszövetkezet és miegymás, aki, amibe született. Viszont mára már mindenki megtalálhatja az ideális állást.
Vásárló Melyek a videós álláspályázat előnyei?
Márkázott tartalom | 2023. március 13. 11:16
A modern cégek toborzási módszereinek korszerű eleme a videós álláspályázat, amelynek lehetőségével egyre több munkáltató él. A mai világban sok olyan munkakör van, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, de azok esetében is hatékony lehet, ahol igen. 
Vásárló Így talál a legtöbb ember állást 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 11:12
Régen az embereknek az újságot kellett várniuk, hogy megtudják a híreket és átböngésszék a legfrissebb álláshirdetéseket, ma meg már szinte csak az idősebb korosztály olvas újságot. A digitalizáció okozta fejlődés az álláskeresés folyamatát is teljesen átformálta. Napjainkban az emberek többsége például álláskereső portálokon szűri meg a kereséseket, így tudatosan nézhet szembe a munkaerőpiaci kihívásokkal.  A következő cikkben tehát az efféle online felületek legnagyobb használati előnyeit vesszük górcső alá. 
Vásárló Saját otthont hitelből?
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 11:47
Manapság egy lakás vagy ház szinte helyszíntől függetlenül komoly összeg befektetését jelenti a vásárolni kívánók számára. Azok, akik a párjukkal kívánnak közös otthont venni, vagy már a meglévő családjuk számára keresnek ingatlant, kicsivel talán könnyebb helyzetben vannak. Az egyedülállók számára azonban lényegesen kevesebb támogatási lehetőség áll rendelkezésre, ebből kifolyólag megeshet, hogy nekik tovább kell várniuk álmaik otthonának megszerzésére.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG