A magyar minőséget és teljesítményt dicsőíti a megállapodás
Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá szerdán a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ezáltal kizárólag magyar árpából készülnek a Soproni sörök 2016-tól.
Rendkívül jó az idei komló
A Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára jelent megbízható értékesítési lehetőséget. Az országban mintegy 100 ezer hektár területen, évente átlagosan 120 ezer tonna sörárpát termelnek, amely a teljes árpatermelés 10-12 százaléka, a magyar sörárpa-termelés mintegy 40 százaléka pedig exportra irányul.
Idén, amellett, hogy rendkívül jó minőségű árpát takarítottak be a gazdák, a terméshozam is rekordszintet ért el, hektáronként 4,8 tonna volt, ami 9 százalékkal haladja meg az előző évit, míg az előző öt év hozamánál 25,2 százalékkal kedvezőbb - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
A malátának és az almának is jót tesz a sörfőzés
Heineken Hungária Zrt. mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékának felel meg. Az árpa mellett a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.
Méltán sikeres a sörgyártó vállalatunk
A magyarok 83 százaléka magyar söröket a maradék 17 százalék pedig import söröket fogyaszt. A Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves soproni sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, amelyet csaknem 200 országban árusítanak. A magyarországi vállalat hazánkban a második, a világon pedig a harmadik legnagyobb sörgyártó vállalat.