Franciakrémes az egykori Jégbüfében (MTI Fotó: Kovács Tamás) |
Még mindig van silány krémes a cukrászdákban - írja a Világgazdaság. A napilap cikke emlékeztet: az olyan hagyományőrző cukrászipari termékeket, mint a dobos-torta, Esterházy-torta, indiánerfánk, rigójancsi, krémes, francia krémes és a bejgli, csak akkor árusíthatják ezen a néven, ha a Magyar élelmiszerkönyvben meghatározott minimális anyaghányadot és technológiai követelményeket betartják. A szabályozás 2015. január elsején lépett életbe, de még mindig vannak silány minőségű termékek a kínálatban.
Az élelmiszerkönyv előírja, hogy milyen összetevőket legalább milyen arányban kell tartalmaznia egy-egy süteménynek.
A Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének egyik, neve elhallgatását kérő tagja a napilapnak elmondta: még ma is lehet olyan krémessel találkozni, amely gumis állagú, mert nem tejjel készítik, viszont telerakják keményítővel.