4p
Vége a karácsonynak, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, a bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a hűtőben, kamrában az ünnepi ételekből. A Nébih tanácsait megfogadva elkerülheti az esetleges kellemetlen problémákat, megbetegedéseket.

Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!

Nézzünk körbe, mi maradt meg az ünnepi ebédből, a szomszédtól kapott ajándék süteményből vagy a rokonok által hozott egyéb finomságokból. Gondoljuk át, mit tudunk kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem - hívja fel a figyelmet a Nébih.

• A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz.

• A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket!

• A savanyú, káposztás, paradicsomos ételek tovább eltarthatóak.

• Az ünnepkör népszerű ételei közé tartoznak a halból készült fogások, melyek különösen romlandóak. Fogyasszuk őket frissen, ne tároljuk.

• Ha mégis megmaradt ételünk, időben gondoljunk lefagyasztásukra! A karácsonyi vacsora közkedvelt fogása, a halászlé jól fagyasztható, ilyen formában biztonságosan tárolható, helyes kiolvasztás és átforralás után pedig biztonságosan fogyasztható.

• A majonézzel készült saláták, nyers tojással készült ételek, megmaradt hidegtálak különösen veszélyesek lehetnek. Ezeket ne fogyasszuk el több napi tárolás után. Annak ellenére sem mondhatók már ilyenkor biztonságosnak, hogy esetleg még nem észlelünk elváltozást szagukban, ízükben és állagukban.

• Ha bármely étel romlás jeleit mutatja, színe, szaga eltérő a megszokottól, semmiképp se fogyasszuk el!

• A megmaradt étel alapos átforrósítás után elfogyasztható, ha érzékszervileg kifogástalan, 2-3 napnál nem régebbi és hűtőszekrényben, megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.

• Megmaradt ételből újat alkotni, abba beledolgozni, felhasználni igen veszélyes művelet. Csak kivételes esetben és csak forrón készülő ételekhez használja fel a maradékot! Veszélyes lehet pl. a maradék sült hús felhasználása salátákba, mert itt nem történik hőkezelés.

Mielőtt megennénk, alaposan forrósítsuk át!

A langyos, szobahőmérsékleten tárolt étel fogyasztása veszélyes lehet, hiszen ezen a mikrobák könnyen el tudnak szaporodni. Ha a készételt tároláskor nem fedjük le, baktériumok kerülhetnek bele és ott a nem kellő hőfokon végzett tárolás hatására elszaporodhatnak.

Ha az ilyen ételt csak meglangyosítjuk, és nem forrósítjuk át, egyes mikrobák túlélhetnek és megbetegedést okozhatnak. Ha az étel belső hőmérséklete – az újraforrósításkor is – eléri a 75 fokot, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó legtöbb mikroba elpusztul, így általában nincs ok az aggodalomra. A mikrohullámú sütő kényelmes módja az étel melegítésének, ám vannak veszélyei is.

Az ételt pontszerűen melegíti fel és maradnak ún. nevezett hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek. A mikrohullámú sütőben is jól forrósítsuk fel az ételt és utána hagyjuk benne pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.

Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjunk ételmaradékot!

Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől egyik ember megbetegszik, a másik viszont nem. A kisgyermekek és a beteg emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, melytől az egészséges ember nem. Védjük őket azzal is, hogy nem tesszük ki őket szükségtelen fertőzésnek.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Visszatérés az iskolába: bevásárlás, ami megkönnyíti a gyerekeknek az új tanévet
PR | 2025. augusztus 14. 16:34
Az iskolapadba való visszatérés egyáltalán nem kell, hogy a nyári vakáció utáni első hidegzuhany legyen. Ha tudatosan készülünk, a bevásárlás nemcsak praktikus feladat, hanem közös, vidám program is lehet a gyerekekkel. Hiszen egy jól kiválasztott felszerelés nem csupán használati tárgy, hanem inspiráció is: egy kényelmes, ergonomikus hátizsák, egy színes, rendszerezett tolltartó vagy egy kreatív írószer képes arra, hogy már az első tanítási napon mosolyt csaljon a gyerekek arcára. Egy ilyen előkészület nemcsak megkönnyíti az átállást, hanem izgalommal és várakozással tölti meg a tanévkezdést.
Vásárló Környezettudatos címkenyomtatás: fenntarthatóság minden vonalkóddal
PR | 2025. augusztus 14. 15:17
A klímaváltozás vitathatatlan tény, ahogy az is, hogy a környezeti terhelésben a vállalkozások nem fenntartható működése is fontos szerepet játszik. Nem csoda, hogy egyre több iparágban ismerik fel, hogy változtatni kell. Nem kivétel a címkézési szektor sem, hiszen a különféle címkék előállítása jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után. A jó hír az, hogy az újgenerációs címkéknek köszönhetően van lehetőség a változtatásra, mutatjuk, hogyan!
Vásárló Nyaralni indul? Van egy fontos hírünk, ha tankolni akar
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 13. 14:21
Részben csökkennek az árak. 
Vásárló Élelmiszerhorror: két éves csúcson az árak
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 8. 19:51
Nem hozott jó híreket a FAO.
Vásárló Most végre könnyebb levegőt venni: fordulat a családi nagybevásárlásnál
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. augusztus 7. 05:44
Közel egy éve nem látott szintre mérséklődött az élelmiszer-infláció a hipermarketekben a Privátbankár legújabb Árkosár felmérése szerint. A családi nagybevásárlás költségei kedvező irányba mozdultak el, az élelmiszerárak növekedésének üteme lassult: a júliusi két számjegyű áremelkedés augusztusra egy számjegyűre szelídült. Augusztus 20-hoz közeledve kíváncsiak voltunk, hogy mennyiért adják az áruházláncok a kenyeret, illetve mennyibe kerülhet a lekvárfőzés.
Vásárló CBD olaj: egészség és pénzügyi tudatosság egy üvegben
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 3. 10:39
A pénzügyi világban gyakran halljuk, hogy a jó befektetés hosszú távon térül meg, és ez az elv bizony az egészségünk esetében is érvényes. A CBD olaj vásárlásánál nem csupán az árra kell figyelnünk, hanem arra is, milyen hatóanyag-tartalmat, tisztaságot és minőséget kapunk a pénzünkért.
Vásárló Stabil beruházás hosszú távra – a jövőbiztos energiagazdálkodás alapjai
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 15:30
A pénzügyi tervezésben egyre fontosabb szerepet kapnak azok a döntések, amelyek egyszerre csökkentik a kiadásokat és mérséklik a működési kockázatokat. A megújuló energiába történő beruházás, különösen ipari szinten ma már nem kísérlet, hanem tudatos lépés a hosszú távú stabilitás felé.
Vásárló Minőségi és tartós teraszburkolatok előnyei
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 13:27
Sokan álmodnak arról, hogy egy szép és időtálló teraszon pihenhessenek. Az építészetben és lakberendezésben komoly szerepet kapnak azok a burkolatok, amik biztosítják a kültéri tér kellemes megjelenését. Ez vajon elérhető?  
Vásárló Hogyan intézheted el egyszerűen a céges autók műszaki vizsgáztatását?
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 09:25
Ha céges autóid vannak, ismerős lehet a helyzet, amikor a műszaki vizsgák időpontjait próbálod nyilvántartani. 
Vásárló Állítsuk össze használt ruhákból a gardróbunkat!
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 2. 09:15
Régebben élt egy olyan tévhit az emberek fejében, hogy csak az jár használt ruhában, akinek nincs pénze másra. Ezért a second hand termékeket sokan el is utasították. De az is gyakran előfordult, hogy eltitkolták a beszerzési forrást még akkor is, ha egy igazán különleges darabról volt szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG