Szinte mindenhol találunk benne hibát
Nem mutat fel tudományos újdonságot és a vonatkozó hivatkozások alkalmatlanok a megállapítás alátámasztására a vörös húsok rákkeltő hatásáról írott közleményben. Tíz ország huszonkét szerzője írta a mindössze másfél oldalas cikket.
Egy ilyen fontos tanulmány, egy ilyen magas színvonalú lapban gondos lektorálással szokott együtt járni, mégis található benne lényeges értelemzavaró hiba - állapította meg két magyar szakértő: Lorászkó Gábor és Gerencsér Ferenc.
Nem is a WHO-tól származik
Másrészről a cikk azért sem mondható tudományos színvonalúnak, mert a közvélemény a WHO kutatását látta a hír mögött, míg valójában egy a WHO-tól független munkacsoport készítette és az elkészült tanulmányt a WHO csak kétharmad arányban támogatta.
A szakértők megjegyezték azt is, hogy a tanulmány nem említette a fehér húsok vastagbél daganatokkal szembeni védő szerepét, amelyet más tanulmányok már többször igazoltak.
A magyar termelők már korábban is jelezték, hogy a WHO félreinformálta a világot a tanulmányával. Erről bővebben itt olvashat>>>
Az egész rákkeltő húsokról szóló botrány kirobbantásáról pedig így írtunk korábban (link).