TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hiába ígérte a megoldást Orbán Viktor: Romániában csak román adón, románul lehet majd követni a magyar-román foci EB-selejtezőt. Miniszterelnök-helyettese mosolyogtatóan magyar-központú megoldásra tett javaslatot.

Úgy fest, elhamarkodottan ígérte meg a miniszterelnök, hogy az erdélyi magyarok anyanyelvükön tudják majd megtekinteni a szeptember 4-i magyar-román EB-selejtezőt, mert lehetővé teszik nekik a meccset közvetítő M4 csatorna megtekintését.

A Népszabadság Orbán Viktort idézte, aki Tusnádfürdőn azt mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy a határon túl miért nem lehet fogni a köztévé új sportcsatornáját: "Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen. Ilyen egyszerű a kormányzás".

Semjén és az angol

Semjén Zoslt szerint lehetséges megoldás lenne, hogy a jogtulajdonosok ne egy területre szólóan értékesíthessék a közvetítési jogokat, hanem egy nyelvre. Csakhogy a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szemmel láthatóan nem számolt azzal, hogy a magyarral ellentétben az angol világnyelv – ez pedig például komoly anyagi veszteséget hozna az angol Premier League közvetítéseinél: az angol klubok mérkőzéseinek szigetországon belüli közvetítéseit 5,1 milliárd fontért (2200 milliárd forintért) adták el három évre a Skynak és a BT Sportnak.

Nem olyan egyszerű

Semjén Zsolt ugyanakkor Szávay István jobbikos politikusnak már más választ adott. A politikus is azt kifogásolta, hogy az M4 elindulásával minden hazai sportközvetítésből kimaradnak a külhoniak, akik eddig legalább a magyar futballbajnokságot követhették. Semján a válaszban azt írja: a kormány az MTVA-val együttműködve törekszik "az összetett, jogi vonatkozásokkal rendelkező probléma megoldására".

A Népszabadság emlékeztet: a kiemelkedő sportesemények közvetítési jogait a tulajdonosok jellemzően egy országra értékesítik, kizárólagosságot adva a vásárlónak. Erdélyben a tavalyi téli olimpia első napjaiban eszméltek és sötétítették el az M1 szocsi közvetítéseit a kábelszolgáltatók. Ez történt a futballvilágbajnokság idején is, miután az MTVA nem tudott megegyezni a román közszolgálati tévével.

Semjén Zsolt

Kapcsolgatni kellene

Ami a magyar bajnokikat illeti – amire a jobbikos képviselő kérdése vonatkozott – a Magyar Labdarúgó Szövetség azt válaszolta a lapő kérdésére, hogy az egész világra kiterjedő jogot adott el az MTVA-nak, amely évadonként 3,5 milliárd forintért vásárolta meg azt. Így annak nem volna akadálya, hogy a szomszéd országokban élők kövessék az NB I-es összecsapásokat. A gondot az okozza, hogy a Duna TV-vel szemben az M4 sportcsatorna nem számít főadónak, ráadásul azért sem érdemes bevenniük a kínálatba a román vagy szlovák kábelszolgáltatóknak, mert csak szakaszosan lenne elérhető, hiszen az olyan esetekben blokkolni kellene az adást, ha Szlovákiában és romániában egy-egy sporteseményre kizárolagosan értékesítik a sugárzási jogot egy-egy sporteseményről - legyen szó Forma- 1-es futamokról, olimpiáról vagy a labdarúgó Bajnokok Ligájáról.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fennhatósága alá tartozó Eb-selejtezők azonban az előírások szerint ugyanide tartoznak, azaz nem követhetők magyar kommentárral a határon túl. Így Erdélyben a szeptember 4-i magyar-román meccset is csak románul lehet majd fogni. Rövid távon nem is várható változás: bár az Európai Unió többször nekifutott a közös piacot felosztó szabályozás újragondolásának, de részsikereket is alig ért el. Egy éve indult ugyan egy bizottsági vizsgálat a hollywoodi filmek jogtulajdonosai és a jogokat egy-egy országban birtokló tévétársaságok szerződéseiről, de az végül nem terjedt ki a sportközvetítésekre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A cumisüvegek is kibocsáthatnak mikroműanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:58
A tápszer elkészítési módjának megváltoztatásával is sokat javulhat a helyzet. 
Vásárló Nagy bajban van a vadászturizmus a koronavírus miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:08
Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben. A koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását - írja a Világgazdaság.
Vásárló eBay – kiment a divatból?
Márkázott tartalom | 2020. október 18. 17:14
Elmondható, az eBay a korral kiment a divatból - derül ki az Üzleti magazin cikkéből. Az amerikai nagyvállalat a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, amely azonban nem telhetett felhőtlenül: az eBay-t mára jóformán lekörözték az olyan kereskedelmi platformok, mint az Amazon vagy az Aliexpress.
Vásárló Mi az energetikai tanúsítvány?
Natív tartalom | 2020. október 14. 16:49
Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást. Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően. Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.
Vásárló Komoly bizonytalanságot hozhat az új törvény a kisebb magánrendelőknek
Natív tartalom | 2020. október 12. 15:59
A kedden váratlan gyorsasággal elfogadott, az egészségügy régóta húzódó kérdéseit rendező új jogszabály alapjaiban forgatta fel a szektort, a FoglaljOrvost.hu ezért a helyzet elemzésére meghívta a hazai magánszektor meghatározó szereplőit. Az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése vitán felül állóan szükséges volt, azonban az ehhez kapcsolódó feltételrendszer a hétvége óta borzolja az ágazat szereplőinek kedélyeit, legyen az közkórház vagy privát klinika vezetője, vagy az érdekképviseleti szervezetek egyike – hangoztatta több megszólaló is.
Vásárló Nagyot nőhet az étrendkiegészítők piaca a járványidőszakban
Márkázott tartalom | 2020. október 11. 10:29
Az étrend-kiegészítők piaca már a járvány előtt is dinamikusan fejlődött, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálék­kiegészítőkre, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek piaca már akkor 124 milliárd forint árbevételt hozott. Az ember általában akkor kezd el ténylegesen figyelni az egészségére, amikor valamilyen problémával néz szembe, esetleg első kézből tapasztalt egy betegséget. 2020-ban valami hasonló történt, mivel egy nem várt járvány küldte az egész országot karanténba. Már a tavasz folyamán be kellett zárkóznunk a lakásokba, így nem csoda, hogy alig jutottunk hozzá a napfényhez, és ezzel más vitaminokhoz.  Bár a járványhelyzet folyamatosan változik, most átveszi a helyét az influenzajárvány, amitől talán idén tartanak a legtöbben. Sajnos az azonos tüneteket okozó vírust nem mindenki fogja tudni gyorsan azonosítani, és talán pont emiatt nem tudunk majd menni dolgozni. Nem véletlenül tűnik úgy, hogy az étrendkiegészítők napja éppen most érkezett el. Amikor ezekről a kiegészítőkről beszélünk, akkor sokan az edzőtermekre asszociálnak. Tény, hogy sokan plusz fehérje italokkal érnek el nagyobb hatást, azonban más tápanyagra is szüksége van a testünknek, ezek pedig a vitaminok.
Vásárló 47 éves rekord dőlt meg Ferihegyen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 8. 18:18
Az 1973-as szintre esett vissza az utasforgalom szeptemberben. 
Vásárló Halvány reménysugár: meg lehet fékezni az esztelen élelmiszerár-emelkedést?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. október 7. 06:05
Augusztus és a szeptember után októberben elmaradt a kétszámjegyű áremelkedés a hipermarketekben, és történelmi csúcsot sem hozott legfrissebb Árkosár-felmérésünk - így sem sokkal került kevesebbe az októberi nagybevásárlás 22 ezer forintnál. Továbbra is méregdrága az alma? Mennyiből lehet kihozni egy teázást? Megnéztük. 
Vásárló Tervek a jövőre
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 14:14
Ez a 2020-as év elég húzós volt már eddig is. És sajnos még mindig nincs vége. Talán mindannyian egyet értünk abban, hogy hosszú ideje a világtörténelem legrosszabb évét tapossuk. De az élet, mint sok más probléma ellenére, most sem állt meg, és nem is fog. Saját magunk, családunk és barátaink érdekében is igyekezzünk a jövőre koncentrálni. Ez nagy segítség mentálisan mindannyiunknak ebben a nehéz időszakban. Kisebb vagy nagyobb, közeli vagy távoli tervek kovácsolásával a lelki egyensúlyunkat újra megtalálhatjuk, és pozitív jövőképet tűzhetünk ki magunk elé.
Vásárló Hogyan csomagoljunk be egy raklapot?
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 09:19
A tökéletes raklap nem csak a stabilitás és a biztonság szempontjából fontos, hanem a szállítási díjak miatt is. Ha a raklap jól van becsomagolva, akkor kevesebb helyet foglal el. A rosszul összeállított raklapok nem rakhatók egymásra, ezért sok szállító ebben az esetben külön díjat számít fel. Ebben a cikkben összeszedtük a helyes raklap-összeállítás és -csomagolás lépéseit. 
Friss
hírlevél