3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azt már tudjuk, hogy rengeteg pénzt költünk el mindenféle kissé káros szenvedélyre. Az alkohol és a bulizás nagyon drága, ezt már korábban is megírtuk, de most megnézzük, hogy mi a helyzet a gyorséttermi kajákkal és a cigarettával. Ha sok a gondod a spórolással, akkor lehet, hogy erre megy el a pénzed nagy része. Számoljatok velünk!

A dohányzás egy elég komoly és költséges függőség, ha pedig motivációt keresel a leszokáshoz, hadd segítsünk: ma Magyarországon egy doboz cigi ára körülbelül 1200 forint, a legkeményebb dohányosok naponta egy dobozzal szívnak.

Ez hetente 8400, havonta körülbelül 33 600, míg évente 403 200 forintot jelent. Ebből egy középkategóriás használt autót is vehetünk, vagy akár kibérelhetünk egy jó kerületben lévő viszonylag nagy lakást 3-4 hónapra Budapesten.

Arról, hogy az alkohol és a rendszeres szociális éjszakai élet mennyire drága, itt írtunk bővebben is. >>>

Azok, akiknek kétnaponta fogy el egy doboz, már kicsit jobb helyzetben vannak, mivel csak éves szinten körülbelül 200 ezer forintot költenek a cigizésre, bár az is igaz, hogy ez az összes is legalább egy amerikai repülőjegy árának azokkal.

Na, de mi a helyzet azokkal, akik nem szívnak el fél vagy egy dobozzal naponta? Ha valaki naponta 4-5 szálat szív, annak egy doboz cigi négy napra elég, ez azt jelenti, hogy havonta körülbelül 54-55 ezer forintot költenek a dohányzásra még ők is, pedig napi 4-5 szál egyáltalán nem nevezhető soknak.

De csak egy hamburger volt

Anélkül, hogy belevetnénk magukat egy olyan életmódvitába, amely jócskán túlmutat ennek a cikknek a terjedelmén, tegyük fel, hogy a gyorséttermek ételei is káros szenvedélynek számítanak, legalábbis egyes embereknél.

Ha valaki egy héten 4-5 alkalommal meglátogatja a bohócos gyorskajáldát és megeszik egy szendvicset menüvel együtt, alkalmanként körülbelül 1800 forintot hagy ott, ez havonta körülbelül 30 000 forint, évente pedig 325 000. De ez már a nagyon extrém eset.

Viszont ha valaki csak heti egyszer ugrik be egy menüre, az havonta 7200, évente pedig 86 400 forintot költ, ami azért még így sem kevés.

A túlárazott luxuskávé esete

Magyarországon körülbelül tíz éve jelentek meg a Starbucks, Costa és hasonló nagy külföldi kávézóláncok üzletei, amelyek óriási méretű, nagyon édes kávékat árulnak külföldi árakon. Bár azzal nem tudunk vitatkozni, hogy ezekben a kávézókban laptoppal nagyon hatékonyan lehet dolgozni, azért már ha csak a munkanapokon innen származó kávékkal indítja a napot valaki, nagyon komoly pénzeket vág ki az ablakon.

Az amerikai stílusú óriáskávék ezer forint alatt nem nagyon kaphatóak, ez hetente 5 ezer, míg havonta körülbelül 20 ezer forintos kiadás, viszont ha már egész évre nézzük, akkor körülbelül 240 000 forintot hagyunk ott a kávézóláncoknál, amiből egy csúcskategóriás PC-t, egy designertáskát vagy egy nyaralást Dél-Európában is kifizethetnénk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG