Egy kis sajt történelem
A sajt éppúgy szerves része Hollandia kultúrájának, mint a fapapucs vagy a tulipánok. A nagy hagyományokkal rendelkező holland sajtipar egy újabb patinás márkája, a Frico nemrégiben lépett a magyar piacra. A történet 1898-ban 6 tejtermelő gyár összefogásával indult, ma is megőrizve a hagyományos szövetkezeti formát. A Royal FrieslandCampina 21 000 alkalmazottjával mára Hollandia legnagyobb sajtgyártójvá vált: 16 000 tejtermelő a tulajdonosa és beszállítója is egyben és sajtjait méltán szeretik a világ mintegy 100 országában.
Egészség és gyártási kuriózum
Most nyerhet is a Frico-val! Kóstolja meg a különleges Frico sajtok egyikét, és nyerjen 5 napos 2 főre szóló amszterdami utazást vagy Frico ajándékcsomagot! |
A Frico azon ritka sajtok egyike, amelynek gyártásához extra mennyiségű tejet használnak fel: minden kilogrammjába 10 liter friss tej tápanyagait sűrítik be. Tudta, hogy mindössze 2 szelet Edam sajt fedezi a napi Kalcium, B12 és K2 vitamin szükséglet felét, valamint jelentős részét a fehérje, A és D vitamin bevitelnek? Az egészséges fogak és csontok megőrzésében is óriási a szerepe, így érdemes odafigyelni, hogy a gyermekek, az idősek és saját magunk miatt is hetente többször kerüljön a család asztalára elsőrendű minőségű sajt.
Holland csúcsminőség, világbajnok sajtok
A hagyomány kötelez: a Frico sajtok kizárólag friss holland tejből készülhetnek és minden sajtot egyedi jelzéssel látnak el, mely jelöli a zsírtartalmát, a termelés helyét és termelési sorszámát.
Nem meglepő, hogy ízvilágban is tükröződik a 113 éves tapasztalat: a cég számos nemzetközi díjat kapott. 2004-ben a Frico Old Dutch Master nyert aranyérmet kategóriájában és egyben világbajnoki címet a wisconsini Sajtvilágbajnokságon
Sajttípusok és receptek gourmet-k számára is
A Frico palettáján az ínyencek is megtalálhatják kedvenceiket.
A Gouda tökéletesen olvad, így kiváló sütőben sült ételek, pizzák és szendvicsek készítéséhez.
A Maasdam édeskés, dióra emlékeztető íze remekül illik a Holland sajtfondü receptjébe.
Az Edam jól reszelhető és grillezhető, íme a Mediterrán sajtos tortilla receptje.
A világbajnok Old Dutch Master karakteres ízét és omlós szerkezetét az egy éves érlelés során keletkező természetes kristályok adják, ezáltal válik sajttálak és előételek fenséges ételévé.
Érdemes kipróbálni a Mimolette-t és a Frico füstölt sajtokat is, ez utóbbit hagyományos módon, bükkfán füstölik, amely egyedi füstös ízvilágot kölcsönöz a terméknek.
A Frico új magyarországi honlapján nemcsak a sajtokról, hanem a nemzetközi és magyar receptekről is tájékozódhat, valamint arról is, hol kaphatóak ezek a finomságok.
(x)